Србија једина у региону свих шест година у Давосу

ДАВОС: Председник Александара Вучић каже да је Србија једина земља из југоисточне Европа која је свих шест година била представљена у Давосу на највећем светском економском и политичком форуму и истакао да је ове године остварено доста важних контаката са светским лидерима.
vucic1, tanjug predsednistvo
Фото: Tanjug (Predsedništvo Srbije)

Он је за РТС рекао да се учешћем у Давосу показује значај земље, али остварују и бројни контакти.

"Имали смо важне контакте са шефицом Европске комисије, људима из најближег Трамповог окружења. Било је контаката са многим европским лидерима: премијерима, председницима, са великом бизнис заједницом", рекао је Вучић.

У Давосу се, како каже, представља земља, њена стабилност, шта може да понуди потенцијалним инвеститорима.

"Мислим да смо тај посао добро урадили", нагласио је председник.

Он је навео да су страни медији показали да добро познају економске прилике у Србији и да је било много више политичких питања, а посебно су се интересовали за однос Србије и Русије.

Вучић каже да је већ више пута поновио да је "сит придика" какве контакте Србија има са Русијом и Кином, а да лидери западно-европских земаља имају више контаката и сарађују више са њима.

"Трговинска размена Србије је 70 до 100 пута мања него тих земаља. Сваку прилику користе да своје производе продају Кини, да све добију од Кине, да зараде на Кини, али Срби да не сарађу са њима. Исто је и са Русијом", навео је председник.

Додаје да се "малој Србији" замера што мимо њих сарађује са Русијом и Кином.

"Налазимо се на европском путу то је наше стратегијско опредељење, али нема сумње да ћемо наставити добру сарадњу и побољшавати сарадњу и са Русијиом и Кином, јер смо суверена земља, имамо своју политику, своју земљу, свој народ. Мој посао је да се борим за наш народ и нашу земљу", закључио је он.

Вучић: Борили смо се за то да "Ер Србија" не лети за Приштину

Председник Александар Вучић каже да је Србија тражила да на новој авио-линији Београд-Приштина не лети Ер Србија, већ да то буде нека друга авиокомпанија и да се лет обавља уз посредовање КФОР-а.

Вучић је нагласио да се у домаћој јавности могло видети "огромно незнање" дела опозиције који су питали зашто не лети Ер Србија.

"Није згодно да лети Ер Србија из много разлога. Ер Србија би морала са њиховим ваздухопловним властима, дирекцијама и аеродромом да потписује споразуме. Онда је било много лакше да то радимо преко Луфтхансе и тражили смо да КФОР буде посредник", рекао је Вучић за РТС.

Наглашава да неко ко се упушта у оцене тог случаја мора много да се зна.

Кометаришући то што су неки након потписивања писма о намерама о обнови авио-линије између Београда и Приштине рекли да је тиме независност Косова угрожена, Вучић каже да је "у Приштини независност угрожена чим виде неког Србина.

Наводи да не разуме да неко у 21. веку критикује успостављање авио-линија, изградњу аутопутева због слободне трговине.

"То нисте могли да приуштите себи ни у 15. и 16. веклу, а камоли 21. веку. Неки људи су остали у рано феудалом добу", закључио је он.

Вучић: Уколико се укаже прилика, разговараћемо о закону

Председник Александар Вучић изјавио је данас да нема заказан билатерални састанак са председником Црне Горе Милом Ђукановићем у Израелу, где ће присуствовати обележавању 75. годишњице ослобађања Аушвица, али да ће, уколико се укаже прилика, са њим разговарати о црногорском Закону о слободи вероисповести.

"Увек је боље разговарати, али су позиције две земље дијаметрално супротне и не знам какав се резултат може очекивати по том питању", рекао је Вучић за РТС.

Вучић данас путује у Израел, где ће бити обележен Међународни дан сећања на Холокауст и 75 година од како је Црвена армија ослободила Аушвиц.

Вучић: Јасно да без Српске листе нема владе на Косову

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је јасно да без Српске листе нема владе на Косову и да је важно што се Српска држи јединствено и снажно.

Вучић је за РТС подсетио да је кључни захтев Српске листе, поред безбедности Срба, укидање такси, што би значило и нормализацију живота и несумњиво боље економске резултате Србије.

Председник је рекао да би Србија, да таксе нису уведене, у 2019. години била земља број два или три по стопи раста, а да је сада у првих пет или шест.

"То довољно говори колики је значај за нас", рекао је Вучић.

Он је истакао да се нада да ће "како год и ко год" формирати владу у Приштини.

"То не значи да ће наш посао бити лак, напротив, биће тежак, али боље је кад преговарате и разговарате него да разговора нема", закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести