Власт у Бечеју најтранспарентнија у Србији, Београд на 76 месту

БЕОГРАД: Просечан Индекс транспарентности локлане самоуправе у Србији побољшан је у односу на 2020, саопштили су данас представници Транаспарентности Србија и прецизирали да од 145 рангираних општина и градова Бечеј бележи најбоље резултате а Прешево и Бујановац најлошије.
budžet/pexels.com
Фото: pexels.com/budžet

“Охрабрује чињеница да је скоро две трећине општина побољшало резултате у односу на 2020. док је 37 одсто забележило пад”, рекао је Златко Минић из Транспарентности и прецизирао да је индекс са 46 од 100 бодова 2020. порастао на 48, али да је то ипак низак учинак.

Поред Бечеја чији је индекс транспарентности 90, у Србији су најбољи и Сомбор и Кањижа, са 88 и 83 поена, док више од 70 имају Нови Пазар, Лесковац, Врање и Соко Бања, навео је Минић и додао да су уз Пресево и Бујановц који имају по 21 поен, најлошије оцењени Јагодина и Свлијанац са по 23 поена, Богатић 28 и Мерошина 29.

“Већи напредак забележен је међу најбољим локалним самуправама и бољи је од напретка целе Србије, што говори - шампиони транспарентности се више труде", рекао је Минић престављајући резултате по којима је Београд са 46 бодова на 76 месту.

Минић је оценио да не постоји политика повећања транспарентности која се примењује у целој земљи и додао да су потребни значајнији континуирани напори да се постигну резултати и да се тај ниво одржи.

Према његовим речима, на лоше резултате утиче и недовољно буџетских информација, као и оних о доношењу одлука, раду скупштинских већа, коришћењу општинске имовине као и о тећој, завршној фази конкурса која подразумева извештаја како је новац потрошен.

Њавише су, каже, од последњег извештаја, напредовали Велико Градиште, Бољевац, Пожаревац, Нови Сад, Мало Црнице, Бор и Бела Црква.

Додао је да је важно да се зна да лоши резултати не морају нужно да значе и да је корупција раширена, као што ни добри резутлати не гарантују да је нема.

Према речима, Немање Ненадића, то истраживање, обављено уз подршку УСАИД, показало је да је учинак локалних самоурпава у просеку порастао за два бода, да је транспарентост већа тамо где су јасно дефинисане законске одредбе и санкције.

Представница УСАИД-а Шенли Пинцоти истакла је да је транспарентност "кључ демократије".

Повереник Милан Мариновић рекао је да ће измене и допуне Закона о приступу информацијама од јавног значаја донети бољитак, јер ће се, између осатлог, проширити не само области већ и круг органа власти, што је како је навео, за опште добро. Додао је да очекује да се и ван Београда отворе организационе јединице и канцеларије повереника.

О резултатима су говорили представници најбоље оцењених општина, а било је речи и о утицају корона вируса на резултате истраживања.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести