Вучић: Добро сам, кад будем лоше јавност ћу обавестити

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је његово здравствено стање добро и да ће јавност обавестити ако се то промени, као што је и раније чинио.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Не иде гром у коприве", рекао је Вучић за тв Пинк, одговорајући на питање поводом коментара да га неколико дана нема у јавности.

Он је приметио да се већ 12. пут прича да ће да умре од ковида.

"Иако имам других здравствених проблема још нисам умро, још се недам", нашалио се и истакао да неће дозволити да се било ко игра са миром и стабилности у Србији.

"Могу да разумем сто је повишена политичка температура, али не и да неко угрожава све сто смо радили и урадили протеклих година", указао је председник.

"Не интересује ме ко је Србин,а ко Бошњак, за све исто"

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да га не интересује ко је Србин, а ко Бошњак и да сваки грађанин мора да добије најбољу могућу здравствену негу и помоћ, као и да му смета што је све политика и што се поједини иживљавају и мрцваре наше лекаре који се боре за здравље и животе наших грађана.

"Гледао сам како нападају и Кона, Срђу Јанковића, Кисићку, Несторовића и друге, нико нам не ваља", рекао је Вучић за Пинк,

Каже да су лупали раније у шерпе жалећи се како их власт држи у затвору, а сада им је та иста власт крива што је попустила мере.

"После кажу ''ти си крив, јер се корона распламсала''", додао је Вучић.

Истиче да жели да покаже интересовање према онима који раде и боре се, уместо неких који као у филму Вариола вера чекају да им неко остави питања испред канцеларије.

Вучић наглашава да већина ради на фантастичан начин уз много труда и захвалио им још једном на томе.

"Хвала и свим људима у Пазару који разумеју шта се збива и колико се држава бори. Не интересује ме ко је Србин, а ко Бошњак, сваки грађанин мора да има највећу и најбољу здравствену негу и помоћ и има је", нагласио је Вучић.

Такође, каже да су бесмислице да нема довољно ПЦР тестова за корону, пошто их у овом тренутку има 270.000, а и сваке недеље их држава још купује.

Председник напомиње да не може да се затвори цела земља пошто би се "дигла кука и мотика" када би због тога почела отпуштања и додаје да је један Ербас као једна од најмоћнијих компанија у свету отпустио 15.000 људи.

Говорећи о захтевима појединих Бошњака да им помогну Бошњаци из БиХ, Вучић каже да нема никаквих проблема да помогну ако мисле да има потребе, али је указао да ситуација у БиХ није боља него у Србији, као и да нема у БиХ тако добре опремљене болнице за ковид као што је болница у Новом Пазару, иако то није једна од највећих градова у Србији.

Председник Србије додаје да нема никакав проблем са тим, као ни по питању отварања конзулата када су то тражили у Новом Пазару, али је истакао да ће држава Србија у том делу земље изградити и аутопутеве и болнице, вртиће и друго, а не неко други.

"Два дана се појаве у новинама и онда кажу ''Вучићу, решавај то сам''", додао је Вучић.

Председник Александар Вучић каже да је ситуација због корона вируса у Београду десет пута тежа него у Новом Пазару, али да је тај град у којем живи велики број Бошњака погодно тло за политизацију, те истакао да неће дозволити неодговорним људима да унесу немир у тај град.

Он је подсетио да је листа коју води убедљиво победила у том граду и да није могла да победи само захваљујући српским гласовима, чак и ако су сви гласали за СНС.

"Највећи број Бошњака је гласао за нашу листу и нећу да дозволим неодговорним људима да унесу немир у Нови Пазар и друга места", рекао је Вучић и додао да је листа СНС добила значајно више гласова него све друге заједно.

Вучић је истакао и да нису проблем звиждуци и рекао и да су њему 20 пута више звиждали него премијерки и министру и то док је говорио са турским председником у Новом Пазару.

Наводећи да је ситуација у Београду десет пута тежа него у Новом Пазару, Вучић је рекао да је суштина у томе да је у Новом Пазару лако пронаћи плодно тло за политизацију.

"А најгори су ови из Београда који у свакој смрти виде шансу за свој политички живот. То је тужно и жалосно да немам речи", рекао је Вучић.

"Ту смо за дијалог, али ми нико неће наређивати решење"

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да очекује ускоро важне посете Београду, за који дан, да се све оне тичу Косова и Метохије, те нагласио да смо ту за дијалог, али да му нико неће наређивати какво треба да буде решење.

Вучић, за Пинк, није желео да открива о којим страним званичницима који долазе у Београд је реч, али је истакао да се свака посета тиче Косова и Метохије.

Упитан за однос са Немачком, рекао је да је он рационалан, да се ради о најмоћнијој сили Европе, и једној од две најмоћније силе света, која је изашла као победница корона кризе.

Указао је да нисмо сагласни у свему, али да много зависи од Немачке.

Рекао је да није срећан односом Немачке према Косову, као ни они нашим, јер нећемо да признамо Косово, додајући да ће се то неслагање наставити.

Што се даљих корака у дијалогу Београда и Приштине тиче каже да морају да се договоре Немци и Французи шта да раде са нама, јер смо ми проблем, пошто немамо исти став са њима о Косову.

„То је њихов проблем са нама, а наш проблем је што нико неће да има другу позицију сем независног Косова“, казао је он.

„Ми смо спремни за наставак дијалога. Када год хоће. То да ми неко наређује каква ће решења бити, не може“, поручио је Вучић.

Казао је да је до сада чуо 500 различитих предлога, а никада није добио ниједан конкретан на папиру.

Изразио је наду да ће бити самита у Паризу који се најављује, али додао да није он тај који заказује.

Што се тиче иницијатива ЕУ И САД рекао је да очигледно не могу да се договоре ко ће да контролише Балкан, али да су то њихови међусобни проблеми.

Упитан шаховским речником који је следећи потез, Вучић је рекао „увек у изнудици, али морамо да водимо рачуна“.

„Остало је мало времена, притиснути смо на табли, али морамо да будемо стрпљивији и увек посвећени партији“, објаснио је он.

Вучић је додао да није Приштина та са којом преговарамо, већ западне земље.

„Све време док смо водили дијалог ми смо га водили не са Приштином, већ са Западом. Није нама Тачи био гаранција за ЗСО већ ЕУ“, подвукао је он.

Вучић:Нису сви били ангажовани и нису реаговали на време

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да није видео да су сви људи били довољно ангажовани претходних дана, већ су се склонили, те указао да је по питању ситуације у Новом Пазару морало раније да се реагује.

"Ја сам још од прошлог четвртка и петка предлагао да се иде у Нови Пазар, али, шта да се ради, не може све да спадне на два човека", рекао је Вучић за Пинк, али је нагласио да ситуација није трагична, те да нас чека много тежа ситуација на јесен.

Каже да није видео довољну ангажованост код дела људи, не само претходних дана већ и раније, пошто не реагују када је ситуација тешка, док стижу да се појаве на сваком месту када треба да прикупе лаки политички поени.

Председник додаје да је зато морао да помогне Брнабићки око Новог Пазара, пошто је видео да други баш и неће да потрче да то ураде.

"Премијерка се добро снашла, она се бори и то поштујем више од свега. Не постоји човек који у политици не греши и може све да држи под контролом", рекао је Вучић и додаје да је, ипак, тебало њена посета Пазару да буде боље припремљена и да је требало раније реаговати.

Указао је да постоји део кривице система због стварања панике у Новом Пазару.

„Морали смо показати више емпатије и свега другог према новозараженима у болници, неупоредиво више пажње. Морало је да реагује Министарство здравља, да много раније, бар четири дана пре, прогласи целу болницу ковид болницом", објаснио је он.

Рекао је да Новом Пазару не недостаје ништа, сем лекара, од којих је велики број заражен, па се сада сасаљу људи из Крагујевца.

"Нема ништа што нема у Новом Пазару", додао је он.

Критиковао је и лошу комуникацију након објављивања одлуке Минситарства о куповини лимених сандука, што је, иначе, уобичајена процедура у пандемији.

„Неко је морао то да објасни народу. Не сме се препустити некима да то злоупотребљавају и да се објасни тек после пет дана, јер су људи забринути", казао је он.

Вучић је подсетио да је у Новом Пазару, Тутину, Сјеници уложено у различите објекте јавне намере, путеве, аутопутеве, више него било која друга власт, него што је направљено од Тита.

Указао је да треба да се погледају слике болнице у Новом Пазару како изгледа и пореди, на пример, са Дрваром, где живе Срби.

„Да нисмо ми послали респираторе и плате питам се како би изгледала болница у Дрвару", казао је он.

Упитан како реагује на спеклулације да има на хиљаде мртвих у Новом Пазару, каже да би волео да су људи у влади активнији поводом тих лажи и да хитно реагују.

"Не мора се на све реаговати, али не може се ни свака лаз пустити", истиче.

Поновио је и да у Пазару имају и висак опреме и нераспаковану орпрему.

Додао је да је проблем у том граду изазвала и унутрашња организација болнице, да се није водило рачунао о томе да се цела болница трансформише.

"То су системске грешке, без обзира да ли су на локалу или централном нивоу, али не можете да кажете да је држава крива и да немате опрему, боље су опремљене него неке болнице у Немачкој у рангу градова до 120.000 становника", рекао је Вучић.

Председник је изјавио саучешће свима који су изгубили чланове својих породица, наводећи да је то мање него у другим местима у региону.

Додао је да ће општа болница у НП од данас цела бити ковид болница и замолио све грађане да покажу већу дисциплину и одговорност.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести