Вучевић: Покрет представља фронт за одбрану Србије, за будућност наше деце

Министар одбране и потпредседник Владе Милош Вучевић говорећи о посети председника Александра Вучића југу Србије, али и најави фомирања Народног покрета за будућност, рекао је да ће се 27. маја огранизовати Скупштина СНС и одлучити између осталог и о том предлогу.
1
Фото: Инстаграм Милош Вучевић

Он је гостујући на РТС рекао да је предлог да СНС позове све оне који виде Србију као слободну и независну, водећи рачуна о својим националним интересима и не слушајући диктате са једне или са друге или неке треће стране, пренео је НС уживо

-Србија треба да седи на својој столици и да мисли својом главом. Да се уведе један надстраначки покрет, фронт за одбрану Србије за пут који је пред нама, а имајући у виду све оно што се дешава у свету. Имајући у виду притиске којима је Србија изложена. Покрет јесте у својој форми и суштини надстраначки. Он је концептулано и осмишљен као покрет који би требало да уједини и различите политичке странке али ии оне који нису чланови странака, огранизације, удружења, појединце, интелектулаце, занатлије, привреднике, раднике… све оне који желе да буду део тог државног у једном широком политичком покрету – појашњава.

Вучевић је образлажући разлоге формирања нагласио да треба да обједини све који виде Србију као стабилну слободну државу, која треба да одоли свим изазовима. Да сачувамо мир и стабилност. Да то буде покрет за будућност Србије, за будућност наше деце.

-Јесте надрстаначки , не доводи до гашења политичких партија, али дозвољава да се укључе и они који нису чланови странке. Они који то не желе, али желе да се боре за такву Србију. То је најлепша црта и рекао бих да ће он имати један заједнички именитељ свих чинилаца, а то јесте љубав према отаџбини.

На питање да жеља за уједињењем постоји, али како то остварити министар одговара да је лако то би било одавно остварено.

-Не мислим да је лако и да ће бити преко ноћи све решено. Али ако не кренете, ако не верујете, ако не желите и ако не сањате неке снове, не можете ни да их досањате. Верујем да ће и овај народни покрет за Србију видети и да ћемо видети неке нове људе, неку нову енергију, нову снагу. Просто нову политичку конотацију која ће појачати позицију Србије – појашњава он и додаје:

-Нама је у овом тренутку потребан консензус државни и национални да би издржали све ово пред чим смо изложени. Ако тога нисмо свесни нисмо довољно политички зрели као народ. Бићемо изложени још већим политичким пороблемима.

Одговараћи како убедити грађање да је то ванстраначки покрет и где су странке у свему томе Вучевић каже:

-Покрет је надстрначки али не гаси странке. Сигурно се нећемо одрећи СНС, као што претпостављам и неке друге исто које желе да део. Биће изнад странака, оне ће имати своју физиономију и политику, а покрет ће покрити шири спектар свих оних који желе добро својој земљи, поштујући све уважавајући реалност.

На питање које странке се очекују да се прикључе покрету, каже да не искључује никога, али претпоставља да постоје границе политичке.

-Не видим да је баш могуће да се сви уједине, а не би ни било добро. Треба да постоје алтернације. Нама из СНС да се прикључе они који нису видели себи ни у једном странци до сада, али желе да помогну Србији, желе да буду таквог једног надстраначког пројекта или програма. Да се на тај начин отвори простор који до сада нису имали.

Вучевић је децидан да формирање покрета није увод у ванредне парламентарне изборе, али то значе да их неће бити заједно са локалним и покрајнским или кад год .

-Избори су ствар политичког договора. Услов свих услова за СНС је политички легитимитет. Ако неко оспорава ми смо увек спремни да идемо на биралишта.

Појашњавајући даље каже да покрет треба да спречи изазове и на спољем и на унутрашњем плану.

-Ту пре свега мислим на притисак по питању КИМ, или оно што се дешава на украјинском ратишту… недозвољавања Србији да буде војно неутрална. Мислим да имамо најпринципијелнију политику, а то је да поштујемо међународну право. Покрет треба да буде надстранчки покрет за очување Србије.

Вучевић истиче да је природна ствар да председник Републике обилази све делове Србије.

– Он није само председник који живи и ради у Београду, а када погледате уназад видећете да је он то стално радио, обилазио све делове наше земље од севера ка југу. Нажалост, то се раније није дешавало са другим председницима, али ипак је то нешто што се од њега очекује, он одлази у народ и са њима разговара, то није кампања, већ покушај да се људи разумеју и да се чује шта се то њима дешава. Такође, да људи разумеју шта је политика државе и шта раде они који су бирани од стране грађана, због тога председник, као представник државе, жели да чује које су жеље и очекивања грађана у различитим деловима Србије. Чули сте јуче из различитих општина Врањског округа, са југа Србије, која проблематика се чује и који их проблеми муче. Оно што мене брине, посебно на југу Србије, јесте питање демографије и то нам представља највећи изазов. То морамо да схватимо и да се пробудимо. Подаци за Врањски округ кажу да је дупло.

-Више умрлих него рођених, онда нам не вреди држава о којој причамо ако у њој нема деце и људи. Такође, то је питање и безбедности у Врањском округу и колико нам је битно да чувамо југ Србије и да у њега још више улажемо, да имамо што више становника тамо.

Осврћућући се на предстојеће разговоре о КИМ Вучевић каже да не сумња да ће Србија бити добар домаћин Мирославу Лајчаку и да никад нисмо бежали од разговора.

– Наравно поставља се питање где је заједница српских општина и шта се са тиме дешава. Десет година пролази, а шта ће бити са тиме.О многим темама се може дискутовати, али пре свега шта је са оним што је дефинисано Бриселским споразумом. Међутим, председник је ипак био у праву, Куртију не пада на памет да формира заједницу српских општина. Биће много тешких дана и сложених разговора и преговора, дипломатије, као и одбране државних и националних интереса. Једина револуционарна одлука може да буде уколико Курти формира заједницу српских општина, међутим они који су потписивали Бриселски споразум га не поштују, тако да ја сумњам да ће се то догодити иако бих волео. Можда неће бити дана Д, али сваког дана чувамо Србију и радимо за њу, рекао је на крају Вучевић, а пренео НС уживо.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести