Вучевић отворио недељу Косова и Метохије у Матици српској

У Новом Саду вечерас је почео програм “Недеља Косова и Метохије у Матици српској” који ће до 2. марта у здању Матице српске представити културно стваралаштво аутора са простора јужне српске покрајине.
Milos Vucevic na Nedelji Kosova i Metohije u Matici srpskoj/B. Lucic
Фото: Дневник/Б. Лучић

Првог дана манифестације постављена је изложба “Приштинска школа, савремено српско сликарство на Косову и Метохији”, а одржана су и два предавања: “Значење божура у народним умотворинама са Косова и Метохије” и “Контекст и развој културе у гету”.

Отварајући ову манифестацију у Матици српској, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да се и на овај начин показује колико је важно да се сачува јединство, не само како би се осигурао опстанак српског народа на Косову и Метохији, већ и да будемо јединствени када је у питању ширење културе и неговање културне традиције народа са Косова и Метохије.

Фото: Nedelja Kosova i Metohije u Matici srpskoj/B. Lucic

– Знамо да је ово време великих искушења за наш народ, да се очекује политички расплет ситуације у јужној српској покрајини. То је врло компликовано политичко чвориште не само са националног и регионалног, него и са глобалног нивоа и управо у таквим сложеним веменима треба да покажемо колико имамо духа и да за нас Косово и Метохија није мит, већ пре свега стваран живот и питање будућности – нагласио је Вучевић, и додао: – Нормализација односа значи живот у миру у коме може да се планира будућност, у ком може да се ствара још лепше лице народа које се огледа кроз његово културно стваралаштво... Данас, део лепоте стваралаштва нашег народа са Косова и Метохије налази се баш овде где му је месту, у најстаријој српској књижевној, културној и научној институцији.

Он је подсетио да Нови Сад ове године обележава стогодишњицу присаједињења Војводине Србији и да се интензивно припрема за 2021. годину када постаје Европска престоница културе, али ова година у Новом Саду не би била толико значајна да није културно оплемењена управо промоцијом стваралаштва људи с Косова и Метохије. Како је напоменуо, ова недеља Косова и Метохије у Матици српској прилика је да се пошаље порука о томе колико је важно заједнички неговати културна блага, културно и духовно стваралаштво Срба са Косова и Метохије.

– Култура и уметност су наш залог за слогу, наш залог за трајање и за постојање. И зато је Нови Сад и богатији и срећнији што ће се у њему наредих пет дана својим животом и стваралаштвом представити писци, сликари, студенти, уметници, професори и црквени великодостојници са Косова и Метохије – казао је новосадски градоначелник.

Фото: Milos Vucevic i Nedelja Kosova i Metohije u Matici srpskoj/B. Lucic

Председник Матице српске Драган Станић изразио је велико задовољство што се у овој установи организује представљање научног, културног и уметничког стваралаштва Срба са Косова и Метохије. Он је нагласио да је формиран Косовско-метохијски одбор Матице од кога очекује веома много, јер је Косово и Метохија место рођења српске културе. Станић је представљајући програм ове манифестације рекао да је то прилика да се представи не само културни рад, већ и услови у којима живе и раде Срби на Космету.

– Дужност свих нас је да учинимо све да то осећање гетоизираности буде што мање – нагласио је Драган Станић.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести