Брнабић и Орбан: Улагање у граничне прелазе приоритет

СУБОТИЦА: Премијери Србије и Мађарске Ана Брнабић и Виктор Орбан данас су на заједничкој седници две владе посебно разговарали о улагању у нове граничне прелазе и сложили се да је то важно питања за обе земље. 
orban i brnabic, tanjug
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

"Ако наши људи сатима чекају на граничним прелазима, то је проблем. Премијер Орбан нас је позвао да заједнички почнемо да радимо на решавању овог проблема", рекла је Брнабић.

Она је додала да је у плану да се ради на проширењу граничног прелаза Хоргош, али и да се отворе нови гранични прелази.

Мађарски премијер је рекао да ће наставити са политиком прекограничне сарадње са Србијом, како би новац био уложен тамо где треба.


Мировић и Пастор учествовали у раду седнице

Заједничкој седници српске и мађарске владе, поред премијера две државе и министара, присуствовали су и председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.

Фото: Dnevnik.rs


"Често ме питају зашто улажемо новац за оне који живе преко наших гртаница, али то је у интересу развоја наше земље, али и Србије", рекао је Орбан.

Орбан је објаснио да Мађарска иза себе има тешку историју и да је време да се схвати колико је економска сарадња и подршка важна за обе стране.

"Ако Мађарска економмија добро стоји треба да се прошири и на друге области. Ми смо се фокусирали на Војводину, али план је да се ширимо према југу Србије и верујем да ће то бити од користи за обе земље, али за Србију првенствено", додао је Орбан.

Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Брнабић: Време за уговор о стратешком партнерству Србије и Мађарске

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Суботици, након заједничке седнице влада Србије и Мађарске, да је закључено да би две земље требало да почну да раде на свеобхватном уговору о стратешком партнерству.

"Право је време за то. Ако неке земље треба да имају такав уговор, о свеобхватном стратешком партнерству, онда су то свакако Србија и Мађарска и на томе ћемо радити у наредном периоду", рекла је Брнабић у обраћању новинарима.Брнабић је изразила велику захвалност Мађарској на снажној и континуираној подршци евроинтеграцијама Србије, на балансираном ставу према питању Косова и Метохије, као и на односу према српској националној мањини у тој земљи.


Грађани Србије, држављани Мађарске у ЕП - добро за Србију

Ана Брнабић изјавила је да је добро што грађани Србије, који имају и мађарско држављанство, могу да гласају на изборима за Европски парламент, јер они, уколико постану посланици ЕП, као европски парламентарци могу да бране и инетерсе Србије.

Брнабић је навела да је то добро за Србију, која жели да постане чланица ЕУ и подсетила да већ имамо једног таквог европског парламентарца, Андора Делија.

"Што их је више то је боље за Србију и позвиам их да у највећој могућој мери гласају за изборима за ЕП", рекла је Брнабић новинарима у Мађарској, упитана да прокоментарише могћност да грајадни Србије, који имају и држављанство Мађарске могу да гласаљу на изборима за ЕП.

На питање зашто је влади Мађарске био приоритет да обезбеди то право држављанима Мађарске, ван ЕУ, и који су бенефити за њих, будући да живе ван Уније, премијер Виктор Орбан је истакао да то није иницирала Мађарска.

То, како је рекао, јесте новина - да грађани који имају сталан боравак ван ЕУ, али и држављанство чланице Уније, имају право да гласају на изборима за Европски парламент.

"То није Мађарска иницирала, то није покренуто из Будимпеште, већ је сама ЕУ позвала чланице да свака створи услове за ту могућност и Мађарска је то за задовољством урадила", рекао је Орбан.

Оно што ваља треба користити, рекао је Орбан и додао да двојно држављанство у поментој области, функционише, па то треба и подржати.


Упутила је захвалност мађарском колеги и на, како је рекла, великом доприносу очувања српске културне баштине у Мађарској и унапређењу права и слобода српске националне мањине у тој земљи.Пренела је и да су јој представници Срба у Мађарској рекли да могу само у суперлативу да говоре о ономе што тамошња влада ради за нашу националну мањину, која је прошле године добила додатних 3,2 милиона евра за програме подршке очувања српско језика, школа црвке и клтурно историјске баштине.

Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk


Инвестиције из Мађарске посебно важне за Србију

Ана Брнабић изјавила је данас након заједничке седнице две владе, мађарске и српске, да су Мађарске инвестицјие у Србију не само добродошле већ јако важан елемент наше економије. 

Брнабић је рекла и да се са Мађарском преговара о новим инвестицијама, посебно у сектору пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Премијерка је говорећи о важности инвестирања у Србију рекла да је приоритет владе економски раст, отварање нових радних места и могућност избора радних места за грађане Србије, што самим тим, каже, утиче и на повећање плата и бољи животни стандард грађана Србије.

"Све инвестиције у Србију су више него добродошле, посебно инвестиције које долазе из пријатељских земаља као што је Мађарска", рекла је Брнабић на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

Мађарске инвестиције у сектору пољопривреде и прехрамбене индустрије посебно су важне, каже Брнабић, а као пример навела је заједничку инвестицију, отварање фабрике погона за прераду воћа у Ариљу вредности 7,5 милиона евра.

"Мађарска има јаку пољопривреду, јаку прехрамбену индустрију. Ми од њих можемо много да научимо и то знање можемо да увозимо преко њихових инвестицја", рекла је премијерка.

Још један добар пример заједничке сарадње, каже, је дигитална фарма у Криваји отворена у партнерству са Универзитетом у Новом Саду и Биосенс институтом из Новог Сада.

У питању је каже, прва дигитална фарма у региону која, истиче, показује на који начин могу да се користите савремене технологије како би се повећала ефикасност у пољопривреди, да се без додатних улагања повећа принос за 30 или чак 50 посто, рекла је председница Владе Србије.


Она је истакла и да постоји одлична сарадња државе Србије са Националним саветом Мађарске националне мањине."Они су наш велики партнер, чак и када је реч о сарадњи са осталим саветима националних мањима и хвала им на томе", подвукла је премијерка.То је, каже, још један показатељ како ттеба да изгледају добросуседски односи и међусобно уважавање и поштовање.

"Хвала Мађарској на подршци и искреном односи и великом пријатељству према Србији", поручила је Брнабић.

Фото: Tanjug

Брнабић: Потребна јединствена европска политика о миграцијама

Ана Брнабић поручила је данас да је потребна јединствена европска политика о миграцијама, као и да је Србија показала да је и по том питању поуздан и предвидив партнер.

"Питање миграција је, пре свега, питање за ЕУ, па тек онда питање за Србју. Зато што је Србија, 2015. и 2016. кад је ишао преко овог дела Западног Балкана највећи мигрантски талас, била у специфичној ситуацији пошто су мигранти улазили у Србију из ЕУ и ишли даље у ЕУ", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара у Суботици.

Каже да је било тешко да земља која није чланица ЕУ може да брани европске границе када нису одбрањне у земљама ЕУ на првој тачки.

Истакла је да је то била специфична ситуација и да је Србија увек водила рачуна о безбедности својих и грађана ЕУ.

Брнабић је навела да су наша војска и полиција показали професионалност, како може да се брани гранница и спречи илегални улазак у Србију, али и да се партнерима у ЕУ дају све потребне информације о тим мигрантима.

"У Србији је тренутно око 3.500 миграната. Они нису желеили ни када су улазили да остану у Србији, а и ни сада то њије њихова финална дестинација. Тако да се Србија по том питању ослања на ЕУ. Треба да седнемо и осмислимо једну заједнничку еворпску политику према миграцијама и ми ћемо онда одрадити свој део посла професионално и на најабољи нацицн, јер смо поуздан и предвидив партнер", истакла је Брнабић.

Каже да је добро што сада не постоји опасност да ће мигранти масовно долазити у ЕУ преко Балкана, али да ће свакако нови мигранстски таласи остати на агенди Европе у будућности.

Брнабић истиче да зато треба да седнемо што пре разговрамо о том проблему и да свака земља у Европи треба тиме да се позабави.

"Србја пружа сву подршку тим људима у Србији, деци смо отворила школе и она се школују у Србији. Али, њихов живот тренутно има статус кво пошто они не желе да се интегришу и да остану код нас", рекла је она и додала да они неће да прихвате послао ако им се понуди да раде.

Премијер Мађарске Виктор Орбан је рекао да је Србија показала колико је великодушна када је прихватила раније одлуку Мађарске да постави ограду на граници.

Казао је да је Србија схватила да ће и она имати користи од тога, јер ако мигранти не могу да уђу у Мађарску онда ће мање долазити и у Србију.

"Оно што је добро за Мађарску добро је и за Србију. То је заједнички успех српске и мађарске мигационе политике".

Орбан је казао да морамо даље размишљати о проблему миграната, као и да Мађарска нема довољно новца за њихово збрињавање и да ЕУ треба да се побрине о томе.

Како је рекао, ЕУ је сада много мање угрожена од Мађарске од миграција преко Балкана, већ много више из Северне Африке.

Орбан наводи да то и друга питања у будућности могу врло лако да се расподеле на делове у Европи у зависности од тога колико је бројна муслиманска заједница.

Он каже да су многе земље у Западној Европи дозволиле да имају више од 10 одсто муслиманског становништва и да ће то определити и политичке токове у наредном периоду.

Орбан истиче да је на Мађарској да брани своју политику да мигранти не дођу у великом броју иако тај став може звучати неком као бездушан.

Мађарски премијер је нагласио да не желе да упропасте своју земљу, као и да имају програм да носе помоћ тамо где је проблем настао, а не да проблем доносе код себе.

Он је изразио очекивање да ће и након избора у ЕУ поново добити потврду свог става по питању миграција.

Фото: Фонет/АП

Орбан: Неуспешна изјава српске опозиције на рачун Мађара

Премијер Мађарске Виктор Орбан данас је у Суботици, поводом изјаве Сергеја Трифуновића на последњем протесту опозиције на рачун Мађара, изјавио да је реч је о "једној сасвим неуспешној изјави од стране опозиције у Србији".

На питање новинара, Орбан је потврдио да је чуо изјаву Трифуновића и извињење Вучића, њему и свим Мађарима, и додао да: "Има ту неких политичара у опозицји који се плаше да ће Мађари у великом броју да се доселе овде".

"Кренуо бих са шалом: Дали бисмо ми Мађаре, али немамо их довољно ни код куће", поручио је Орбан.

Орбан је нагласио да је реч о једној сасвим неуспешној изјави од стране опозиције у Србији.

Премијерка Србије Ана Брнабић је поновила став, који је изрекао и председник Александар Вучић, да то није став Србије и, не само то, већ да је то супортно ставу огромне већине грађана наше земље.

Она је подвукла да је Србија земља у којој су 23 регистроване националне маније, које имају своје савете, због цега је Србија богатија земља.

Национални савет мађарске националне мањине у Србији доприноси јачини, култури, богатству и разноликости Србије - "све супротно од онога што је тај опозиоциони лидер говорио на митингу у суботу", истакла је Брнабић.

"Нажалост, постоје такви људи у свим земљама света, али на срећу, огромна вехцина грађана Србије не дели то мишљење и због тога је Србија земља каква јесте", поручио је Брнабић.

Орбан је казао да је данас на заједничкој седници две владе било разговарано о демографским проблемима и да су размењена искуства.


Волимо да сарађујемо са Србијом 

Виктор Орбан изјавио је данас у Суботици, након заједничке седнице влада двеју држава, да је током тог сусрета највише речи било о отварању нових граничних прелаза и о даљој економској сарадњи.

Орбан је подсетио да путовање возом од Београда до Будимпеште сада траје осам сати, а да је циљ да се то време скрати.

"Циљ нам је да инвестирамо у железницу и граничне прелазе како би пут између две престонице трајао краће, рекао је Орбан.

Орбан је рекао да је "остао без даха" када је видео којом брзином Србија напредује у смањену државног дуга и какво је стање сада у буџету Србије.

"Ми волимо да сарађујемо са Србијом, јер увек нешто ново научимо од вас што можемо да применимо код куће", рекао је Орбан и позвао Владу Србије да дође у Мађарску, како би могли да разговарају о будућим плановима.

Мађарски премијер је поново изразио наду да ће се Србија ускоро прикључити ЕУ јер је то, како је рекао, у интересу свих.

"Ако се Србија не прикључи ЕУ, то ће се одразити на земље у региону", рекао је Орбан.

Додао је да су и у Мађарској и у Србији људи заинтересовани за политичку стабилност, те да је његова земља у том погледу урадила све што је у њеној могућности.

"Када постоји политичка стабилност тада постоји и економски раст и . У том случају треба да искористимо све предности", каже мађарски премијер.


"Ми смо покренули једну акцију у Мађарској, пројекат подршке породици. Желео бих исто тако да нагласим да у региону по том питању морамо да јачамо самопозудање", поручио је Орбан.

Како је рекао, Мађарска је јако много патила и трпела у прошлости и зато су многи отишли да раде у инсотранство, чиме је Мађарска била веома погођена.

Циљ је, истиче Орбан, да што више људи врати у Мађарску и истраживање је показало да су разним подстицајима успели прошле године више њих да врате у Мађарску него што је отишло из Мађарске.

"Мађарска сада има шест одсто радно способног становништва које ради у инстранству, а Аустрија 6,1 одсто. Тако да смо успели да зауставимо тај процес напустања земље". 

Орбан очекује да ће повратак у Мађарску за неку годину бити масован, јер ће многи увидети да им се због садашњих плата у Мађарској и подршци породици и других ствари више исплати да живе у Мађарској и да ту имају бољу перспективу.

"Ако то успе у Мађарској зашто то не би могла то и Србјиа или нека друга земља да примени", казао је Орбан и додао да и из северног дела Србије одлазе и Мађари и Срби, али да верује да ће се то временом преокренути.


Фото: FoNet

 

Брнабић: Захвални Мађарској због ставова по питању КиМ

Ана Брнабић захвалила је данас мађарској влади на балансираном ставу по питању Косова и Метохије.

"Мађарска је признала једностарано проглашену независност Косова, али што је наш стратешки дијалог бољи и што постоји веће разумевање између председника Србије Александра Вучића и Виктора Орбана и мог тима и кабинета Орбана, све информације које из таквог односа произилазе, воде ка томе да је став Мађарске избалансиран", рекла је Брнабић.

Она је у име грађана Србије захвалила на томе што је Мађарска била уздржана приликом гласања за пријем самопроглашене Републике Косово у Интерпол.

"Не само што је била уздражана већ што је гласала заједно са Србијом у оквиру ЕНЦОЕ-а, који се тиче заштите Срба на Косову и Метохији, односно што се заједно са Србијом изборила да српска преносна мрежа остане у власништву електормреже Србије", рекла је Брнабић.

Као још један пример мађарске подршке навела је сумњу и уздржан став у вези с формирање тзв. војске Косова. 

"То показује и током 2019. године у колилкој мери је важно наше партнерство и у коликој мери ми данас имамо много боље разумевање и сарадњу него што смо имали у прошлости", закључила је премијерка Србије.


Нови гранични прелази, пруге, мађарске инвестиције... 

Односи Србије и Мађарске су прави пример како треба да изгледа добросуседска сарадња, изјавила је премијерка Ана Брнабић након седнице министара две владе у Суботици. Једногласна је порука министара и премијера обе државе да сарадња Србије и Мађарске никад није била боља у ближој историји.

Брнабић је подсетила на неколико најзначајнијих пројеката које реализују Србија и Мађарска, а који се односе на граничне прелазе, железничку инфратсруктуру, обнову установа културе, али и на мађарске инвестиције не само у Војводини, већ у целој Србији.

"Конкретни примери сарадње Србије и Мађарске су и пројекти договорени после прошлогодишње заједничке седнице, када смо у априлу отворили један нови гранични прелаз Растина-Бачсенђерђ, ове године ћемо отворити прелаз Рабе-Киберхаза и 2020. ћемо ићи на физичко проширење граничног прелаза Хоргош. У марту смо отворили обновљену Синагогу у Суботици, која је друга по величини у Европи после будипештанске, а отворили су је Виктор Орбан и Александар Вучић", рекла је Брнабић.

Трећи пројекат, додала је, показује да је мађарска влада услишила захтев Владе Србије да има више инвестиција у целој Србији.

"Почела је изградња заједничке фабрике за прераду малина и другог воћа у Ариљу, вредна више од 7,5 милиона евра, а договарамо још најмање четири слична пројекта током 2019. и 2020. године", навела је. 

Казала је и да односе и сарадњу Србије и Мађарске посматра кроз три области, политику, економију и положај националних мањина, те подсетила да је спољнотрговинска размена прошле године износила 1,7 милијарди евра, а да је тренд да ће ове године она бити још већа. 

"Мађарска је трећи највећи економски партнер Србије, а два наша највећа пројекта су брза пруга Београд-Будимпешта. Србија је кренула у изградњу прве деонице Београд-Стара Пазова, друга је Стара Пазова-Нови Сад, а трећа ће бити Нови Сад-Келебија. Други велики пројекат је турски ток, кренули смо са припремним радовима, до краја месеца имаћемо дозволе за прве две деонице и следи званично отварање турског тока кроз Србију", најавила је премијерка Србије.

Заштита права и слободе националних мањина један је од приоритета обема државама, рекла је Брнабић и захвалила мађарском колеги на доприносу и потпуно другачијем начину очувања српске националне мањине у Мађарској.

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да је велики проблем што данас постоји несразмера између договора и остварених циљева, а да су Србија и Мађарска доказале супротно. 

Казао је и да увек воли да дође у Србију, да слуша и учи како се решава проблем јавног дуга.

"Волимо да долазимо код вас, јер увек можемо нешто да научимо. Ја сам, рецимо, слушао, гледао и остао сам без даха како Србија напредује у својој борби са смањењем државног дуга и како решава питање државног дуга и буџетског дефицита. Ми смо успели да смањимо са 80 на 70, а ви сте са 70 смањили на 50 и морамо да видимо како решавате тај проблем, јер заиста имамо шта да учимо од вас", рекао је Орбан. 

Рекао је да Мађарска инвестира не само у Војводину, већ и у јужне делове Србије, те да су инфраструктура и финансијски сектор области где је сарадња најбоља између две земље. Нагласио је и да Мађарска чврсто подржава европске интеграције Србије.

"Ако се Србија придружи ЕУ, то ће бити добро и за нас и за ЕУ. Ако не добије нове подстицаје за развој, смањиће се раст у целој ЕУ", рекао је Орбан.

Захвалио је Србији на томе што брине о положају мађарске националне мањине, те посебно поздравио мере Владе Србије којима подржава културну аутономију Мађара.

"Када би таква политика била у целој ЕУ, било би далеко мање тензија. Зато одајем признање мерама Владе Србије по том питању", рекао је Орбан и позвао председницу Владе Србије и министре да следећу седницу организују у Будимпешти.

Орбан и Брнабић о миграцијама

Србија је прихватила одлуку Мађарске да изгради ограду на граници са Србијом и убрзо схватила да од тога и Србија има користи, јер се тиме смањио број миграната који је стизао у Србију, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан након седнице министара две владе у Суботици, а одговарајући на питање новинара у вези с миграцијама.

"Оно што је добро за Мађарску, добро је и за Србију. Миграциона политика је заједнички успех мађарске и српске стране. Нажалост, велики је број оних који могу кренути тим токовима и Мађарска нема довољно средстава да се са тиме избори. ЕУ би требало тиме да се бави", поручио је Орбан.

Он је рекао да будућност Европе може лако да се подели у зависности од тога колико је бројна муслиманска заједница. 

"Преко 10 одсто ће ускоро бити оних који нису хришћани у разним земљама Западне Европе које су их прихватале. То ће значајно утицати на даље токове. Ми смо овде успели да се одбранимо да не дођу они које не желимо овде", изјавио је мађарски премијер.

Казао је да то јесте строг ставм али тврди да није и бездушан, те да постоји програм да се помоћ шаље тамо где је проблем настао, а "не да проблем дође до нас". 

"Трошимо доста на болнице, програме из културе и тако даље. Не желимо да упропастимо своју земљу. Мађари су подржали ову политику и очекујем да ће приликом гласања за Европски парламент добити још једну потврду", рекао је Орбан.

Премијерка Србије Ана Брнабић је оценила да је питање миграција пре свега питање за ЕУ, не за Србију. 

"Србија је била у специфичној ситуацији, у Србију су улазили из ЕУ и из Србије одлазили у ЕУ. Границе нису одбрањене на првој тачки. Ми смо у комплексним околностима дали све од себе. Обезбедили безбедност грађанима Србије и ЕУ. Три и по хиљаде миграната тренутно је у Србији. Ослањамо се на ЕУ да заједно осмислимо заједничку европску политику према миграцијама. Добра је ствар - што нема опасности да ће преко овог дела долазити мигрант у будућности", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести