Вучевић о урађеном и плановима: Показали смо снагу града и Новосађана

НОВИ САД: На јучерашњи дан, 13. септембра, навршено је осам година како је Милош Вучевић изабран за градоначелника Новог Сада.
vucevic
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

У том протеклом времену град је почео снажно да се развија, захваљујући пре свега доброј комуникацији и сарадњи са свим нивоима власти, али и односу према парама пореских обвезника, што је за резултат имало стабилан градски буџет, дупло већи него пре осам година. Изграђени су многи објекти, саобраћајнице, отворено шест фабрика, повећана је запосленост…

Вучевић уочи избора градоначелника и чланова градског већа, који ће се уследити 21. септембра, на седници Скупштине града, о протеклом осмогодишњем периоду овако говори за „Дневник”:

– Имао сам привилегију, част и велику одговорност да будем први међу једнакима у нашем лепом Новом Саду, да обављам посао градоначелника од 13. септембра 2012. године до данас. То је посао који захтева целог човека, велику пажњу, разумевања и љубав према Новом Саду и Новосађанима. Захтева и различите углове сагледавања различитих проблема с којима се суочавамо. Верујем да смо показали Новосађанима да смо способни – каже први човек Града. 

Наводи да Нови Сад данас изгледа боље, снажније, економски развијеније, социјално праведније него што је изгледао 2012. Како каже, то није питање да ли неког волите или не волите, то је видљиво голим оком, и  то званични подаци потврђују, пре свега у погледу броја запослених. 

– Данас имамо готово 28.000 више запослених него када сам изабран за градоначелника. Данас имамо шест нових фабрика, шест великих инвестиција у Новом Саду, што је у претходних 30 година било незамисливо. И велике, велике нове инвестиције за Нови Сад су на прагу града. Данас имамо 25.000 више возила у Новом Саду, то исто показује економски стандард града, имамо и већи број ђака, савременије домове здравља, неупоредиво боље опремљене школе, рекорадан број обданишта која су државна градска и потпуно бесплатна. Увели смо субвенцију према приватним вртићима, што је било незамисливо… То је снага града, то је заслуга Новосађана, победа новосадске привреде и задовољство је бити на челу таквог града – истиче. 

Подсећајући се тежих момената у управљању Градом, каже да је, наравно, било и тренутака који су захтевали не само велику бригу него и велики ангажман и борбу да се ти проблеми реше.

– Ако смем себе да оценим, понашао сам се на овом месту као што се понашам и у својој кући, како су ме родитељи васпитали: како водим свој дом и своју породицу, тако сам водио и Град, тако сам радио у Градској кући. Јер не видим никакву разлику – за мене је Нови Сад наша заједничка кућа, наша велика породица, и тако сам се односио према буџету Града, према парама свих Новосађана, зато је био буџет сваке године већи. Зато смо имали добру комуникацију са свим нивоима власти, то је неопходно да бисмо довели више новца, више инвестиција за Нови Сад.


Програм континуитета

У вези с избором градоначелника и чланова градског већа, наводи да нема никакве дилеме: то ће бити политика континуитета у смислу развоја Града, у смислу за још снажнији буџет, у смислу нових улагања у здравство школство.

– Обновићемо аутобусе, помоћи ћемо пензионерима, изградићемо канализацију и водовод тамо где их нема, асфалтираћемо нове улице, урадићемо реконструкцију Спенса, изградићемо четврти мост… све то је део програма за наредне године – поручио је градоначелник Милош Вучевић. 


Наводи да је поносан на две европске титуле које смо освојили, на Видовданску награду коју смо установили за најбоље ученике основних и средњих школа, на ниво социјалне заштите, број купљених градских аутобуса: за ових осам година, 50 одсто возног парка Градског саобраћајног предузећа је обновљен, завршен је „Жежељев” мост, који су неки неспретно договарали 2011 године само да би се сликали 2012…

– Нови Сад је добио прелеп мост. Али то није довољно, отварамо пројекат и четвртог моста, а у оквиру Фрушкогорског коридора биће још један мост за Нови Сад, и то ће бити урабанистичка револуција у саобраћајном развоју Новог Сада. Више се гради, више се инвестира, погледајте колико имамо више чамаца на Дунаву, више бицикала, мотоцикала… Можда је то за некога небитна ставка, али јесте одраз економске снаге једног града – истиче Милош Вучевић.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести