Влада утврдила мере у случају проблема у енергетском сектору

БЕОГРАД: У случају да дође до угрожавања сигурности снабдевања енергијом и енергентима у нашој земљи.
gasovod
Фото: Dnevnik (arhiva)

Циљ плана је да успостави процедуре и поступке током кризе у снабдевању нафтом и дериватима нафте, односно енергијом и енергентима.

У Уредби о утврђивању Програма мера у случају када је угрожена сигурност снабдевања енергијом и енергентима - Кризни план, која ће ступити на снагу 12. септембра, наводи се да би непланирани прекид рада Рафинерије Панчево представљао најозбиљнију претњу сигурности снабдевања српског нафтног тржишта.

Прецизирано је да се кризне мере спроводе и услед прекида или наглог пада у снабдевању сировом нафтом и/или дериватима нафте због међународних економских или политичких тензија, као и у случају локалног или регионалног прекида у логистичком ланцу снабдевања због елементарних непогода, великих индустријских несрећа или грађанских немира.

Такође, Уредбом која је јуче објављена у "Службеном гласнику" наводи се да се кризне мере примењују и у случају наглог скока потражње за дериватима нафте услед супституције енергената изазване поремећајем у снабдевању природним гасом или електричном енергијом, непланираног прекида протока нафте кроз нафтоводе ЈАНАФ и Јавног предузећа Транснафта и изузетно високог или ниског нивоа Дунава који ограничава испоруку горива баржама.

Мере за хитно поступање Србије активирале би се у и случају да поремећај у снабдевању утиче и на суседне земље, као што су Аустрија, Бугарска, Мађарска и Румунија.

Уредбом, коју је Влада Србије усвојила 28. августа, прецизирано да ће се кризне мере разматрати једино у случају озбиљног поремећаја у снабдевању нафтом и дериватима нафте, а не у ситуацијама када је основна сврха да се утиче на цене деривата нафте или да се пружи подршка одређеном снабдевачу да стекне предност на тржишту.

Мере које предузима Влада у кризним ситуацијама имају за циљ да помогну да се одржи или обнови ниво снабдевања нафтом и дериватима нафте, односно енергијом и енергентима током привременог периода, док се поново не успостави нормално функционисање тржишта и оне треба да буду сразмерне нивоу поремећаја.

Одговорност за снабдевање тржишта у случају кризе остаје на привредним друштвима која су лиценцирана за обављање енергетских делатности из области нафте и која послују на тржишту Србије.

Предвиђено је да ће сва привредна друштва која су лиценцирана за обављање енергетских делатности из области нафте имати равноправан третман у односу на права и обавезе које произлазе из Програма, а да потрошачи треба да буду оптерећени у најмањој могућој мери приликом спровођења кризних мера.

Такође, уредба предвиђа да Влада одреди приоритетне секторе чије нормално функционисање утиче на виталне делове друштва, а мере које предузима треба да буду потпуно транспарентне, при чему ће се узети у обзир могућа потреба за поверљивошћу информација током спровођења мера.

Програм се односи на сирову нафту, горива за моторни погон (безоловни бензин, гасно уље, млазно гориво, тецни нафтни гас - ТНГ), гасно уље екстра (лако), као и уља за ложење, а не обухвата остале производе као што су гориво за бункерисање, примарни бензин и мазива.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести