Вучић: Бомбардовање је био злочин који је уназадио регион

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић је изјавио вечерас да не може да прихвати да је бомбардовање била нужна агресија и избор између два зла, како је то рекла председница ЦЕАС Јелена Милић.
Aleksandar Vucic/Tanjug/Rade Prelic
Фото: Танјуг/Раде Прелић

"То је била агресија, која је била потпуно погрешна, била је злочин, који је уназадио регион", рекао је Вучић гостујући на Хепи тв.
Председник Србије је такође рекао да не може да се сложи ни са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, који је данас, у интервјуу Танјугу, рекао да агресија није била уперена против народа.
Вучић је истакао да не може око тога да се сложи са Столтенбергом, иако са њим има коректну сарадњу, пошто је то његов посао, јер морамо да сарађујемо како би чували наш народ и светиње на КиМ.

"Што сте онда толике мостове уништили и гађали воз цивилни, који није возио војну опрему, нити наоружање? Нисмо се по питању мостова и друге инфраструктуре још опоравили од тога и то не могу да прихватим као аргумент", нагласио је Вучић.
Подсетио је и да је Џејми Шеј изнео у то време лицемерни термин "колатералан штета" и "колатерална жртва".

"То не можете ниједном оцу и мајци да објасните да је њихово дете било колатерална жртва или штета", навео је Вучић.
Додао је да је и Србија урадила неке лоше ствари и да то није никад негирао.

Србија је изабрала добар пут

Вучић је истакао вечерас да је Србија добро изабрала када је донела одлуку о војној неутралности, имајући у виду да је таква наша позиција у складу и са трагедијом коју смо преживели, за коју нема оправдања, али и у складу са ситуацијом и променама у свету. 
Вучић је, у емисији Ћирилица на телевизији Хепи, рекао да тиме чувамо своју самосталност, независност и суверенитет. 
Верујем да смо добро изабрали, подвукао је он. 

Казао је да не мисли да постоји поларизација у свету као некада, и да свет данас није ни квадриполаран, иако имамо четири де факто велике силе - САД, Кину, Русију и Европу (Немачка и Француска плус). 
Мислим да је позиција Србије у овом тренутку добро постављена и најбоља. Када имате ситуацију у свету, у којој су САД прва војна сила, али одмах уз САД у војном смислу су Русија и Кина... САД имају 750 милиајарди долара војни буџет, Кина 400 милијарди, а Русија око 60 милијарди, али кроз стратешко наоружање, најпаметније троши новац на оружје.  Четврта сила која је економски најснажнија, са најбољим животним стандардом и територијом, која постаје свеотионик демократије, уместо САД, је Европа, али зато није војна сила, објаснио је он. 

Вучић је истакао да је дошло до оштрог заокрета у Европи и да је немачка канцеларка Ангела Меркел, због јавног мњења које није у корист САД, иако Немци имају велику захвалност према САД у прошлости, зато што млађе генерације све негативније гледају на улогу Америке, изашла у Минхену са снажним говором, којим је позиционирала Европу делимично против Русије, Кине и САД.  

За нијансу је постављала снажнију разлику Европе према Америци, него према другима. За то је добила највећи аплауз који сам до сада видео, који је трајао 12 минута. Европа се подигла и то је њена велика победа, јер је то рекла пред највећом делегацијом из САД, у којој су били од Бајдена до Пенса, од бивших до садашњих високих функционера, јер је Америка желела да покаже да су они ту и да Европа може да рачуна на њих. Нису очекивали тако снажан говор Меркелове, пренео је он. 

Указао је да се Америка све више у Европи ослања на Пољску и Грчку, као и на балтичке земље.
За нас је, како је констатовао, добро што је ту Грчка, јер преко грчких пријатеља можемо да имамо развијеније односе са САД, него раније. 
Указао је да постоји нова велика тројка у Европи, а то су Берлин, Хаг и Париз, што показује да ће Европа ићи у две или три брзине у будућности.
Војно, како је рекао, Американци ће рушити сваку идеју европске војске, али Немци знају да док Европа нема војске не може бити велика сила. 
Објаснио је да тренутно имамо ситуацију да сви јачају сопствене снаге, као што то чини и Србија, те навео као примере да се Мађарска, Румунија и Бугарска наоружавају, да купују оружје на једној страни да се покажу Трампу, а на другој зато што им је потребно.

Није случајно Трамп рекао да једна Црна Гора може да нас доведе све у сукобе... Важно  је да себе оснажимо, са НАТО имамо пристојне односе. Мој посао као председника Србије је да не дозволимо да се понови 1999, нагласио је Вучић. 
Вучић је рекао да је оно што је НАТО учинио тежак злочин и агресија над нашом земљом.

Може да се постави питање да ли је српско руководство морало да се понаша другачије? Морало је, и морало је да разуме шта се дешава у свету, али да је почињен тежак злочин над нашом земљом, у то нема сумње. Сви који хоће искрено да говоре то одлично разумеју и помало се стиде шта су урадили 1999, објаснио је председник. 
Он је рекао да се, не смеју испустити из вида ни емоције које гајимо.

Емоције према НАТО су ужасне, из разумљивих разлога. Неки су ме осуђивали, када сам гледао у Слађана који је изгубио две руке. Упитао сам се јесам ли погрешио својом емоцијом, јер сам можда људе окренуо на ирационални део политике. Али, какав је човек који нема емоције. Не треба емоције потцењивати и морамо рачунати на њих. Одлука о војној неутралности била је рационална, подвукао је он. 
Навео је да Србија има споразуме и заједничке вежбе са НАТО и Русијом, те да и једни и други Београду пребацују када учествује српска војска у вежбама са једном или другом војском.

Што се региона тиче, рекао је да ће покушати да буде лош пророк. 
Казали сте да су сви у окружењу у НАТО. Тачно је то и нисмо се бунили када су улазили", приметио је у одговор на опаску новинара Милована Јовановића.
"Међутим, видећете какве ће проблеме имати те земље, чланице НАТО када не добију зелено светло за отпочињање приступних преговора са ЕУ. Ја кажем да неће отворити преговоре, иако се боре на све начине за то. Тада ће се питати грађани зашто су све радили. Унеће се додатна несигурност и нестабилност у цео регион због тог разочарења што нису добили приступне преговоре, а претходно ушли у НАТО. Осим људи који без народне воље хоће да се дочепају власти, имаћете незадовољне због неиспуњених обећања Европе, казао је он. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести