Власт одредила представнике за дијалог, опозиција углавном није

БЕОГРАД: После званичног позива политичким странкама, који је уследио након данашњег састанка председника Скупштине Србије Ивице Дачића са председником Председавајућег спољнополитичког комитета Дејвида Мекалистера о наставку међустраначког дијалога, за сада је познато ко ће у другој фази преговора представљати владајућу коалицију, као и неколико странака опозиције.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Дачић је данас позвао странке да одреде по два стална преговарача и да доставе платформу за преговоре Народној скупштини, странаке "бојкот" опозиције која је инсистирала на разговорима уз посредовање Европског парламента још нису одредиле своје представнике, али јесу владајуће - Српска напредна странка и Социјалистичка партија

Како је Танјугу речено у Српској напредној странци, та странка је спремна да разговара и са онима који инсистирају на присуству странаца, као и са онима који не желе да учествују у било каквим разговорима где је присутан међународни фактор.

Договорено је, кажу, да СНС у предстојећем дијалогу представљају Александар Мартиновић, Владимир Орлић, Миленко Јованов, Владимир Ђукановић, Сандра Божић, Биља Пантић Пиља и Дејан Ђурђевић.

Социјалисте ће представљати шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић и посланик Жарко Обрадовић, али одлука учешћу у дијалогу ће тек бити донета на страначким органима.

Председник СПАС-а Александар Шапић који је учествовао у првој фази разговора као опозиција на питање да ли ће сада њихови представници учествовати одговара да хоће, јер су, како каже, увек учествовали, али ипак напомиње да су се околности мало промениле и да можда нема разлога да владајућу коалицију представља велики број преговарача.

"Ми смо сад владајућа коалиција и нема баш много смисла да идемо са неким својим предлозима, а да пре тога то не поделимо са нашим коалиционим партнерима, тако да ћемо у наредном периоду видети са СНС, и уколико се сложимо око најважнијих ствари, нема разлога да имамо 65 представника и да се прави гужва. Немамо проблем да усагласимо ставове и да иде једна екипа", рекао је Шапић за Танјуг.

У наредним данима ће одлуку о именима преговарача донети више опозиционих групација које желе присуство међународног фактора, а међу којима су странке окупљене око Странке слободе и правде, Народне странке, Социјалдемократске странке, Нове странке и других.

Портпарол Лиге социјалдемократа Војводине Александар Мартон каже за Танјуг да ће и они наредних дана одлучити да ли ће учествовати самостално или у оквиру коалиције Војвођански фронт, а само учешће у међустраначком дијалогу о изборним услови није упитно.

Мартон каже да ће они изаћи са предлогом измене изборног система.

Странку модерне Србије представљаће копредседница Татјана Мацура и генерални секретар странке Владимир Ђурић, а према речима Мацуре та странка сматра да су промене у кратком року могуће на три поља, а то су административне процедуре, медији и ограничавање финансија које се користе у кампањи, како ниједна партија не би имала некоректну предност.

С обзиром да постоје странке које, како кажу, не желе да износе унутрашње проблеме пред странцима, међустраначки дијалог ће се водити на "два колосека", а позив који је данас упутио Дачић се односи и на њих.

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић рекао је за Танјуг да ће до краја недеље упутити званично писмо председнику Народне скупштине Ивици Дачићу у којем ће се одазвати позиву на дијалог, али без страног посредовања.

"У писму ћемо навести и шта је наша платформа, она је већ усаглашена у оквиру заједничког рада са већим делом опозиције, а два главна аспекта су присуство у медијима и контрола изборног процеса", рекао је Јовановић који ће са још неколико представника лично учествовати у дијалогу.

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ каже за Танјуг да они одредили своје представнике, и то Александра Шешеља и Ђурађа Јакшића, а о учешћу у међустраначком дијалогу ће тек разговарати.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести