Вучић: Албанци говоре немогуће ствари и навикли су Европу на то 

ТИРАНА: Албанци су успели да свакодневним понављањем о свом националном уједињењу то постане нормално, и да нико више на то нико не реагује, рекао је вечерас председник Србиује Александар Вучић после разговора са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини у Тирани.
d
Фото: Танјуг видео

"Они говоре немогуће ствари и навикли су на то целу Европу", рекао је председник Вучић.
Он је Могеринијевој изразио незадовољство, како је рекао, чудним дешавањима између Тиране и Приштине, каква је и прича о националном уједињавању албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија.

"Не предстоји нама непосредна опасност од тога, они то раде због унутрасњих ствари, али од тога стварају и нову нормалност, да то није ниста страшно, а страшно је што сам ја рекао да нећемо признати КИМ", истакао је Вучић, иако је то, како је подсетио, наша политика, била и остала, и није то први и једини пут рекао.

Каже да ако би он говорио о српском националном уједињењу  реаговало би 15 слузби ЕУ и најмање 15 министара спољних послова.
Пррича о "мини Шенгену" између Приштине и Тиране је немогућа и суманута, каже, али, када се једном народу, другом по величини на Западном Балкану, после српског народа, допусти да говоре о националном уједињавању, онда то није само отварање Пандорине кутије, него је много опасније.
Кад је реч о "мини Шенгену", истиче председник Вучић, Албанци се стално позивају на Европу, што користе као покриће, а такво правило у Европи не постоји, нити је могуће, јер нико у Европи то не може да подржи.

Фото: Танјуг видео

Укидање такси није "поклон" Србији 

Вучић је изјавио да нико не треба да рачуна на то да је укидање такси Приштине - поклон Србији.
На питање новинара да прокоментарише изјаву Могерини упућену Рамушу Харадинају да нема тајних планова између Албаније, Србије и ЕУ, али и да је услов за дијалог укидање таксе и да је то на неки начин услуга Србији, Вучић каже:

"Нисам то тако разумео, али сам недвосмислено рекао и Матеу Салвинију и Федерики Могерини - да не помисли било ко да било када рачуна да је укидање такси поклон Србији. Није никакав. Већ смо изгубили 300 милиона евра, па још да скачемо од среће, хвала што сте нам отели само 300 милиона и сад смо много срећни, па да учинимо нешто заузврат...То је немогуће, то би било неодговорно са наше стране и то се неће догодити. И то ти људи морају да знају."
Како каже, једино политиком нормалности можемо да сачувамо наше интересе.

"Кад имате неког ко има снажна леђа као што имају Албанци у западном свету, и то не зато што су много паметни или што боље лобирају или имају више новца - а имају, посебно њихова америчка дијаспора - кад имате посла са таквим људима јасно је да наш посао није лак, али да ми у крајњој линији добром политиком и политиком нормалности једино можемо да сачувамо своје интересе", истиче Вучић.

А то да нам они чине услугу укидањем такси - то су приче за малу децу и то нека причају између себе колико хоће, додао је он.
"Јер, на крају крајева шта могу друго него да врше притисак на Србију, а наше је да се одупремо томе и да водимо своју политку у складу са интересима нашег народа", закључио је Вучић.


Према његовим речима, све то показује да Албанци од Самита у Софији не осећају подршку европских сила као раније, пре свега због француске резервисаности према  проширењу Уније, што код Албанаца ствара нервозу, а нама и свима другима прави проблеме.
"То за нас није лака позиција и ситуација", истакао је Вучић.
На констатацију новинара да је у разговору Раме и Тачија о националном уједињену било речи и о припајању три опšтине на југу Србије тзв. Косову, Вучић је иронично узвратио питањем "само три?".

Он је рекао да ос тога нема ништа, али да јхе реч о томе да Албанци понављањем таквих прича "успостављају нову нормалност".
Нико није реаговао на то, рекао је, нити је о томе било речи у разговору са Могерини.
"Није Федерика за то, али није нико рекао ниста", рекао је Вучић.
"Они говоре немогуће ствари и навикли су на то целу Европу", а Србија ће, каже, то да има на уму, али је највазније да се понаша одговорно и сталожено, јер на тај начин може рачунати на веће разумевање.

Шта мисли о разговору Раме и Тачија рећи ће сутра албанском председнику Иљиру Мети, па и Тачију, са којима ће се видети током састанка Процеса Брдо Бриони, али сумња да ће успети да им објасни колико је то лоше,опасно и погубно за регион.
Чини се, међутим, каже Вучић, да Албанци не желе да чују ни оне који су за њих много важнији и прихватјивији него он.
Навео је и да је са Могерини разговарао и о евроспком путу Србије и неким стварима из домена владавине права, а да по заврсетку европских избора очекује повољније оцене, те и могућност отварања нових поглавља.

Тачи: Признање Косова је услов Србији за европски пут

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, изјавио је вечерас у Тирани да српски председник Александар Вучић зна да је признање косовске независности услов за прикључење Србије чланству у ЕУ. 
Тачи је то рекао у интервју за албански Топ ченел, упитан да коментарише изјаву председника Вучића да никада неће признати косовску независност.

Он мисли да је таква изјава Вучића намењена за унутрашње потребе. 
Вучић зна да је признавање Косова услов за европску будућност Србије. Када би се Преšево, Медвеђа и Бујановац прикључили Косову, мислим да би Србија као награду добила скору европску будућност, рекао је Тачи. 

Упитан да ли је поштено рећи да је идеја о корекцији границе Косова и Србије покопана на самиту у Берлину, Тачи каже да у Берлину није било ни сахране, ни рођења било какве идеје или представјања било какве алтернативе.
Поновио је да састанак у Берлину није дао никакве резултате, али да цени добру вољу канцеларке Ангеле Меркел и њено обећање да ће на предстојећем самиту у Паризу поцетком јула бити конкретнијих ствари. 

А на питање да ли идеја о корекцији граница ужива америчку подршку или је само Џон Болтон  подржава, Тачи каже да је посвећен исправљању историјске неправде учињене Албанцима кроз идеју о прикључивању три општине централне Србије косовској територији, а реч је о Прешеву, Бујановцу И Медвеђи.  
То додао је, подразумева да од Косова у постојећим границама не буде узет ни један центиментар.
То је наше историјско право и ја ћу и сутра на самиту инсистирати на тој идеји, И не само сутра, већ на сваком наредном самиту који буде одржан, казао је Тачи. 

На томе ће, истиче, инсистирати јер може се, како каже, десити да за 10-20 година у тзв. Прешевској долини више не буде Албанаца.
О ставу САД о косовском питању, Тачи каже да је он врло јасан: Нема црвених линија.  Америчка порука је садржана у два писма која је предсдник Трамп послао председнику Вучићу И мени.  

На поновљене тврдње премијера привремених приштинских институција, Рамуша Харадинаја, да су он, Рама, канцеларка Ангела Меркел И француски председник Емануел Макрон у Берлину тражили укидање сто одсто увећаних такси на производе из Србије, Тачи каже да на том недавном скупу није било говора о таксама. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести