Вучић: Албанци су спремни да плате сваку цену, а ми...?

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је његова борба да издејствује нешто за Србију, кад је реч о Косову и Метохији, борба Давида пред Голијатом који се зове - цео западни свет и Албанци, заједно.
Predsednik Srbije , Aleksandar Vučić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

У интервјуу за РТС на питање шта је био тачно његов план за Косово, Вучић каже:

"Како сте то могли да чујете до краја усред разговора о нечему, сад ти разговори и не постоје, не знам ни шта бих понудио народу.То је била моја борба као Давида пред Голијатом који се зове цео западни свет и Албанци заједно, да добијемо нешто за Србију и српски народ."

На питање да ли је био надомак тога, он одговара да није, али да су неки почели да слушају.

"Али, сам схватио да то у Србији нико није желео. Кажем вам да ћемо много више проблема имати од тога...Нисмо желели да разумемо своју позицију. Данас је наша економска ситуација боља, вода нам је до браде, а не као раније до носа, а мислимо да можемо све, па и оно што не можемо", каже он.


САД мама и тата Албанији, западне земље су им тетке

Александар Вучић рекао је да су САД "мама и тата" Албанцима, а да су им остале западне земље "стрине и тетке". Председник Србије је рекао да и он има тетку, а да су Албанцима тетке Енглеска, Француска, Немачка, док су им САД мама и тата.

Како каже, Србија се у тим условима бори свим снагама, а има подршку Русије и Кине и других земаља, "којих је све више".

"Да ли је то довољно? Није. Није једноставно, тешка је наша позиција, боримо се да одржимо позицију на табли, да имамо шансе за реми, а да победимо - биће тешко, јер имамо даму мање", рекао је Вучић.


Каже да добро познаје Србију и разуме шта народ каже и поручује, али да се не управља тиме, већ оним што види и чује, јер му је доступно да види и чује нешто више од других.

Како каже, постављало се и питање да ли он жели добро Србији, иако је посвећен оном што је најбоље за земљу и народ.


Дражава дужна да заштити Србе на целом Косову

Александар Вучић каже да Србија има обавезу да заштити Србе на целом Косову а да посебна договор постоји за север Косова и Метохије.

"Желели - не желели, морамо да будемо уз свој народ. Србе на КиМ, на северу, молим да се боре мирним начинима, да се боре за себе и за своју земљу макар онолико колико се у Београду неко бори за њих. Аимају сву нашу подршку. А то нисам само ја, и ли нас десетак, већ бројни људи који су допремали помоћ и много тога другог", рекао је Вучић.

Када се ради о решавању косовског питања, после неког времена када се чинило да се помакло са мртве тачке, сада не на почетку, већ - испод почетка.

"Ништа више не могу да вам кажем. Ако неко није у стању да поштује таксе, регионални економски простор и оно што је потписао и примењивао пре 12 година, а све то зато што смо били натерани да се бранимо у Интерполу, а били смо натерани и ништа више од тога", каже Вучић.

Упитан да ли се слаже са констатацијом да после свега што се дешавало у Интерполу, да је Косово само мало поглавље књиге која се пише о Русији, каже:

"Делимично се слажем. Ту има један проблем. То се тиче нас, Срба, бар једнако колико и Албанаца, и што је наш посао да покушамо да озбиљним и одговорним понашањем не будемо против Запада а да уз себе имамо Русију и Кину."

На питање о односима са Аустријом, Вучић каже да и данас имамо добре односе са том земљом, да је аустријски канцелар прив осудио таксе које је увела Приштина, а ли да се не може очекивати да раде против своје политике.

"Не можете очекивати да буду на истим позицијама као ми. Нису и неће бити", рекао је он и подсетио да су Аустроугарска и Велика Британија од друге половине 19. века на страни косовских Албанаца и да се ту ради о континуитету политике.

Каже и да није чуо за предлог аустријског вицеканцелара Штрахеа о међуанродној конференцији о Косову.

"Нисам чуо за тај предлог, али то зависи од великих сила", додао је он.


"Ко ми је веровао да ћемо имати раст, економију коју хвали ММФ? Да ли је тада неко ставрно мислио да пензионерима желим зло? Не, мислио сам добро, да имамо јачу земљу која може да заступа националне интерсе, која може да се бори за КиМ, да тражи нешто нешто за народ, а не само да чекају да формално признамо независност.“

Александар Вучић изразио је велику забринутост што грађани Србије не желе решавање косовског проблема и не знају с чим се суочавамо, а Албанци су, каже, спремни да у потпуности заокруже своју државност и спремни су да плате сваку цену, да то ураде на сваки начин. 


Да су убили Радоичића ко би доказао да он није убио Ивановић

„Да су убили Милана Радоичића пре два дана, ко би доказао да он није убио Оливера Ивановића“, упитао је Александар Вучић одговарајући на питање у вези са случајем Милана Радоичића.

Вучић је навео да је Радоичић, који је од стране неких страних служни и од стране неких медија означен као убица, прихватио полиграфско испитивање, за разлику од неких у Србији који у појединим ранијим случајевима то нису желели, и да је прошао полиграф.

Милан Радоичић није убио Оливера Ивановића и српска полиција, додао је, од данас може са сигурношћу то да тврди. 

"Не само да га није убио, него није учествовао ни у организовању, логистици, помагању, подстрекавању. И шта ћемо сад?", упитао је председник.

Како је рекао, када не би више било Радочића, онда би могли да нађу неког ко ће да призна да је повукао ороз, пошто Радоичих није могао.

"А, онда закачићемо званичном Београду, имаћемо довољно подршке од противника власти у Београду... Попут Ђиласа, који каже да су исти Београд и Приштина. На такве они рачунају, да могу у сваком тренутку да кажу - он је, Радоичић убио... Ко би нас ту опрао...", рекао је Вучић.

Говорећи о убиству Оливера Ивановића, председник Вучић је рекао да је он убијен на исти дан када су расписани избори у Београду и да је неко бирао посебан моменат и тренутак и да ће се установити зашто. 

Подсетио је и да је Радоичић већ испитан, још 21. фебруара ове године, у Косовској Митровици. 

Пре два дана су хтели да га убију, дошли су, каже, са 52 човека на главни улаз и са још 25 у гаражи и двадесетак њих у логистици. 

Додаје и да је уцењиван и други човек, припадник нарко-клана који је ухапшен по потерници Црне Горе и да је њему нуђено да оптужи Радоичића како би упаковали целу причу и оптужили званични Београд. 

Указао је да је Милан Радоичић био увек први на бранику северне Митровице и да је био човек број један за одбрану северне Митровице. 

Сад када, како је приметио, "нема" Радоичића, онда је ту Ивановићева секретарица, којој је, иначе, одређено полицијско задржавање до 48 сати, уз образложење да је осумњичена за "помагање у извршењу кривичног дела тешко убиство".

"Замислите да је секретарица хтела да убије свог шефа... Је л'' ви верујте.. да је она учествовала у завери и све су лепо упаковали...", приметио је.

На питање зашто је изабран овај тајмниг за кризу на Косову и Метохији, Вучић је истакао да је то зато што у Приштини виде да Србије неће да одустане, а они би желелил да по сваку цену добију признање.

"Неће га добити никада", поновио је председник.


„То је немогуће. Ми се суочавамо са жељом Албанасца да у потпуности заокруже своју државност. Спремни су да плате сваку цену, да то ураде на сваки начин. Да ли се упитамо сви, да ли смо ми спремни да и ми то платимо“, упитао је он. 

Вучић је нагласио да се не може држати замрзнути конфликт ни између Русије и Украјине, да може само до следећег брода, страдалог у Луганску, Доњецку или неком другом крају. 

„Ко вам гарантује да ћете држати статус кво. Нико то не жели, Европа, а ни свет, не желе ни Албанци, којих је тренутно на КиМ 91 до 92 одсто, а већ имају потврђену државност од старне страног западног света“, рекао је он. 


Не пристајем на уцене и притиске

Александар Вучић поручио је да неће пристати на уцене и притиске по питању дијалога са Приштином. Он је рекао да је данас разговарао са неким државницима Европске уније који су му предложили да треба сви заједно да разговарају, како би се постигао компромис, али да им је поручио да "нема даље".

"Имају бројне идеје о неким компромисима, али не и како да смире Албанце. Препуни су идеја, а ја нисам више спреман да слушам. Уопште ме не занима цена, чуо сам да ће неки да ме смрве, али ме не занима. Америка је Албанцима и мама и тата, а остало су им стрине и тетке", рекао је Вучић.

Каже да се не може некоме дозволити да у трци на сто метара истрчи пре свих десет метара, већ да се бескомпромисно морају вратити на почетак.

"Врати га на старт или избаци из игре, без тога нема наставка", рекао је Вучић.

Објаснио је да тиме не жели да каже да ће таксе бити укинуте, већ да неће да пристане на уцене и притиске. 

"Они имају много идеја о компромису, али немају идеје како да спусте таксе", рекао је Вучић и додао да је једна од њихових идеја и да изнуде нешто, да поново "врате струју", да би спустили таксе.


Вучић је упитао шта би требало да радимо, укоико дође до било каквог сукоба. 

„Да се радујемо што ће српска војска ући и ризиковати сукоб са НАТО, или да кажемо уђите побијте наш народ. Зато сам све време говорио „ајмо да пронађемо компромисно решење“, без решења улазимо у огроме проблеме за наш народ“, поручио је он. 

Одговарајући на питање да ли је лоша политика у протеклом веку крива за проблем са Косовом, Вучић је одговорио да сзаборављамо да смо први пут, после Првог балканског рата преузели оно што нам је припадало - косовски вилајет стављамо под своју контролу. 


У Европи је једино Албанцима све дозвољено

Александар Вучић истакао је да није срећан због неодговорности Албанаца, који одавно раде на присаједињењу Косова Албанији, додајући да имају само једну заставу, албанску, а сви у Европи се на то праве блесави.

Вучић је прокоментарисао фотографију након данашње седнице владе Косова и Албаније, на којој чланови показују двоглавог орла, рекавши да му више то личи на „кокоши, него на орлове“.

„За овако нешто, ми бисмо ишли у Хаг, сви“, подвукао је он.

„Нисам много фасциниран тиме, нити видим много памети, знања и идеја. Кокоши да изигравате можете увек. Нисам срећан због њихове неодговорности“, поручио је Вучић.

Он је нагласио да је процес присаједињења Косова са Албанијом почео одавно, упитавши да ли се на Косову може видети друга од албанске заставе.

„На самиту ЕПП сам чуо од једног великог европског лидера да је у Европи једино Албанцима све дозвољено“, пренео је Вучић.

Упитан како објашњава бахато понашање Рамуша Харадинаја у последње време, Вучић је указао да се заборавља да је Хашим Тачи поднео приговор уставном суду да се Србима поново узме имовина.

„Не правим разлику међу њима, не пада ми на памет“, рекао је он.

Навео је да Српска листа одавно није у влади, али нема друге владе у Приштини, јер немају већину.

„Они сада траже да узму неке нове Србе, у Петровићу и другима“, рекао је он.

Додао је да не треба сва догађања тумачити изборима, већ да треба имати на уму да све ово Албанци не би радили без стране помоћи, што показује и чињеница да се у страним центрима о свему томе ћути.


„Људи мисле да је било наше од памтивека, али то не одговара истини. Имали смо проблеме од Берлинског конгреса, успостављање прве Призренске лиге, борили смо се увек за овај простор, а из деценије у дециенију смо губили“, рекао је Вучић. 

Већ 1991. смо имали свега 17 одсто становника на КиМ, указао је он. 

Навео је да су Албанци били веома дисциплоновани и све давали за своју косовску државу, а ми Срби смо много били склони компромисима, много напуштали КиМ. 

„Ми морамо да водимо паметну политику, да будемо тврди, да не изгубимо ништа што већ нисмо изгубили одавно, а нешто да вратимо, а ту не мислим на територију“, рекао је Вучић. 

Он је изјавио да у Србији имамо проблем да дефинишемо шта је то реално што можемо да добијемо по питању Косова и Метохије. Рекао је да с друге стране имамо и проблем јер о решењу за Косово разговарамо са неодговорним и неозбиљним људима, који не поштују никакав договор.


Највећи проблем у економији је – Косово

Александар Вучић истакао је да је наш највећи проблем у економији Косово и додао да ће просечна плата до краја године бити око 486 евра, што није 500, каже, колико је рекао раније, али је свакако много више него што је била пре шест година.

Вучић је рекао да људи тешко живе и да ће још тешко живети, мада им је боље него раније.

Подсетио је да је минимална зарада 2011.била 162 евра, а у јануару ове године 228 евра, што је за 48 одсто више за тако мало година.

Најавио је да ће и следеће године минимална зарада бити поново већа.

Што се просчне плате тиче подсетио је да је 406 евра, у децембру ће бити 445 евра, реално 420 евра.

„Са повећањем она ће достићи 486 евра. Није 500 колико сам говорио раније, али је много више него што је некада била. Ми смо ишли на запошљавање људи чак и са малим платама посебно у руралним срединама, не да бисмо дизали просек, већ да имамо више плата у породици и градимо стабилнију основу за будућност“, објаснио је Вучић.

Пензионерима се поново захвалио на подршци реформама, додајући да су оне морале бити спроведене, јер није било из чега платити пензије.

На молбу да прокоментарише раст увоза Вучић је казао да то значи да боље живимо.

Он је рекао да је покривеност извоза увозом већа и да нам расте извоз, иако не у том проценту као увоз.


Такође, озбиљан проблем је и то што ЕУ није увек правична према Београду и што се не понаша неутрално по питању дијалога Београда и Приштине, што доводи до најниже подршке ЕУ икада у нашој земљи, рекао је Вучић.

"То је за нас највећа опасност. Без обзира на безобразлук Албанаца, неодговорност, дрскост, претње и притске, ми морамо да се боримо да останемо на европском путу, јер ако сами изађемо из шина, не може воз да иде по њима", рекао је Вучић.

Он наводи да је ЕУ требало да реагује када је Приштина за десет одсто повећала царине, али да нису, те упитао да ли је решење да кажемо да нећемо у Европу због тога.

Вучић је навео и да Албанци имају подршку ЕУ, али и упитао да ли ми, након што су данас Албанци најавили велику Албанију, треба да најављујемо велику Србију.

"Молим људе да водимо паметну политику. Подразумева се да будемо тврди, да не изгубимо ништа што већ нисмо изгубили одавно, а нешто да вратимо, ту не мислим на територију... Да будемо обазриви и одговорни, да радимо на екомомији, образовању, расту, нашој култури и језику", рекао је Вучић.


Да градимо позицију за снажнију и успешнију Србију

Александар Вучић истакао је да не треба да сањамо о обједињавању свих Срба у једној држави, али можемо и морамо да их економски и културно објединимо, да сви говоримо истим језиком, да сви носимо исту, српску кошуљу...

Морамо да подижемо нашу економију, наш језик, да нашу прошлост обележававо и кроз њу учимо на грешкама, да се боримо за поштовање наших жртава, да их не буде у будућности, и да чувамо шта имамо и полако градимо позицију за богатију, снажнију и успешнију Србију, каже председник Србије.

Вучић је упитан има ли данас у Србији тако великих, остваривих идеја попут оне о Војводини у Србији од пре више од једног века, рекао да Србија после дуго времена има велике идеје, које полако успева да дефинише, иако ће, како је приметио, бити још много отпора томе.

Подсетио је да је о томе говорио и јуче у Новом Саду на свечаности обележавања 100. годишњице присаједињења Војводине Србије и поновио да ће Срби тешко да обједине све националне територије, односно да је то готово немогуће.

"Не треба о томе да сањамо, да имамо једну државу свих Срба, али можемо и морамо да их економски и културтно објединимо, да сви говоримо истим језиком, да сви носимо уисту, српску кошуљу...", рекао је Вучић.

Како је рекао, Немце су, и када су губили Кенинзберг, данашањи Калињинград, и Стразбур, па и Праг, 1848. године у језичком смислу, држали језик, Гете, Шилер, браћа Грим...

"Морамо да подижемо економију, наш језик, кроз нашу прошлост да учимо на грешкама, да је обелезавамо, да се боримо за поштовање жртава из прошлости, да их не буде у будућност, да чувамо шта имамо и полако градимо позицију за богатију, снажнију и успешнију Србију", поручио је председник.

То је једино што можемо и смемо да урадимо, а све друго је пут у пропаст и нестанак Србије, подвукао је.

"А, ја да водим Србе да ратују за Мостар, Сарајево и не знам шта... не пада ми на памет, нећу у томе да учествујем никада", нагласио је Вучић и додао да данас морамо да сагледамо тешке лекције из прошлости.


Србија је тачка ослонца целом нашем народу

„Србија јесте тачка ослонца свом нашем народу, али Србија данас постаје рационални ослонац за све њих“, каже Александар Вучић.

На констатацију да су у новембру 1918. године ослобођена три највећа српска града - Београд, Нови Сад и Бањалука, а да 100 година касније Бањалука није у границама Србије, иако је близу и питање може ли Србија поново да буде тачка ослонца, попут 1918. године, Вучић је узвратио - Србија јесте тачка ослонца.

"Србија је тачка ослонца целом нашем народу", подвукао је.

Додао је да се, иако је рођен у Беоргаду, а мајка му је из Војводине, осећа као прекодрински Србин, јер његов отац води порекло одатле, па је и много времена провео тамо.

"Видео сам тамо љубав тих људи према Србији која је неизмерна, као понекад љубав Срба према Русији. Није чак ни сасвим рационална и није то само зато што припадају истом народу. Србија је за наш народ западно од Дрине, али и у Црној Гори и Макеоднији, нешто најлпеше", рекао је Вучић.

Али, нагласио је, Србија данас постаје рационали ослонац за све људе, која жели да помажен на сваки начин.

На питање какву сарадњу очекује са новим Председништвом БиХ, каже да ће сарадња бити добра.

"Ми ћемо да сарађујемо добро, а како ће они желети да сарађују - то ћемо да видимо. За Додика сам сигуран да жели добру сарадњу, за ову друде.. Немамо ништа против и сарађиваћемо", указао је.

Додао је да је и БиХ у истом проблему, када је реч о приштинским таксама, али да, како каже, само један део БиХ то осећа и толико је погођен тиме, због чињенице да на КиМ живе Срби, док Хрвата нема на КиМ, а Бошњака је врло мало... 

Не могу да нападам идеју Југославије

Александар Вучић рекао је да са ове историјске дистанце не може да напада идеју Југославије и наглашава да ће нам дуго времена требати после 90-тих да подигнемо свој углед и поштовање.

Одговарајући на питање да ли је Југославија била најбољи оквир тада за Србе или грешка, Вучић је казао да се труди за разлику од других да не истрчава и прави се паметан после битке.

„Данас то тако изгледа као кобна грешка. Веома ценим шта је радио краљ Александар Карађорђевић. Реч је о добром краљу. Човеку који је страдао на ужасан начин, завером у којој су учествовале усташе, ВМРО, и стране службе“, објаснио је он.

Нагласио је да је каљ Александар био изузетна историјска личност, а да на нашу срамоту нема ни улицу ни споменик у Београду.

„Имамо улицу Александра Обреновића и кнеза Александра, али не краља Александра Карађорђевића. Имамо чак улице двојице атентатора на краља Александра. Као да је била некаква завера неких кругова да се никада не догоди, као што је био случај са спомеником краљу Петру у Новом Саду“, казао је он подсетивши да различите комунистичке и ДОС-овске елите нису дозволиле да се спроведе одлука из 1934. године. 

Рекао је да народ треба да одлучи ко треба да добије споменик и улице, подсећајући да сви знају да је Милан Стојадиновић био један од најбољих владара, а проглашавали смо га за окупациониг слугу, а да смо слушали њега спасили би ко зна колико глава и имали бисмо боље финансије. 

Оценио је да смо после Другог светског рата правили веће грешке него после Првог, подсећајући да је краљ Александар добио широке српске етничке просторе.

Навео је да је српски народ убедљиво поднео највеће жртве.

„Нисмо изашли као победници из Другог светског рата, нисмо успели, нити тражили како треба да добијемо оно што су Срби заслужили“, казао је он.

Да покажемо да смо потребни Француској као савезник

Александар Вучић рекао је да очекује да ће грађани Србије показати не само српско гостопримство председнику Француске Емануелу Макрону, већ и да Француска разуме да је Србија потребна као савезник и да јој је потребан савезник. 

Вучић је упитан да ли ће Макрона питати за распоред седења на свечаности у Паризу, подсетио да је шеф француске државе послао писмо. 

„Постављаћи много тежа питања, као и он мени. То се подразумева. Не плашим се никога, нити сам инфериоран што представљам малу земљу. Сувсисе сам поносан што сам председник наше лепе Србије, доброг народа, земље која самостално доноси одлуке, па макар неки кажу „као острво сте““, рекао је он подвукавши да код нас наши грађани доносе одлуке. 


Веома се плашим будућности Европе без Меркелове

Александар Вучић изразио је забринутост по будућност Европе и света после одласка немачке канцеларке Ангеле Меркел. 

Вучић је рекао да може да се потпуно сагласи са оценама о негативним последицама после одласка Меркелове. 

„Веома се плашим за будцухност Европе и света после одласка Меркелове. Могао бих то да објашњавам сатима“, рекао је он. 

Вучић је казао да је присуствовао састанцима милион пута где ништа без Меркелове не би функционисало. 

„Њена реч је најмоћнија и на Западном Балкану. Ко има такву економску моћ и политику да може да позове и нешто каже. Немачка има огроман ауторитет, као што имају САД, Кина, Русија“, објаснио је он. 


Казао је да очекује да грађани пруиреде дочек на величанствен начин Макрону.

Упитан шта мисли о визијама Макрона и премијера Мађарске Виктора Орбана и којој визији припада, одговорио је „ја размишљам само о визији Србије“. 

„Далеко сам да немам пречих брига од онога што говоре Макрон и Орбан. Сувише смо мали и имамо мање успеха од њих. Највише ми Срби волимо да се бавимо белосветским темама. Ја бих да гледам ову нашу лигу, регионалну“, поручио је он. 

О инвеститорима, опозицији, Мишковићу...

Александар Вучић поручио је опозицији која оптужује власт да се страни инвестори који долазе у Србију само богате - да су то људи који спасавају Србију.

"Не, него ће да дођу (страни инвеститори) да изгубе профит. Па, тако ствари функционишу, то је капитализам, али од тога највећу корист имамо ми", рекао је он на оптужбе Ђиалса, Јеремића, Обрадовића.

Подсећа да је у РТБ Бору 2008. године дуг био милијарду и 300 милиона евра и да је потом растао и то кад је цена баркра била добра.

"Шта сте ви радили, то је време кад сте хтели да садите кикирики? Ми решимо проблем, молим Шија, Кинези победе на отвореном тендеру, док се њима нико не јави ни на један од 4 тендера. Ми то успемо, јер смо поправили углед, а они кажу - будзашто сте продали. како вас није срамота?", упитао је он.


Држава се понела одговорно у случају Стефановића

Александар Вучић поручио је да се држава понела одговорно након напада на лидера опозиционе Левице Србије Борка Стефановића и одмах пронашла нападаче. 

Тај случај је, каже, показао разлику између одговорне и неодговорне државе, будући да су нападачи на Стефановића одмах ухапшени, а да бивша власт данима није чак ни објавила да је у демонстрацијама убијен Ранко Панић. 

Вучић је рекао да је инцидент осудио истог секунда и да је уследила нормална реакције државе, јер су спречене озбиљније последице, а полиција је ухапсила починиоце.

Каже да се, с друге стране, бивша власт понашала сасвим другачије, те да ни истрагу није покренула.

"Што нису спровели истрагу ко је убио Ранка Панића? Што се спрдате са нападом на Гордану Узелац и Мару Драговић, пишете да су новинарке ударене у главу, спрдате се...", каже Вучић.

Он је упитао шта је још требало да уради по питању напада на Стефановића.

"Најоштрије сам осудио, полиција је спасила, ухапсила одмах све, приведени одговарају, у притвору су. Шта још треба да урадимо да будете задовољни", казао је Вучић.

Упитан кога највише поштује из опозиције, он је рекао да има много људи које поштује и да ће се борити да они буду подршка држави и друштву.

Он је, коментаришући изјаву Соње Лихт да власт не прихвата критику лако, рекао да може да прихвати сваку грешку, те да је спреман да се у сваком тренутку у скупштини суочи са десет лидера опозиције и да би их све у том дијалогу победио.


"Они су против људи који нас спасавају", каже Вучић.

Он је навео да Србија већ трећу годину има суфицит у буџету, да се ради драматично на смањењу јавног дуга и да је он сада 54 одсто БДП, ад аће 1. јануара бити 48 или 49 одсто.

"Треба да платимо милијарду евра и већ смо резервислаи 800 милиона, а то је све враћање старих дугова. Људи не виде (бољитак), али видеће то у будућности у бољој економији и кроз веће пензије, али сада не виде", каже он, уз подсећање д аје незапосленост пала са 25,9 на 11,9 одсто и да више није највећи проблем у Србији.

Упитан како коментарише што су се данас састали "његов" градоначленик Бошко Ничић и Мирослав Мишковић, он каже да је Ничићу рекао да ради како мисли да треба и да неће да зауставља развој.

"Не мислим добро ништа о Мишковићу и обрнуто и зна се шта мислим о тајкунској хидри коју чине Мишковић, Шолак и Ђилас", каже он.

Додаје да ако Мишковићева понуда победи на тендеру за Сава центар, град треба да поступа у складу са законом, али прво морамо да видимо каква ће бити пресуда.

"Нисам се уталио са Мишковићем, ја то не радим никад, никад ми није дао ни динар и то је сам написао у књизи, нити ми треба за било шта", закључио је.


Ни Телеком, ни ЕПС нису на продају

„Телеком није на продају, та компанија се шири и треба да буде једна од најаважнијих у целом региону, као и ЕПС, изјавио је Александар Вучић.

"Ни Телеком, ни ЕПС нису на продају", подвукао је Вучић.

Додао је да нису на продају, ни мањински пакети акција Телекома.

"Не знам шта би нам то значило", навео је.

Упитан о Телекому и инвестицијама те компаније, Вучић је рекао да та компанија мора да се понаша одговорно на тржишту.

"Телеком има противника који је приграбио све, захваљујући чињеници да су потплаћивали и поткупљивали све у државном руководству, све у руководству Телекома некада, добијали каблове тамо где смо ми нашу комуналну инфраструктуру градили за џабе... Тако је СББ превладао, преузео све. Па шта сад, Телеком да умре? Да угасимо Телеком, да би били срећнији Ђилас и Шолак...", рекао је Вучић.

На питање шта је идеја са том компанијом, каже да они морају да се боре на тржишту.

"Да се боре на тржишту и ваљда је њихова идеја да победе Ðиласа и Шолака. То би било логично, а не да све препусте њима. Мислим да је то једина логична, нормална и разумна идеја", рекао је Вучић.

На питање да ли Телеком у краткорочном, средњорочном периоду не иде на продају, одговорио је - "Сасвим сигурно".

"Телеком се шири. Телеком треба да буде једна од најважнијих компанија у целом региону, као и ЕПС. Ни ЕПС ни Телеком нису на продају", рекао је Вучић.

Изградићемо 7 до 8 стадиона

Александар Вучић рекао је да неће бити лако реализовати идеју да Србија са Румунијом, Бугарском и Грчком буде домаћин Светског првенства у фудбалу 2030. године, те да не зна колико је то реално, али да се треба борити.

Вучић је навео да је важно изградити инфраструктуру, те да је мотивисан да се "лепе утакмице" гледају у Србији.

"Посебно сам мотивисан против Уругваја, јер су гласали за чланство Косова у Интерполу", рекао је он.

Како каже, о одржавању Светског првенства разговарао је и са чувеним фудбалером Дејаном Станковићем.

"То је била Ципрасова идеја, он сада каже да је моја, нема везе навикао сам да сам за све одговоран. Борићемо се за то, да изградимо стадионе у Врању, Лесковцу, да у међувремену изградимо седам, осам стадиона, и у Нишу и у Новом Саду", најавио је Вучић.

Истиче, да је "прави циљ" изградња стадиона да људи имају негде да играју, да се баве спортом и да Србија буде још успешнија у спорту.


Црне листе, попут црногорске, недопустиве у 21. веку

Александар Вучић каже да не може да се сагласи са онима који у Црној Гори говоре "никад више 1918. година" и да се дубоко противи тим речима, али да не жели да буде превише гласан, не зато што је уплашен, него зато што не жели да ствара противнике Србији.

"Противника имамо много, не увек својом кривицом. Али, не можете да играте на шест табли против равноправних партнера...Можете ако сте велемајстор, па играте против ђака... Зато изаберите две табле на које морате да играте, на шест је немогуће", рекао је Вучић.

Упитан за "црну листу" Црне Горе са особама из Србије којима је забрањен улазак у Црну Гору, Вучић каже да је то недопустиво у 21. веку и да много више говори о њима, него о људима који су на тој листи.

Ти људи су, каже Вучић, његови политички противници, али то му даје још већу обавезу да заштити њихово право да буду слободни грађани и да слободно мисле.

"Ако мислите да ми треба њиховим интелектуалцима да забрањујемо улазак у Србију... Србија је космополитска, широка и демократска држава да би то могла да учини", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести