Војводина у будућности искључиво неодвојив део Србије

НОВИ САД: Много је дезинтеграционих сила покушавало да Војводину и у протеклих 100 година одвоји од Србије, али се показало да је то узалуд, рекао је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић и истако да је покрајина чврсто срасла с другим деловима своје матице, те да и даље постоји и у будућност гледа једино и искључиво као неодвојиви део Републике Србије.
igor mirovic
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Подсетивши на текст одлуке о присаједињењу 1918. који гласи: "Прикључујемо се Краљевини Србији, која јемчи слободу, равноправност и напредак у сваком правцу, не само Србима, већ и свим словенским и несловенским народима који са нама живе", Мировић је казао да је та одлука, коју је једногласно усвојило 757 посланика, Срба, Буњеваца, Мађара, Русина..., на Великој народној скупштини одржаној у Новом Саду 1918. године на данашњи дан, дефинитивно преусмерила ток историје на овим просторима.

Мировић је на свечаној академији у Новом Саду поводом прославе 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији казао да је та једна реченица била свеобухватан политички програм и проглас о начелима која су водила велике људе, који су доносили великео одлуке -  начела слободе, равноправности, заједништва и просперитета за све.

Слобода која је тада стигла није била само резултат победоносног хода српске војске овенчане славом победника и праведника у Великом рату. Њена величанствена победа и велике жртве само су створиле политичке услове за демократску сублимацију дуге вишевековне борбе, такође плаћене великим жртвама, борбе чији симбол је био и остао Светозар Милетић, казао је Мировић.

Истиче да се зато 25. новембар 1918. године може означити као дан у којима су се остварили снови.

Данас када обележавамо 100 година од одлуке о присаједињењу, за мене кључно питање гласи да ли је век који је прошао потврдио исправност и, што је још важније, остварење начела у тој одлуци сажете. Дубоко верујем да јесте, слобода која је тада извојевана пролазила је кроз огромна искушења, али је сачувана и као реални оквир у којем могу да се остваре и друга начела, навео је Мировић и истакао да искушења није било лишено ни начело заједништва. 

Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Он је истакао да је начело равноправности потврђено у складу националних, професионалних и културолошких различитости које у покрајини владају и данас, из чега је природно проистекло и начело просперитета.

Управо је у Србији Војводина своју привреду, економију уопште, издигла на незамислив ниво, а новосадски Универзитет постао је образовна институција релевантна у глобалним оквирима, додао је Мировић.

Истакао је да је будућност покрајине у слободи и миру, равноправности и заједништву и бржем економском развоју и још јачој и интензивнијој сарадњи и повезивању с покрајинама, регионама и областима широм Европе и света, као и јачању националних институција, које имају седиште у Војводини, али и регионалних. 

И најзад, у апсолутној равноправности свих који у покрајини живе и у нераскидивом заједништву са другим деловима наше земље, које нико и никада не може и неће нарушити. Прави узори како се за то бори су управо они који су пре 100 година донели одлуку о присаједињењу, закључио је Мировић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести