Вучевић: Најважније да добијемо владу која ће радити са председником

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је гостујући на телевизији Тањуг изјавио о мандатару за састав нове владе  да је председник Вучић  навео да има  три опције за будућег премијера.
vucevic
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

- Једна је да коалициони партнер предложи кандидата, друга је да то буде актуелна премијерка Ана Брнабић и моје име. Ми смо претходних дана били код председника, била су и Ана и Синиша и разговарали. Пријатељи смо и сарадници годинама, немамо ми неке изборне кампање унутар странке. Просто смо тим, шта год да буде. Верујем да ће пре свега СНС дати председника Владе, али не могу да прејудицирам став СНС како ће гласати Председништво или Главни одбор . Природно је да нас је и председник Републике позвао и разговарао са нама, да чује како ми размишљамо. За мене је најважније је да како год персонално буде решено наставити да радимо заједно. Имао сам фантастичну сарадњу са Аном као и са Синишом као министром финансија – рекао је Вучевић, апострофирајући посебно на премијерку Брнабић која је радила у тешким околностима и да је издржала цео тај терет.

Како је нагласио треба да буде поносна на своје резултате, као што су сви СНС поносни, јер она није дошла из света политике.

-Зашто то потенцирам јер ми заиста немамо никакву конфронтацију унутар нас. Оно што је за нас битније је каква ће се политика спороводити. Шта ће да ради нова Влада. Неспорно је да буде тим са председником Републике са Народном Скупштином. Да се боре заједно. Улазимо, рекао бих, у никад сложеније околоности. Ако влада буде крајем овог или почетком следећег месеца, она ће ући спортским жаргоном у велике изазове, од КИМ, до енергетске кризе, видите шта се са сушом дешава… Ко год да улази у Немањину 11 требаће добро да се замисли шта ће да ради – рекао је Вучевић.

Први човек Новог Сада је изричит и јасан када је реч о новој Влади.

- Нова Влада која ће радити са председником Републике да води рачуна о свим грађанима Србије, о државним и националним интересима, али помаже и Србе где год да живе . Најважније је да добијемо Владу свих грађана Србије и која ће водити рачуна о националном идентитету Срба где год да живе. Мислим да је то пристојно и нормално. Као што је нормално да хрватска Влада води рачуна о Хрватима у Србији, пре свега у северној покрајини, што је сасвим нормално- рекао је Вучевић.

Најважније је да се сачува мир на КИМ, али не можемо да гледамо како протерују Србе

Мислим да су за грађане  много битније вести које се тичу економије, него персоналних решења.

Најважније је сада како је нагласио Вучевић да се на КИМ сачува мир, али исто и други морају да разумеју, да Србија не мода гледа са стране и кибицује акције против Срба.

- Све стране морају да разумеју, говорим о међународној заједници, Албанци на КИМ да не можемо да гледамо ако почну да протерују Србе под плаштом да мењате таблице. Немојте то да радите, вратите се за преговарачки сто. Увек је боље и десет и 110 дана да разговарамо, немојте само да идемо у конфронтацију. Доживели смо деведесетих година како то све стане преко ноћи. Не желим никог да плашим, али мора да се каже.

Срби на КИМ су за ових 20 година показали политичку зрелост

Одговарајући на питање новинара да ли Србији одговора статус кво, Вучевић каже да на то питање није једноставно одговорити.

- Мислим да су Срби на КиМ показали за нешто више од 20 година политичку зрелост. Били су фер, разумели су позицију своје државе. Много је теже њима тамо, они тамо живе, лако је да се прича из Београда. Сви учесници у политичком животу морају да буду обазриви приликом изјава, јер не живе на КиМ, од Ораховца, Грачанице, Косовског помоварља,и Севера Косова. Циљ је да се Север Косова преузме. Било би фер према будућим генерацијама да се то питање замрзнутог конфликта реши. Ако питате мене, ја не видим решење, јер све што стоји на столу је да се Косово призна. Било је неких идеја и помака да се иде у разговоре. Када водите државу Србију увек сте између две стране. Већинско расположење је да умарширамо на Косово. Не можемо искључити емоције неких људи по питању КиМ. Има и емоција осим рационалног сагледавања. Просто је природно да се дешава, али  важно је да они који доносе одлуке то треба да раде здравог разума како би заштитили грађане – сматра Вучевић.

Могу да препознам, можда грешим али да Американци нису за то да Курти иде у ескалацију сукоба

Наглашава да није оптимиста, осим што како истиче да може да препозна да Американци у овом тренутку нису за то да Курти иде у ескалацију сукоба.

- Биће занимљив разговор са Солтенбергом и Вучића и он није од оних јастребова из НАТО. Рекао бих да има умеренији став и да може да се разговара на елементарним пристојим принципима.  Мислим да с њим може да се разговара- нагласио је градоначелник.

Треба о КИМ разговарати у Скупштини

Вучевић одговарајући на питање да ли је расправа о КИМ у Скупштини Србије нужна одговорио је потврдно, додајући и председник подржава такав предлог.

- У нашем парламенту има оних за које је Косово готово питање, а има и оних који очекују да уђемо на Косово. Не би било фер да држимо замрзнут конфликт. Мења се геополитика, а забринут сам како Европа не види куда ће свет да иде. Она је успавана и не схвата шта се дешава, да живимо у наративу од пре 50 година. Нема решења да Албанци добију све, а да Србија изгуби све. Отворени Балкан је одлична прича о обесмишљавању Куртијеве приче, да Србија има боље односе са Албанијом. Ако можемо с Тираном, морају и Албанци са КиМ да разумеју да морамо да имамо боље односе – нагласио је.

Треба да нас радује повећање плата и пензија

Вучевић је навео да оно што треба да нас радује је да је у стању да Србија повећа плате и пензије.

- Ми и даље не угрожавамо јавни дуг, то грађани морају да знају. БДП нам је далеко већи него 2012. године. За пензионере почетком октобра креће повећање пензија.Просвета, здравство, полиција, ватрогасци, сви ће добити повећање. За све припаднике Војске Србије повећање плате и до 25 посто. А плаши ме да Срби почињу то да разумеју као да се подразумева- речи су Вучевића.

Вучевић  је одговарао на питању скандала који је направио владика банатски Никарон.

- То је нешто што је неприхватљиво. Део сам СПЦ као верник и разумем неке њене догме, и не може нико да очекује да се мењају током ноћи. Неприхватљиво је да црквени великодостојник то ради, није пристојно. Мислим да то моје мишљење деле и патријарх, па и све владике. Познајем га и заиста сам се изненадио. Али, не можете рећи да је деда Ане Брнабић био усташа, иако нема доказа за то. Замислите шта ћемо онда чути од других - изјавио је Вучевић.

(nsuzivo.rs)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести