Власт: Побољшати изборне услове; Опозиција: Лоше у медијима

БЕОГРАД: На састанку у организацији Одбора за културу и информисање са темом "Прецизирање појма заступљености без дискримнације свих политичких субјеката у току изборне кампање", представници странака на власти казали су да ће подржати све предлоге владине радне групе за побољшање изборних услова, док су представници опозиционих странака стање у медијима оценило као никада лошије.
televizija pixabay
Фото: pixabay.com

Састанку су осим представника политичких странака, присуствовали и представници РЕМ-а, Радне групе Владе Србије за сарадњу са ОЕБС-ом и Канцеларијом за демократске институтиције и људска права и телевизија, који су навели да ће у наредној изборној кампањи, као и до сада, извештавати по закону и о свим актерима који учествују у изборном процесу.

Представник Српске напредне странке Александар Марковић казао је да СНС у потпуности стоји иза свега што ради Радна група Владе Србије за унапређење изборних услова.

У пословима које Народна скупштина треба да уради, како је навео, СНС ће учествовати и дати подршку усвајању измена и допуна три закона јер је, како каже, потребно прецизније уредити правила како би се одредио једнак третман свим учесницима у изборном процесу.

"Наш став је да једнако буду заступљени сви кандидати, односно све изборне листе у представљању свог политичког програма. Немамо ништа против попуњавања недостајућих чланова Савета РЕМ-а, али инсистирамо да то буде у складу са законом", казао је Марковић.

Казао је и да ће посланичка група СНС са задовољством подржати формирање надзорног одбора Народне скупштине за контролу медија.

Коментаришући то што представници појединих политичких странака нису дошли у Скупштину на данашњи састанак, Марковић је казао да су тиме послали поруку какав је њихов однос према темама о којима се говори, али то говори и о озбиљности њихових примедби на стање у медијима које су до сада износили.

Данијел Јовановић из СДПС казао је да та странка сматра да је потребно да медији имају професионални однос првенствено према гледаоцима, а онда и према политичким субјектима, док је представник Лиге социјалдемократа Војводине рекао да та странка подржава побољшање изборног процеса.

Ђорђе Милићевић из СПС-а казао је да у тој странци сматрају да је важно формулисати правилник, разговарати о заступљености свих политичких актера, ићи ка тематским расправама, чути конкретне предлоге.

Коментаришући најаве појединих опозиционих странака да ће бојкотовати предстојеће парламентарне изборе, Милићевић је упитао чему неизлазак ако странка има програм који је у интересу грађана Србије.

Додао је да је потребно супротставити се лажним вестима, претњама насиљем, што се све чешће појављује у нашим медијима и то управо, како је навео, због моћи коју имају информације.

"Нама се чини да поједини политички актери желе да буду уредници медија, али ми то не желимо да радимо, јер медији су аутономни да одређују своју уређивачку политику. Ми смо за све оно што европски стандарди дозвољавају, али не мешамо се у рад медија, нити смо криви за поруке које медији шаљу, као ни за то што неко има око 50 одсто подршке грађана, а неко се бори да добије пет одсто", казао је Милићевић и додао да је и СПС за формирање надзорног одбора.

Портпарол за медије Демократске странке Србије Урош Пипер, наводећи да је и сам дуго био новинар, казао је да ни раније није било добро, али да је сада изузетно лоше стање у медијима.

"Сада се крше новинарска правила о којима смо учили, почев од тога да се не чује друга страна. Није било добро ни 2012. године, али ни сада није добро", оценио је Пипер и додао да ДС С има предлоге да се побољша стање, а да је један од њих равномерсност кроз пропорцијалност, где би власт и опозиција били пропорцијално представљени. Навео је и пример - ако је власт заступљена 10 минута, онда опозиција треба да има пет или ако је у некој емисији шест гостију, четири треба да буду из власти, а два из опозиције.

Зоран Живковић из Нове странке казао је да је стање у медијима катастрофално и ван политике, а камоли онај део који се тиче извештавања о политичким догађајима или о политичким странкама.

Како је навео, према анализама међународних организација јасан је закључак да је 80 одсто времена посвећено власти и апсолутно позитивно у свим медијима уз неколико изузетака, а да је 20 одсто остављено за целу опозицију и то апсолутно у негативно, контексту.

Павле Грбовић из Покрета слободних грађана казао је да су две кључне теме за тај покрет, а да је прва састав РЕМ-а.

"Ми већ годинама имамо ситуацију да РЕМ функционише на основу кворума и неопходно је да се што пре изаберу три недостајућа члана, али потребно је да дође и до смене два садашња члана Савета РЕМ-а - Радослава Вујовића и Оливере Зекић", казао је Грбовић наводећи да је Зекић својим јавним иступањем вишеструко нанела штету РЕМ-у.

За ПСГ, како је навео, када је у питању јавни сервис РТС, највећи проблем представља њихов информативни програм у којем се, како каже, прилози у вези с опозицијом појављују једном у три дана и то просечно у трајању краћем од једног минута.

"Ми не желимо да утичемо на рад и програмску шему те телевизије, већ желимо да се престане са притиском који се на њих врши, јер не може нико да нас убеди да су уредници сами, без притиска одлучили тако", казао је Грбовић и додао да би било задовољавајуће да се врати квалитет информативног програма из 2011. године.

Зоран Станојевић је у име РТС-а казао је да се јавни сервис стриктно придржава закона и иначе, а поготову за време изборне кампање, те да ће тако чинити и у току кампање која нам следи.

Навео је да ће сви учесници избора бити на исти начин представљани и додао да је њима непознаница шта да раде са онима који бојкотују изборе.

"Њих не можемо да ставимо у изборни блок, разговарали смо и са стручњацима у свету о томе, ни они нису знали да нам дају савет", казао је и додао да РТС има обавезу да промовише гласање и да позива грађане да изађу и гласају.

Представници Пинка, О2 телевизије, Прве истакли су да ће у току изборне кампање пратити и извештавати о свим учесницима у изборном процесу, као и да послују у складу са законом, а с обзиром да су привате телевизије имају и право да своју уређивачку политику сами успостављају.

Игор Божић, представник телевизије Н1, казао је да је из њиховог програма јасно да су отворени за све, као и да зову све да гостују у њиховим емисијама и то и у изборној кампањи и ван ње, а да остаје питање да ли политичке странке и политички актери желе да дођу или не на ту телевизију.

"Тако ћемо радити и у изборној кампањи, то смо радили и за београдске изборе, када се највећа странка није одазвала ниједном, као ни њихови коалициони партнери и у том смислу ми смо дискриминисани", казао је Божић.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести