Вучевић о политици, српско-руским односима, миграцијама, школству...

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић гостовао је у емисији “Стабилократија”, која се налази на ЈуТјуб каналу Центра за друштвену стабилност у којој је говорио о својим почецима у политици, историји, Русији, као и о односима са Сједињеним Америчким Државама и Европском унијом. 
milos vucevic, Dnevnik/F. Bakić
Фото: Дневник/Ф. Бакић

-За мене је политика љубав и позив, па и део неког породичног корена, потпуна слободна воља и избор да будем део политичког процеса. Нико ме није терао. Заинтересовао сам се за политику 1989. године, када се обележавало 6 векова од боја на Косову. И даље памтим ту сцену, био сам мали матурант. Та сцена са Газиместана, од‌једанпут се отворила прича ко смо и шта смо, зашто о томе нисмо учили. У основној школи смо нисмо дотакли свих тих тема- рекао је Вучевић, додајући да је одрастао у породици у којој је био велики број дневних и недељних новина, од НИН-а до Журнала, рекао је Вучевић у емисији, а пренео портал НС уживо (nsuzivo.rs)

Од 2000. године улази у формално-правни живот политике, а пре тога није био нигде учлањен, већ је био пасивни посматрач политичке ситуације.

-Ја сам био на првом митингу Војислава Шешеља у Новом Саду, али се никада нисам учланио. Девеседетих година нас нико није звао на ниједан митинг, ми смо то радили вољно. Нико нас није организовао за путовања на митинге. Те године су биле године буђења- испричао је први човек Новог Сада.

Постоје предмети где држава мора да пише школски програм

Вучевић се дотакао и теме да ђаци и данас не уче довољно о ономе што је веома битно за прошлост, већ и за садашњост и будућност.

-Врло ми је чудан образовни програм. Не дајем себи за право да најбоље знам, говорим са аспекта историје. И ту сам сагласан са министром Вулином. Постоје предмети где држава мора да пише школски програм, као што је историја, матерњи језик, ту нема простора за тржиште. Ово држава треба директно да контролише- тврди градоначелник.

Ово је феномен како је Србија једина успела да 80 дана не уведе санкције Русији, сматра градоначелник.

-Овако нешто нисмо видели од 1939. године у свету. Непредвидиви су и несагледиви, не знамо где су границе. Ја сам у СНС-у, као потпредседник странке, задужен за комуникацију и односе са Комунистичком партијом Кине и Јединственом Русијом. Имао са и активни однос СНС-а и са Групом Европске народне партије, где сам одлазио у Брисел на скупштине тих партија- изјавио је градоначелник.

Вучевић је образложио да је однос између СНС-а и Јединствене Србије данас је много сложенији због ситуације којој је наша држава изложена, а да је комуникација задржана.

-Однос Србије и Русије је увек био близак, али било је периода када су били компликовани, као и сада. Нисам то доживео за свог живота. Морамо да разумемо да нам је Русија блиска, из разних аспеката, али да је и она велесила и да гледа своје интересе, као и Србија. Треба да наставимо наш европски пут, али и да чувамо односе са Русијом. Ово је феномен како је Србија једина успела да 80 дана не уведе санкције Русији- напоменуо је Вучевић.

Када му неко помене Сједињене Америчке Државе, Вучевић помисли на најутицајнију земљу на свету, када се споје сви фактори- од економије до технологије.

-Ја бих волео да ми можемо да дефинишемо односе са Америком. То би био и српски национални интерес и интерес свих грађана у Србији, али је то изазовно. Најдраматичније питање је питање Косова и Метохије. Направљен је искорак у претходних 10 година у односима. Морамо да разумемо да велике држабве не мењају ставове преко ноћи. Са Русима имамо духовни однос. Односи према Русији немају трзавице као односи са Америком, односи са Русијом су се искомпликовали због сукоба у Украјини, а додатно се компликују и због позивања на косовски преседан. Са друге стране, Русија је више пута спречила даљу промоцију Косова као независне државе, али и неке друге ствари против српског народа- речи су Милоша Вучевића.

Градоначелник Вучевић је на питање зашто Србија мора остати на европском путу и шта то значи за њега лично, одговорио да нико до сада није пронашао неки други и бољи пут, а ни ми не можемо да се изместимо са нашег географског положаја. Што се тиче европског пута, градоначелник је истакао да не спада у групу еуро фанатика, већ да је евро-реалиста и да ако је пут Европе најбољи Србија ће њим и поћи.

-Ми смо део Европе, европске историје, али и европске садашњости као и будућности. Када кажем европски континент не мислим само на Европску унију, већ на цео стари континент. Европска унија је пројекат који је донео један велики успех, а то је пројекат мира. Ми практично имамо 70 година мира у Европи за чланице Европске уније и полазећи само од те чињенице мислим да је довољно добар мотив да гледамо себе да будео део таквог пројекта. Ја нисам одушевљен са свим стварима у ЕУ и не свиђа ми се баш све, али постоји систем вредности који је пре свега у области људских права, економије и другим сферама људских живота- одговорио је градоначелник.

Говорећи о миграцијама и миграционим таласима, потпредседник СНС-а верује да председник Републике Србије добро влада подацима и зна колико је посвећен.

-Мислим да у овом тренутнку Србија мора нон-стоп да понавља причу о територијалном интегритету и ако је принцип неповредивости граница онда се поставља главно питање шта је са нашимо границама? Морамо да знамо једну ставр, ми смо заузели један веома принципијалан став а то је да смо пријатељска држава са Русијом али ми поштујемо територијални интегритет Украјине, али онда и свима постављамо питање шта је са границама Републике Србије и како је могуће да су само наше границе повредиве а све остале неповредиве- рекао је Вучевић.

Градоначелник Вучевић изјавио је да највише цени Светог Саву као историјску личност која је допринела српском народу у развијању државе и да је светосавље наш ДНК. Поред првог српског архиепископа градоначелник је издвојио и Цара Душана човека који је основао озбиљну државу.

-Цар Душан је имао велику визију, али нажалост није имао достојне наследнике. Дигао је нашу Патријаршију на висок ниво. Данас долазимо до новијег доба и тешко је издвојити још неког. Рекао бих Милош Обреновић, чији нисам био поборник када сам био млађи, јер ми је увек Карађорђе био неко ко је био пркоснији и храбрији, али онда учећи схватио сам колико је Милош био велики поборник и ратник и никада себи није дозовлио да напусти Србију. Увек је доносио тешке одлуке, јер када сте на позицији да доносите одлуке схватите колико су оне тешке- открио је Вучевић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести