Влада утврдила Предлог закона о јавним набавкама

БЕОГРАД: Влада Србије утврдила је данас Предлог закона о јавним набавкама чија решења имају за циљ спречавање коруптивног понашања, бољу конкурентност и потпуно отворено оглашавање у поступку јавне набавке.
vlada, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Законом треба да се обезбеди и усаглашеност са правним тековинама Европске уније у овој области, благовремено, пре приступања наше земље ЕУ, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима после седнице владе.

Ефекти примене овог закона огледаће се, пре свега, у ефикаснијем спровођењу поступака јавних набавки, смањењу трошкова и административних процедура, заштити малих и средњих предузећа од негативних последица централизације јавних набавки, као и ефикаснијој заштити права у току саме процедуре.

Привредним субјектима ће се новим законом указивати на пословне прилике и омогућити проширивање базе уговарача на локалном, регионалном, националном и међународном нивоу, што ће у великој мери утицати и на развој тржишта, наводи се у саопштењу.

Посебан акценат стављен је на борбу против корупције - повећањем транспарентности и старањем о томе да привредни субјекти, јавност, медији и други учесници, буду обавештени о могућностима за доделу уговора, као и о понуђачима којима су уговори додељени.

Новим законом предвиђено је и бесплатно објављивање свих огласа о јавним набавкама на Порталу за јавне набавке, чиме се додатно обезбеђује транспарентност поступка.

Чланови владе усвојили су Уредбу о утврђивању Програма стандардизованог сета услуга које спроводе акредитоване регионалне развојне агенције у 2019. години.

Циљ овог документа је институционална подршка и јачање капацитета регионалних институција у контексту спровођења политике регионалног развоја.

Делатност развојних агенција базира се на припреми програма и пројеката привредног и регионалног развоја, анализи и обезбеђивању података и информација за унапређење политике у овом домену, као и акредитовање и координација РРА.

Влада Републике Србије обезбедила је средства за нових двеста стипендија у школској 2019/20. години за наставак реализације Пројекта „Свет у Србији“, имајући у виду досадашњу успешну праксу у спровођењу овог програма, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести