Војводина: 120 милиона динара субвенције за запошљавање 

НОВИ САД: Покрајински секретаријат за привреду и туризам у складу са проактивном политиком запошљавања и подстицаја предузетништву издваја 120 милиона динара субвенција, а кроз овај пројекат бесповратно се даје 930.000 динара за сваког новозапосленог лекара, стоматолага, медицинску сестру или инжењера, наводи се у новом саопштењу из Покрајинске владе.
Banovina Foto: arhiva „Dnevnika”
Фото: Dnevnik.rs

Како се истиче, послодавац је у обавези да са овим лицима заснује радни однос од најмање три године, као и да у том периоду запосленом исплаћује најмање просечну зараду остварену у привреди АПВ у 2017. години. 

Финансијска средства за ново запошљавање износе 59,6 милиона динара, односно 32,7 милиона за виокообразована и дефицитарна занимања, прецизира Секретаријат у новом саопштењу. 

Кроз јавни позив за доделу субвенција за самозапошљавање, средствима од 45,4 милиона динара, подстиче се развој предузетништва, било кроз оснивање радњи, или привредног друштва. 

Предвиђен подстицај незапосленом лицу са одрживом бизнис идејом, износи 250.000, док је за самозапошљавање жена и особа са инвалидитетом субвенција у висини 300.000 динара. На овај начин се охрабрују рањиве друштвене групе у остваривању њихових пословних подухвата. 

Субвенције за све остале категорије лица и занимања опредељене су износу од 22,4 милиона динара. 

У саопштењу се истиче да се износ од 173.000 динара по запосеном лицу додељује за субвенционисање пореза и доприноса обрачунатих на минималну зараду на годишњем нивоу, чиме се фискално растерећују послодавци, уз истовремену поруку законодавцима да су нижи порези један од услова развоја привреде. 
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести