Вучић: Аеродром велики посао за Србију, без отпуштања радника

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је договором о концесији за београдски аеродром Никола Тесла остварен огроман успех, јер је Србија успела да добије много више новца од Хрватске за загребачки аеродром, земље која је чланица ЕУ, додајући да је то и одличан сигнал за инвеститоре који долазе у нашу земљу. 
Aleksandar Vucic/Tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је честитао премијерки Ани Брнабић и Влади на на концесији, подсетивши да је посао започет када је он био премијер, али је кључан део посла, како је казао, направила ова влада. 

Рекао је да ће укупна добит од концесије бити 1,468 милијарди евра, те да људи можда не разумеју колико је Србија напредовала и колико је другачија и боља него пре 4 до 5 година. 

„Када смо почели да размишљали да дамо концесију на 25 година пре четири године рекли су нам стручњаци да можемо да добијемо максималних 40 до 50 милиона долара, односно евра. Ја сам говорио више пута да очекујем између 300 и 350 милиона евра, затим 350 и 400 милиона евра када сам схватио да српска економија расте, а и број путника расте. Онда сам казао да можемо да добијемо 450 милиона евра када сам знао резултат необавезујућих понуда. Сачекали смо да добијемо 501 милион евра", објаснио је он. 

Вучић је указао да ће влада добити 417 милиона евра прихода за буџет, а 84 милиона евра добијају грађани Србије - мали акционари. 

Да нисмо направили компанију Ер Србија, не бисмо могли да добијемо више од 50 милиона евра за концесију за "Николу Теслу", истакао је председник Вучић. 

"Сада бих питао све стручњаке који су нас критиковали да ли су сада разумели шта значе визија, озбиљност и одговорност. Питао бих и оне који су преко новина тврдили да ћемо да продамо. Они нису полуписмени, већ непосмени или злонамерни“, поручио је председник. 


Брнабић: Концесија за аеродром "Ванси ерпортсу"

Премијерка Ана Брнабић потврдила је данас да је француска компанија "Ванси ерпортс" (Vinci Airports) победила на тендеру за концесију за београдски Аеродром Никола Тесла и поручила да је реч о милијарду и по евра, што кроз финансије, што кроз инвестиције. 

Фото: FoNet

Премијерка је рекла да је цео посао урађен транспарентно, да смо учинили огроман професионални искорак, што је и показано тиме што су у надметању учествовале најбоље компаније широм света.

Она је рекла да је ово, као и оно што је град Београд закључио у вези са депонијом у Винчи, пример јавно приватног партнерства.

Како је рекла, то је порука пре свега локалним самоуправама да се кроз јавно приватно партнерство, са или без елементата концесије, гради туђим новцем, а све остаје на крају грађанима Србије.

Јавни дуг 57 досто - први пут испод Мастрихта

Вучић je изјавио данас да је ниво јавног дуга пао на 57 одсто БДП, што је испод нивоа Мастрихта. 

Вучић је то саопштио и подвукао да 57 одсто јавног дуга означава да нисмо више у групи високо задужених земаља.

Како је рекао, наставићемо да враћамо дугове и смањиваћемо и надаље јавни дуг. 

"По први пут смо испод нивоа Мастрихта", истакао је српски председник.

Вучић је Влади Србије пожелео да све паре зарађене од концесије за аеродром Беогрaд не потроше, већ да враћа дугове и смањује јавни дуг. 

„Враћаћемо дугове ако премијерка Ана Брнабих жели да саслуша мој савет", казао је он. 


Казао је да је укупна вредност концесије 1,468 милијарди евра и да је тендерска процедура трајала годину дана, била отворен, транспарентна и јавна. 

Према његовим речима ниво инвестиција, концесионим уговором је 732 милиона евра, а од концесијске таксе држава ће добијати још значајних средстава. 

„Нисмо први аеродром који је у нашем региону ушао у концесију. Имали смо проблем са растом аеродрома у Софији и Загребу. Београд је паметно поступио и зато успео да добије значајно више од Загреба, који је за концесију добио 865 милиона евра укупно“, нагласио је Вучић. 

Он је истакао да је укупна вредност нашег уговора за више од 50 одсто већа од оног који је Загреб остварио, што је огроман успех за Србију која није чланица ЕУ. 


Вучић замолио Сија да помогне око РТБ Бора 

Председник Вучић данас је у разговору са амбасадором Кине Ли Манчангом замолио да председник Кине Си Ђинпинг пружи помоћ Србији у проналажењу стратешког партнера за РТБ Бор.

Двојица саговорника нагласила су значај инфраструктурних пројеката, издвајајући изградњу брзе пруге Београд - Будимпешта и завршетак радова на деоницама Коридора 11 - између Обреновца и Уба и Лајковца и Љига, као и новог уговореног пројеката изградње деонице аутопута Прељина - Пожега, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Вучић је нагласио да је интерес Србије да се у 2018. години интензивирају радови на реализацији индустријских паркова у Београду и Смедереву. 

Председник Вучић упутио је посебну молбу председнику Си Ђинпингу за унапређење војно-техничке сарадње Републике Србије и Народне Републике Кине.

Са је Лијем осим о економској сарадњи разговарао и о даљем унапређењу односа двеју земаља.

Унео сам бадњак у Председништво, али без камера

Вучић је рекао да је унео данас бадњак у зграду Председништва, али - без камера.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да ли прекида традицију уношења бадњака на Андрићев венац.

Он је додао да је Србија секуларна држава, у којој постоји раздвојеност између цркве и државе, али да не види ништа лоше у поштовању обичаја, које, истиче, дозвољавамо и припадницима свих других вероисповести.

“Ја сам данас унео бадњак, али без камера, без икога и ништа више", рекао је српски председник, али и нагласио да је свим људима другачије вероисповести у Председништву дозвољено да упражњавају своје верске обичаје.

Одговарајући на питање да ли је задовољан економским и политичким напретком у претходној години, Вучић је рекао да јесте, али да је свестан да људи тешко живе.

“Интересантно је да они који много теже живе боље разумеју шта држава ради, од најбогатијих у земљи“, рекао је Вучић и захвалио, пре свега, грађанима који, како је рекао, „једва крпе крај с крајем“ и онима који не могу да кажу да живе на високој нози, јер су они изнели талас реформи на својим плећима.

Поручио је да ће они у будућности видети само бољитак и напредак.

У том смислу, посебно је истакао оно о чему је говорио патријарх СПЦ Иринеј - да не можемо да опстанемо ако не будемо имали више деце и захвалио му на томе.

„Не знам како ће то неко да тумачи, наравно да постоји право на слободно одлучивање о рађању, али, молим људе да разумеју да ћемо 2050. године са данашњих 7,3 милиона пасти на 5,8 милиона становника, уколико не будемо размишљали о будућности и рађању“, указао је председник Србије.

Он је најавио ускоро састанке, на којима ће и сам уцествовати са ресорном министарком Славицом Ђукић Дејановић и другима из владе, о томе које се мере могу донети како би се поспешило рађање.

„Хвала патртијарху што је на отворен и храбар начин говорио о томе, али то су чињенице, свидело се то мени или вама или не и то је оно што је вазно“, рекао је Вучић.

Јесте, Мали остао 3 месеца дуже, али однос према њему нефер

Вучић изјавио је данас да је веома нефер однос према градоначелнику Београда Синиши Малом и да анализа онога што је урадио показује колико је главни град напредовао у време његовог мандата. 

На питање зашто је Мали остао дуже на тој фунцији, с озбиром да је раније најављивао да ће на том месту бити до краја лета, Вучић се извинио што је Мали остао три месеца дуже, али и напоменуо да је нефер однос према градоначелнику. 

"Дајте да анализирамо - ко је решио Винчу уговором? Решио је Мали. Причате о изградњи Моста преко Дунава - ми смо га изградили, и ћутимо при томе, не хвалимо се. Све паркове у граду урадила је ова градска власт, не само Мали већ са сви са којима је радио. Неки други су се китили парковима на Новом Београду, а везе са тим парковима су имали толико што су их видели на разгледницама које смо правили", рекао је Вучић.

Код Београда на води, где је био змијарник, где су могли да се нађи шприцеви направљена је једна од најлепших променада и једно од најелитнијих места у Европи.

"Урадили смо Прокоп станицу. Од шопинг мола у Рајићевој до шопинг мола који годинама није могао да добије све дозволе, до оног у Ерпорт ситију, до скајлајна на почетку кнез Михаилове, до тога да смо завршили Блу радисон...диже се још једна зграда ''близнакиња'' у Ушћу, до гондоле, до више урађених фасада, то је урађено за само честири године", рекао је Вучић.

Мали је, каже, успео да за 500 милиона евра смањи дугове града. 

"Ако ћете да ми причате о 83.000 евра јелци пошто је то најжешћи напад на њега...", рекао је он.

Осврнувши се на "медијске афере" Малог, Вучић је упитао како, између осталог, не смета то што је неко "зграбио" богатство на плећима наше деце у Пионирском граду. 

"И није афера што смо потрошили 650.000 евра за оне папирнате Теразије које данас не постоје. То су бачене паре, неки су стрпали у своје џепове, потрошили смо пет и 10 милиона евра поправљајући подземне контејнере за које сте нам причали да је то будућност зато што је неко то ставио у своје џепове", рекао је Вучић.

На полемике о дипломи Синише Малог, Вучић каже да је он био један од најбољих студената на америчком универзитету. 

"Кад кажем ''дипломе на сунце'', ево ја дајем своју, да видим ко од вас има бољу диплому него што имам ја - Ђилас, Шутановац, Јанковић...одједном сви јунаци ником поникоше, нема диплома. Причали сте о Синиши Малом, а човек је био један од најбољих студената", закључио је Вучић.


Такође је казао да је веома важно да се концесионар потписаном намером обавезао да неће отпуштати запослене на аеродрому. 

Исто тако пренео је да аеродромске таксе, на основу уговорне обавезе, у наредне три године неће бити повећаване. 

Указао је да долази једна од наважнијих и најзначајнијих компанија, из једне од најснажнијих земаља ЕУ, која ће обезбедити да достигнемо 15 милиона путника, а већ 2024. имаћемо 7,9 милиона путника, и 2030. десет милиона. 

„То говори о стравично великом и изванредном расту београдског аеродрома и расту српске економије који се очекује“, нагласио је он. 

Нема смисла: Е, Вучићу, теби је лако, покажи разумевање...

„Хоћемо да решимо проблем Срба и Албанаца и то ће бити суштина политике коју ћемо водити, јер желимо да имамо дугорочан мир и стабилност, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и изразио наду да ће божићни празници на Косову и Метохији проћи мирно.

Вучић је рекао да је забринут због политичке ситуације у Приштини, у вези са Специјалним судом за злочине ОВК, те нагласио да ће Београд дати све од себе да мирним путем превазилазимо све проблеме.

Фото: Tanjug

„Спремни смо да разговарамо и у Бриселу и на сваком сваком другом месту, под окриљем УН, желимо да разговарамо о свим проблемима“, рекао је Вучић.

Сматра, међутим, да нема никаквог смисла да се разговара "о појединачним проблемима људи из косовских власти".

„Јер, ако разговарамо са представницима међународне заједнице, немојте да увек буде оправдање - Еј, ви Срби и ти, Вучићу, имаш чисту и лагодну ситуацију и зато дођи на разговоре, а мораш мало да разумеш ове који имају тешку ситуацију. Шта нас брига каква им је интерна ситуација“, рекао је Вучић.

Он је поручио да ми хоћемо да решимо проблем Срба и Албанаца и то ће бити суштина политике коју ћемо да водимо и жеилмо да имамо дугорочни мир и стабилност, да нам деца размишљају о томе колико ће музеја да отварају.

Поводом претњи појединих приштинских политичара у вези почетка рада Специјалног суда за ратне злочине ОВК, Вучић је поновио да је најважније да се сачува мир за наше људе на Косову и Метохији.

„Иако немамо фактичку власт, чинимо све што можемо. Захвалан сам Кфору од којег смо добили важне информације и јуче и прекјуче“; нагласио је он.

Вучић је изразио наду да ће ситуација остати безбедна, додајући да српске власти имају „неке информације“, те да због тога раде и са међунaродним фактором на обезбеђивању мира за наш народ за празнике.

„Даље не бих могао да говорим. Оно што можемо је да радимо да осигурамо мир и стабилност. Не бих да улазим у односе Албанаца и њихових спонзора“, нагласио је Вучић.

Он је честитао српском народу на КиМ Бадњи дан и Божић и пожелео им много радости и још више деце.

Пропорционално гледано, по броју становника, на КиМ им се рађа највише деце, указао је Вучић и на томе се захвалио српском народу из покрајине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести