Власи: Још се ниста не зна, али Косово је држава од 2008. године

ПРИШТИНА: Азем Власи, аналитичар и некадашњи високи југословенски функционер каже да још није јасно ни када, ни како ће се завршити разговори Београда и Приштине, али као и да је статус Косова као државе решен 2008.
azem vlasi, youtube printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"У Београду кажу да не признају Косово као државу и да то тек треба да се реши", рекао је Власи у интервјуу за босански порал Вијести.ба уочи предстојеће рунде дијалога у Бриселу, 18. јула.

Власи напомиње да Приштина у Брислеу неће разговарати о "државном статусу Косова јер је оно дефинитивно држава до сада призната од 115 земаља чланица УН, као ни о територијалном интегритету и границама јер су дефинитивне, те о унутрашњој уставној структури Косова као суверене државе, јер се о томе не преговара са другом државом".

"Позиција српске стране прилично је конфузна. У Београду не поричу да је Косово држава, али кажу да је Србија неће признати. Александар Вучић стално понавља да је Србија за компромис, али не каже по чему и о чему", казао је Власи.

Мишљења је да је "Ахтисаријев План", у оквиру којег је проглашена независност Косова, последња линија компромиса коју је Приштина прихватила.

Власи тврди да Приштина Београду ништа не дугује и да не стоји изјава председника Србије Вучића "да не може једна страна (Косово) да добије све, а друга (Србија) да губи све".

Према његовим речима, једино око чега се сада слажу и Приштина и Београд и Брисел јесте да разговори треба да се приводе крају.

Власи каже да се током предстојеће рунде дијалога у Бриселу "ништа посебно неће десити.

"Косовска страна ће саопштити јасну позицију по питањима које сам навео", рекао је Власи, пренела је РТК2 на српском језику.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести