Вучевић: Србија пред изазовом у борби против беле куге 

НОВИ САД: Уколико се не будемо позабавили популационом политиком, односно питањем наталитета, као народ и држава бићемо у проблему, поручио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.
Gradonačelnik Miloš Vučević Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Градоначелник Милош Вучевић Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

Он је казао да је Србија већ пред великим изазовом када је реч о белој куги, те да је веома поносан на све што је председник Србије Александар Вучић представио као нове подстицајне мере у тој области.

Мислим да је већина грађана врло јасно разумела поруку и да разуме значај подршке мера које ће Влада Србије омогућити својим грађанима као држава. О томе мора да се прича, ми морамо да имамо више деце да бисмо опстали као народ и као држава, навео је Вучевић. 

Он је казао да Град Нови Сад себе доживљава као део системског решења те проблематике и да тај град, у складу са својим буџетским финансијским могућностима, издваја средства за подршку породицама са децом, на шта је и наслоњена Одлука Града Новог Сада подршци породицама с децом. 

Ове године смо издвојили 484 милиона динара из буџета Града Новог Сада за подршку породицама с децом, то је за неких 49 милиона динара више него прошле године, нагласио је први човек новосадске администрације.

У овиру тих издвајања укључена је финансијска помоћ за прворођену децу, која ове године износи 30.000 динара у односу на 15.000 динара, колико се издвајало прошле године.

За тројке Град Нови Сад издваја помоћ у виду 150.000 динара, што је за трећину више него 2017. године, док је градска управа за првоређену бебу у Новој години издвојила 200.000 динара, или дупло више новца него лане.

За сву децу рођену првог јануара у Новом Саду издвојили смо 50.000 динара, а за све бебе рођене првог фебруара, на рођендан Града Новог Сада, по 200.000 динара, додаје Вучевић уз подсећање да Град Нови Сад финансира и програм вештачје оплодње са највише 220.000 динара по породици.

У Новом Саду се ове године финансирају и даровити ђаци средњих школа, као и студенти са по 10.500 динара месечно, док се субвенционише боравак 2.500 малишана у приватним вртићима са 250 милиона динара годишње. Финанисира се и бесплатан боравак трећег детета у државним вртићима, као и бесплатна исхрана у школама.

Вучевић напомиње да сету подршке популационој политици Владе Србије Нови Сад увелико доприноси, а тај град је један од ретких у Србији који бележи константан позитиван природни прираштај годинама уназад.

Најављене владине мере за подстицај наталитета, како је најављено, ступиће на снагу 1. јула 2018. године, а по њима ће за прво дете следити једнократна помоћ од 100.000 динара, за друго по 10.000 динара месечно, до навршене друге године. За треће 12.000 динара месечно до навршене десете године, а за четврто дете, укупно 18.000 евра током 10 година.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић је навела да ће мере финансијске подршке које се односе на друго, треће и четврто дете важити за сву децу која су рођена од 1. јануара 2018. године и када буду почеле да се примењују, родитељима ће новац бити исплаћен ретроактивно.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести