Вучелић: Имам веродостојна сазнања о прислушкивању медија

БЕОГРАД: Главни и одговорни уредник београдских "Вечерњих новости" Милорад Вучелић изјавио је да има веродостојна сазнања о прислушкивању медија у БиХ и региону, међу којима и "Новости", које спроводи Обавештајно-безбедносна агенција (ОБА) БиХ.
Milorad Vučelić  Foto: dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"То је непоштовање суверенитета и интегритета друге државе и то је тежак морални и цивилизацијски преступ", рекао је Вучелић за Срну.

Он је навео да се то подудара и коинцидира и са претходним сазнањима о прислушкивању највиших српских политичара у разним акцијама које су називане "овако и онако".

"Имам сазнања да је то веродостојно", рекао је Вучелић. Он не вјерује да је циљ прислушкивања придобијање људи, него да се проналазе људи које треба компромитовати, пратити и нешто учинити против њих да не пишу и не мисле онако како мисле.

"То је огроман преступ, у цивилизованом свету. Прислушкивање новинара и уопште неовлашћено прислушкивање је озбиљан цивилизацијски преступ и у свим другим околностима би дошло и до међународне истраге и свега другог", рекао је Вучелић.

Он је подсјетио да новинари и уредници "Новости" пишу оно што мисле, што види свако ко чита овај лист или његов сајт и друга издања.

Према његовим речима, проблем је што се на овај начин злоупотребљавају приватне информације, односно слушају и приватни разговор.

"Све то може послужити у једном тренутку за познате обавештајне трикове и компромитацију личности", рекао је Вучелић.

Он је нагласио да из новинарксих разлога не може да каже каква сазнања има о томе, али је додао да верује у изјаву српског члана Предсјендиштва БиХ Милорада Додика, пошто је то документовао.

"То би било само по себи довољно. Нисам ја ништа проверавао што је председавајући Председништва БиХ рекао, него једноставно имам додатна сазнања да је то пракса. Мени је то мало изненађујуће и поред свега што сам преживео и доживео да се на тај начин злоупотребљава сиситем безбедности, који има много пречих послова у самој БиХ", рекао је Вучелић.

Оценио је да медији у Србији заштиту могу да траже једино путем обраћања међународним организацијама, али да такође да се обрате и безбедносним службама у Србији, јер су задужене за безбедност њиховог рада, који је изложен јавности.

"И иначе да не би било злоупотребе која се иначе врши с циљем компромитовања људи или дезавуисања чињеница које пишу или пак потурања сутра лажних чињеница и вести", нагласио је Вучелић.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик јуче је рекао да ОБА прислушкује медије у БиХ и региону, наводећи да је 10. априла под бројем протокола 05/1-4-1547/19 у ОБА отворен налог за обраду медија.

Према Додиковим ријечима, у документу је наведено да се води обрада "Дневног аваза", РТРС-а, "Дневног листа", "Национала", "Вечерњих новости", "Вечерњег листа", "Курира" и "Информера", те портала "Поскок" /поскок.инфо/ и "Дневно" /дневно.ба/ . 
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести