Вучић: Ана Брнабић има моју подршку

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је да премијерка Ана Брнабић, као председница Владе има његову подршку као председника Србије и председника тренутно најснажније политичке странке у земљи. 
Aleksandar Vucic/Tanjug
Фото: Tanjug

Он је, гостујући на телевизији Пинк, казао да спорења унутар владе, о којима су последњих дана писали медији, нису у интересу ни Владе, нити Србије, те да су то питања за разговоре унутар владе.
У том контексту навео је да се пре два дана, у неким медијима писало да држава није прихватила, проширила, продужила мандат радницима на аеродрому у Нишу.

Приметио је да неки који немају своју политику, као што су Ђилас, Јеремић и Јанковић, покушавају да направе тему о томе да ли аеродром припада држави или не. 
Аеродром у Нишу припада по Уставу држави. СНС је подигао број путника на 340.000, а није то учинио ДС, објаснио је он.
Рекао је да је замерио премијерки што се уопште правда тим поводом:

Ви владате и имате паре", истакао је Вучић. 
Мислим да је Ана (Брнабић) требало да буде консултована, и консултује се с другима, подвукао је он.
Вучић је тим поводом упитао и зашто се око тога диже галама, када су неки рекли да аеродром припада граду. 
Хоћете да држава плаћа, а да имате комбинације на граду. Да држава буде ту да имате велике паре, и да будете велике баје, нагласио је он.
Поручио је да је социјаличко управљање завршено огромним неуспехом, да су онда дошли највећи лопови и све опљачкали. 

Сада му, каже, и радници из Ниша, за које иначе има разумевања, траже паре за угашене фабрике које су угасиле раније валсти.
Кажу, то су паре свих грађана. И јесу, али што их нисмо имали од 2008. до 2012. Сада их имамо зато што неко води одговорну политику у јавним финансијама и домаћинску политику, казао је он додајући да разуме раднике из Ниша и да ће са њима сести и решити проблем. 
Штрајкују што им није исплаћено оно што су жути покрали од 2003 до 2012 године, који су затворили све фабрике у Нишу. Ја сада треба да платим то, поред седам фабрика које смо довели. Нема проблема, платићемо. Да ли је то фер, упитао је Вучић. 

Не тражим алибије, већ решење за будућност Србије

Вучић је истакао да по питању Косова и Метохије не тражи алибије, нити оправдања, већ решење за будућност Србије. 
Он је, гостујући на телевизији Пинк, истакао да је у недавном интервјуу британском Гардијану рекао да није оптимиста, да није неко ко верује да се може пронаћи решење, али да се нада да постоји жеља да се постигне споразум. 

Казао је да Срби воле да одлажу решење, одлажу оно што је болно, рачунајући да ће нешто пасти с неба, али и подвукао да се то неће догодити. 
Подсетио је да више Срба нема у Ђаковићи, Урошевцу, Приштини, а да не би да говори о Србици, Качанику.
Протеривања и борба за Косово од стране Албанаца је почела још пре прве Призренске лиге 1879, настављена после друге Призренске лиге 1942. Када је формиран Балистички покрет и настављена је и после треће Призренске лиге 1946.у Њујорку, на шта нисмо имали адекватан одговор. 

Победили су нас бројевима, непринципијелном политиком међународне заједнице и великих сила, али и нашим непромишљеним стварима и политиком, констатовао је Вучић. 
Рекао је да је Србија у тој борби као боксер који је полугроги после тешких борби током више деценија, којем су поломљене ноге и руке 1999 , који је даље хендикепиран 2004. мартовским погромом и даљим застрашивањем Срба, а касније додатно и формалним проглашењем независности, што је било, како је казао, изргавање руглу светских правила када је донета одлука о признавању независности од стране међународне заједнице кршећи сопствене норме, иако су говорили стандарди пре статуса. 

То, како је рекао, је урађено када смо у Србји имали крхку и подељену власт.
Онда смо кренули у тобож жестоку офанзиву 2010. Питањем Међународном суду правде и лагали народ о дипломатији на стеороидима, да бисмо ми сами на коверту са писмом о независности ставили печат и восак, запечатили сопственмом кривицом исту, а знали смо да ћемо све изгубити, јер одлучују судије представници земаља које су признале једнострану проглашену независнот. И глупом и ћоравом је унапред било јасан резултат, објаснио је он. 

Вучић је рекао да га стално, као мотком у главу, ударају одлуком Међунардног суда правде, јер му се говори шта треба поштовати ако не одлуке тог тела. 
Казао је да је то кривица непрофесионалне и неодговорне политике ранијег руководства под председником Борисом Тадићем.
Рекао је да се сада налазимо у рингу са две поломљене руке и ноге, и да смо себе везали и ставили јос и фластере на уста и нос да не можемо да дишемо, а очекује се од нас да у тој борби победимо. 

Не можемо да победимо, али морамо да покушамо да останемо у рингу и сачувамо што можемо. То је изузетно тешко", рекао је. 
"Не тражим алибије, нити оправдања, већ решење за будућност Србије, и нећу да се правдам ни пред ким. Хоћу да учиним све што је важно за будућност Србије и Косова и Метохије, нагласио је он додајући да је проблем што нећемо да имамо децу, и да ту треба предузети хитне мере. 

Очекивања од посете Турској и Русији

Вучић каже да му је велика част што ће бити на паради у Москви поводом победе у Другом светском рату, констатујући да су Срби били међу народима који су значајано допринели тој победи , али и поднели највеће жртве, и који се и данас поносе својим антифашистичким уверењима  
Вучић је гостујући на телевизији Пинк, а уочи посете Турској и Русији, навео да су победу у Другом светском рату извојевали пре свега совјетске снаге, у другом делу и западне силе, али и Србија. 

"Пре свега Срби из Србије, али из БиХ, а који су пропорционално свом броју дао огромне жртве, пре свега због усташких злочина, а то немамо право да заборавимо. Збвог тога ми је велика чашт што ћу бити на тој паради", рекао је Вучић. 
Наравно, додао је, с руским председником разговараће о разним темама, пре свега сарадњи две земље, али и о Косовиу и Метохији. 

И, додао је, разговараће се о Турском току, о чему већ разговара с Бојком Борисовим, бугарским премијером, наводећи да ће САрбија на нењки начин бити транзитна земља у односу на околне, али и да ће то нама омогућити енергентскиу стабилност, као и одређену зараду. 
Упитан хоће ли Србија на неки начин имати користи од тако добрих односа с Турском, Русијом, снажним и значајним земљама, Вучић је рекао да, пре свега, не значи да ће нам олакшати позицију по питању Косова и Метохији, а што је нама најтеже питање. 

Проблем је, кад је реч о Србији, приметио је, "што смо увек славили оне лидере који су били неуспешни у ратовају, јер смо у њима учествовали, а цену плаћали деценијама након тога". 
Али, како је рекао, такве смо лидере увек проглашавали успешнима и славили их касније, проглашавали мученицима, 
Ја, међутим, не желим да будем упамћен по ратовима које бих вероватно изгубио, већ по томе сто сам изградио највисе фабрика, поруцио је, те приметио да сви ти који су данас довели људе у Хртковце не могу ни колима да обиђу фабрике које је он отворио. 

Урадили смо, додао је, да толико није урађено за протеклих 30 година, и, како каже, мислим да људи то тамо разумеју и да их занимају добар посао, добри оутеви...
Подсетио је да је однос турског председника Ердогана према њему другачији него према некадасњиме председнику Борису Тадићу, те да се  то видело приликом његове посете Новом Пазару, те приметио да одбноси између две земље нису били тако добри од времена Ататурка и краља Александра Карађорђевића. 

Уз опаску да су Срби неправедни кад говоре о том српском владару, а који је, како је рекао, урадио једино што је могао - ујединио народе, а пре свега Србе, јер је то био једини начин да живе у истој држави...
 Садашњи однос председника Ердогана, закључио је јасан је сигнал да Турци желе добар однос са Србијом, а да ми од тога имамо корист, јер је Турска велика земља.

Кад је реч о Русији, њој, додао је, дугујемо велику захвалност, пре свега за то сто су 2015 године били заслужни сто смо избегли жиг геноцидног народа. 
"То Путину нећу никад заборавити и то сам рекао свима" поручио је. 
Нама је Путин много пута помогао, додао је, а велика су нам подрска у случају КиМ, где ми, "не можемо да будемо победници, али имамо право да за свој народ тражимо заститу, али и да заштитмо националне и државне интересе и да при томе не будемо понижени".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести