Вучић: Било би добро да 2018 распетљамо косовски чвор,али...

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да би било добро када бисмо успели да до краја 2018. године "распетљамо косовски чвор", али поручује да није оптимиста по питању постизања обострано прихватљивог договора са Албанцима.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг

"И даље мислим да су нам шансе за обострано прихватљиви договор мање од пет одсто. Али, и за договор унутар Србије, између нас. Практично је немогуће решити ово питање без великих сила", рекао је Вучић у интервјуу за новогодишњи троброј "Вечерње новости".

Председник Вучић сматра да је предуслов за померање с мртве тачке добра воља и Срба и Албанаца.

Он истиче да би историјска ствар била да постигнемо договор с Албанцима и то без сукоба.

"Ако то постигнемо бићу веома поносан на то своје политичко наслеђе, без обзира на то како би ми политички било суђено у данашње време, мислећи на то како ће то бити тумачено у будућности", навео је председник Србије.

Вучић објашњава да је свестан да би био "проказан у највећем делу српске јавности" од првог тренутка када би се дошло до таквог компромиса, али наглашава да би "за двадесет година био слављен".

Упитан да ли је за њега априори неприхватљиво да Косово добије столицу у УН, Вучић одговара да мисли да је то немогуће, "осим ако не постигнемо неку другу врсту историјског споразума којим би Срби били задовољни".

"Овако је апсолутно неприхватљиво", поручује Вучић.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести