Владајућа већина за Орлића, опозиција против његовог избора

БЕОГРАД: Током расправе о предлогу СНС да председник скупштине буде Владимир Орлић, посланици су изнели различите ставове о његовом посланичком деловању и док су представници владајуће већине, најављујући подршку, истицали његове способности, опозиција сматра да му недостаје култура дијалога, због чега му неће дати глас.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Шеф посланичке групе СВМ-а Балинт Пастор рекао је да ће њихови подржати Орлића, подсећајући да је функција председника парламента друга по значају, по Уставу Србије.

Пастор је додао и да ће СВМ и у овом сазиву бити у коалицији са СНС, да ће потписати и коалициони споразум, што је и раније био случај, али да ће у парламенту бити у коалицији и са заједничким коалиционим партнерима, СПС-ом.

Шеф посланика Јединствене Србије Драган Марковић Палма рекао је да ће ЈС подржати Орлића, наводећи да ће његов избор допринети континуитету доношења закона, од којих корист имају грађани.

Подршку Орлићу пружиће и Социјалдемократска партија Србије (СДПС) најавио је посланик Бранимир Јовановић, изразивши уверење да ће Орлић на најбољи начин представљати парламент, чему у прилог иде и његово искуство, јер иза себе има већ четири скупштинска мандата.

И посланичка група ПУПС - Солидарност и правда подржаће предлог СНС-а за председника парламента, а шеф те посланичке групе Стефан Кркобабић каже за Орлића да је најбољи представник њихове већине.

Са друге стране, шеф посланичке групе "Европски региони - Војводина, Санџак, Прешевска долина", Александар Оленик рекао је да они неће гласати за Орлића, јер га, каже, нису предложили ни грађани, ни посланици, већ председник СНС-а Александар Вучић.

Оленик је навео и да Орлић на "своје име и презиме не би прешао ниједан цензус".

Шеф посланичке групе "Двери - Патриотски блок" Бошко Обрадовић рекао је да ће подржати "новог" Орлића у његовом раду, али да неће гласати за њега када за то дође ред.

Обрадовић је рекао да није сигуран да је Орлић најбољи кандидат, јер до сада није показао "ширину у смислу парламентарне културе, дебате", већ је, како каже, познат по томе да воли да прекида оне који не мисле као он, што баца сенку на његову изванредну биографију.

Ипак, Обрадовић је навео и да би СНС требало да се поноси таквим кадром, који је, каже, за разлику од других "са плагираним дипломама", одличан кандидат.

Додао је да је Орлић и током консултација које су се одржавале претходних дана у парламенту показао толеранцију, спремност за разговор и договор, због чега га назвао "новим".

"Желео бих да нови Орлић председава, али пошто не знамо да ли ће бити стари или нови, нећемо гласати", каже Обрадовић додајући да подржава и подмлађивање кадрова СНС-а.

Шеф посланичке групе "Зелено-леви клуб-Не давимо Београд-Морамо" Радомир Лазовић је рекао да неће пружити подршку Орлићу за председника парламента, јер је, каже, одговоран за "убијање демократије".

Ни посланичка група "Морамо - Заједно" неће подржати предлог да Орлић буде председник парламент, а Небојша Зеленовић је рекао да је он непримереним речником, клеветама, учествовао у "обрачунима" са неистомишљеницима.

Додао је и да су у консултацијама о раду парламента схватили да Орлић не разуме функцију скупштине.

Посланик Народне Владимир Гајић, јавио се по повреди Пословника јер, како тврди, Ана Брнабић не може у исто време да врши две функције, да буде истовремено и посланик и премијер у техничкој влади.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести