Вучић: АстраЗенека жртва рата због ниске цене

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да су негативне реакције поводом вакцине АстраЗенека везане за ниску цену тих вакцина и да је зато покренут рат против ње.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

"Како ја видим, постоји рат, видим да расту цене вакцина, јер оно што је било 12, 14, дошло је до 20 долара, а Оксфорд је направио јефтину вакцину која није прављена за велики профит, већ су хтели да је поделе целом свету", навео је Вучић одговарајући на новинарско питање да ли ће Србија и даље набављати и дозвољавати да АстраЗенеку приме млађи од 60 година, јер Европска комисија неће продужити уговор.

Објашњава да се та вакцина продаје по цени од четири до пет долара.

"Ко сте ви да нешто поделите човечанству за четири или пет долара, ако ми можемо да продајемо за 20 долара, а реч је о колицинама чија вредност се креће у стотинама милијарди долара", указао је Вучић, напомињући да ће зато да се воде медијски ратови и користе све могуће групе да би говорили лоше о вакцинама.

Каже да на основу резултата из наших институција АстраЗенека оставља добра антитела и није било озбиљнијих проблема.

Он каже и да му је после анализе писања медија јасно одакле долази антивакцерски лобији и ко шири ту идеологију, као када се говори о томе како се према питању вакцинације АстраЗенеком односе у Немачкој.

Немачка је доносила контрадикторне одлуке о томе, прво не могу старији од 65 , а сада да не могу млађи, приметио је Вучић.

"Шта би било да смо ми доносили такве контрадикторне одлуке, обесили бисте нас овде. Ми смо озбиљна земља", рекао је Вучић и објаснио да је код нас било алергијских реакција и на обичну вакцину, али да озбиљнијих последица од вакцина против короне није било у значјанијем броју случајева.

"Ту има и фармацеутског лобија. Нисам стучњак и не могу да говорим о саставу вакцина. Из наших института су рекли да даје добре резултате и да није било озбиљних проблема. Унутра је оно што треба да буде, кажу лекари", истакао је Вучић.

Он је додао и да ми имамо потписане уговоре и да је требало да стигне много више АстраЗенеке него што је стигло.

"Из Ковакс програма требало је 96 000, а добили 57 000. Кажу шта да вам шаљемо када ви имате. Шта вас брига колико ми имамо и што смо снашли", поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести