Војска Србије добила четири "мига-29" од Белорусије

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је Белорусија поклонила Србији четири „мига-29” који ће бити ремонтовани и модернизовани по истом моделу као и шест авиона добијених од Руске Федерације. 
MiG 29, foto vojska srbije
Фото: Војска Србије

"Као полог договора председника Вучића и председника Лукашенка, Белорусија нам је донирала авионе и веома смо захвални због тога", рекао је Вулин у интервјуу за "Политику" поводом Дана војске.

Према његовим речима, до идућег Дана војске имаћемо ескадрилу модернизованих "мигова-29", стићи ће први хеликоптери "Х-145М", верујем да ћемо бити јачи и за "Ми-35", као и за бројно наоружање из наше производње.

Вулин додаје и да се самоходне хаубице "нора 552" налазе у завршној фази испитивања у Техничком опитном центру и да очекује веома брзо њихов пријем у наоружање наше војске.

Говорећи о извозу наоружања, министар каже да је од првог јануара до данас закључено 718 милиона долара уговорених послова. 

"То говори да је наша одбрамбена индустрија веома успешна и да су наши производи веома тражени на свим тржиштима, било да је реч о арапским земља, земљама чланицама ЕУ па и бројним чланицама НАТО, али и чланицама ОДКБ", рекао је Вулин.

Министар одбране је навео да постоје покушаји угрожавања насег ваздушног простора и да су они препознати и спречени.

"Ништа не може да уђе у наш простор а да ми то не приметимо и у складу са процењеним степеном опасности реагујемо", рекао је он. 

На питање да ли по процени Министарства одбране, постоји ризик од погоршања безбедносне ситуације на КиМ и у Копненој зони безбедности, Вулин каже да војска чува мир и сигурност сваког насег грађанина, али да увек постоји ризик.

"Будно пратимо сваки покушај дестабилизације Косова и Метохије а посебно покушај преузимања севера покрајине силом" нагласио је он.

Он је најавио да ће војска Србије ове године имати знатан број активности с НАТО-ом, највећи број активности до сада с ОДКБ-ом али и велики број билатералних активности са САД и с Русијом, чак највећи икада.

"Ми смо војно неутрална земља и тако ћемо се понашати у времену пред нама", закључио је Вулин.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести