Вођство хрватске мањине против стандардизације буњевачког језика; Буњевци: Ми имамо свој језик

СУБОТИЦА: Челни људи хрватске националне мањине у Србији оценили су "отимањем од хрватске културне баштине" објаву челника Буњевачког националног већа (БНВ), које заступа око 16.000 војвођанских Буњеваца, о томе да је окончан рад на „стандарду буњевачког језика".
bunjevci, tanjug
Фото: Tanjug

Хина подсећа да је из БНВ саопштено да је окончан рад на „стандарду буњевачког језика“, и да се по њему већ пишу и штампају уџбеници за ученике основних школа који изучавају предмет „Буњевачки говор с елементима националне културе“.

"Стандард је нешто што смо прописали кроз речник, правописни и граматички приручник на који начин пишемо ми Буњевци у 21. веку у својим медијима, књигама, белетристици и на који начин се, уколико је то потребно, обраћамо и држави“, навела је председница Националног вијећа Буњеваца и једна од аутора Стандарда Сузана Кујунџић Остојић.

Она је на конференцији за медије додала да је њихов крајњи циљ „стандардизација буњевачког језика“.
Хина наводи и да је председник Извршног одбора БНВ Мирко Бајић, уз констатацију да је матерњи језик темељни камен за очување идентитета сваке националне мањине, подсетио је да су Буњевци и њихов језик деценијама били оспоравани.

Хрватска агенција наводи да је председник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) и књижевник Томислав Жигманов оштро реаговао на поступке БНВ наводећи да је јавност поново имала прилику да види „како последњи јахачи апокалипсе новоштокавске икавице чине срамотне кораке који воде њеном, надам се не и трајном, компромитовању“.

"То чине опет они који се икавицом не служе, они који су је до сад стотине пута унакарадили, они који је отимају, кидају од хрватске културне баштине! То је шамар свима нама - од Балинта Вујкова, Петка Војнића Пурчара, Војислава Секеља, Милована Миковића до моје маленкости - који пишемо на буњевачкој икавици, јер нам је народни говор Хрвата сада украден! Уз то, ледено је ћутање о свему Хрватске, пре свега културне и научне јавности....“, изјавио је Жигманов.

Хина наводи да је реаговао и председник Хрватског националног већа (ХНВ) Славен Бачић наводећи да сматра да је реч о политичком пројекту „који не би могао да буде реализован без подршке државе, односно неких њених тела, појединих странака и српских медија“.

"Сматрам да се ради и о својеврсном атаку на хрватску културну баштину. Знамо да су се сви најугледнији Буњевци на северу Бачке и околине осећали Хрватима. Њихова целокупна књижевност, како 20. тако и 19. века недвосмислено је део укупне хрватске књижевне баштине. Не оспоравамо никоме право да се национално самоидентификује, па тако и да говор, дијалект или језик којим се служи назива како хоће. Али, илустрације ради, ми можемо прозор називати вратима или писати како су то врата, али је то и даље прозор", ", навео је Бачић.

Он је изнео и тврдњу да "није случајно" што су представници Буњеваца појачали активности после почетка дијалога и сарадње вођства хрватске мањине са државним органима Србије.

Буњевачки савет: Ми имамо свој, хрватска мањина свој језик

Председница Буњевачког националног савета (БНС) др Сузана Кујунџић Остојић рекла је данас за Тањуг да не разуме како само хрватској националној мањини, од укупно 21 мањинске заједнице у Србији, смета то што је завршен рад на стандарду буњевачког језика.

"Хрватска мањина има свој језик, а ми свој матерњи језик, свако треба да ради на свом језику", истакла Стандарда Кујунџић Остојић, која је једна од аутора Стандарда, коментаришцухи то што су се водећи људи хрватске националне мањине у Србији успротивили стандардизацији буњевачког језика сматрајући да је реч о "отимању од хрватске културне баштине".

Председница БНС констатовала је "са жаљењем" да се такве изјаве дају.
"Како хрватској мањини смета то што Буњевци раде", упитала је она, наводећи да "ми имамо свој матерњи језик и трудимо се да дођемо на највише лингвистичке нивое".

"О нашем језику треба само ми да се бринемо и да га унапређујемо, не други", рекла је Кујунџић Остојић, закључивши у изјави Тањугу да свако треба да ради на свом језику.
Буњевачки национални савет заступа око 16.000 војвођанских Буњеваца.

БНС је саопштио да је окончан рад на "стандарду буњевачког језика", и да се по њему већ пишу и штампају уџбеници за ученике основних школа који изучавају предмет "Буњевачки говор с елементима националне културе".

На то су реаговали председник Демократског савеза Хрвата у Војводини и књижевник Томислав Жигманов који је рекао да је јавност поново имала прилику да види "како последњи јахачи апокалипсе новоштокавске икавице чине срамотне кораке који воде њеном, надам се не и трајном, компромитовању".

Оштро је реаговао и председник Хрватског националног већа Славен Бачић који сматра да је реч о политичком пројекту и "који не би могао да буде реализован без подршке државе, односно неких њених тела, појединих странака и српских медија".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести