Вучић: Од Европске уније нам треба више од речи охрабрења

ТИРАНА: Председник Србије Александар Вучић данас је на самиту процеса Брдо-Бриони у Тирани позвао Европску унију да, када је реч о региону, а посебно о српско-албанским односима, покаже више акције и дела, а не да се све своди на речи охрабрења.
vucic
Фото: Tanjug (video)

Вучић је захвалио председницима Хрватске и Словеније, Колинди Грабар Китаровић и Боруту Пахору, као иницијаторима процеса Брдо - Бриони, али пре свега председнику Пољске Анџеју Дуди, који је гост самита, због његове поруке да је Европи потребан Западни Балкан и, наравно, да је Западном Балкану потребна Европа. 

"То су врло охрабрујуће речи и хвала вам што сте их изрекли на овом самиту", поручио је Вучић у обраћању на самиту лидера приоцеса Брдо-Бриони у Тирани. 

Наводећи да жели да говори о нечему што се можда не очекује, али да неће много говорити о српско-албанским односима нити "правити свађу" коју сви очекују, председник је рекао да једноставно жели да заузме мало другачији приступ.

Констатовао је да је чињеница да се суочавамо са потпуно другачијом ситуацијом унутар Европске уније, иако су се, каже, чуле изванредне речи о будућности региона од Пахора, Грабар Китаровић и од Анџеја Дуде. 

Приметио је и да нема никога за столом ко би поверовао у "лепе снове", јер се зна да ниједна од ствари које је изнела Федерика Могерини, а која је уложила много напора и велики труд, неће бити спроведена у дело, почев од већег броја поглавља за Србију и Црну Гору, али и отварања преговарачког процеса за Албанију и Северну Македонију, или о визне либерализације за Косово, што је, напоменуо је, предлог који Београд подржава "тек да знате".

"То се неће догодити ни у јуну ни у јулу. И сви ми то знамо. Ништа се неће урадити ни за Босну. Добро, ми смо глупи, али не толико. И сви знате да сам у праву. Људи кажу: "Шта ти очекујеш?". Албанија је 90 одсто проевропска земља, а Србија није. Зато смо на ивици - 50 одсто људи је за ЕУ, 45 одсто против", констатовао је Вучић.

Он је подвукао да би Србија желела да види охрабрујуће поруке од ЕУ, када је реч о проширењу, али не само поруке, већ и дела, што се, примећује, до сада није догодило.

Није, каже, на самиту да би се жалио.

"Државе чланице ЕУ раде оно што желе, то је њихов посао. Да будем искрен, на крају крајева, баш нас брига. Ми радимо оно што можемо. Ми треба да се приближимо ЕУ у смислу правих вредности, да израстемо у такав тип друштва, што нам је веома важно, желимо да спроводимо неопходне реформе", рекао је српски председник.

Говорећи о економији, навео је да не може да каже да смо незадовољни напретком Србије, што је илустровао подацима да је прошле године забележен привредни раст од 4,4 одсто, смањен јавни дуг са 78 на 50 одсто БДП-а, а стопа незапослености са 25,9 одсто на 11,2 одсто. 

"Није тако лоше. И даље смо сиромашна земља, али иде боље него што је ишло раније", навео је Вучић.

Али, приметио је, постоји друго питање.

"Када смо почели, барем покушали да урадимо нешто у вези српско-албанских односа на Косову, одједном нисмо завршили наше разговоре, сви из целог света су желели да се мешају у тај процес. Изузетно сам захвалан Могерини због улоге у том процесу, али преговори су између нас. Онда сам почео да чујем, и то прво тихо, а онда су почели да вичу на нас - не можете да решите то питање на тај начин", рекао је Вучић.

Ко сте ви да нам држите лекције о томе, то је српско-албанско питање, поручио је Вучић.

"То није питање за људе на Исланду, у Словенији, Индији... То је питање за нас. И сад смо толико далеко од било каквог могућег решења да га нећемо постићи, ко зна колико година ћемо чекати на то. И то је лоша вест за српски и албански народ, два највећа народа на Западном Балкану".

Додаје да ће то бити питање у наредних 200 година. 

"Да ли смо добили стварну подршку ЕУ - не, нисмо. Сви су водили рачуна само о сопстевним интересима.Сви. Не, немојте до радите, не мењајте границе, не чините то, не радите на тај начин... "

Али, подсећа он, они су то већ урадили пре 10, пре 20 година и имали су право да ураде.

"Али, сада не можете о томе да дискутујете иако је то велико питање за нас, ни за кога другог. Било како било, прихватили смо све што је речено од стране ЕУ, сада смо ''заглављени'' и то ће потрајати", додао је он.

Вучић каже да се нада да неће трајати заувек, али за то ће бити потребно ново време нове генерације Срба и Албанаца.

Како каже, имамо све мање наде.

"А на вама је, председниче Дуда, да учините нешто", каже Вучић.

Он је додао да је данас чуо охрабрујуће вести од Борута Пахора и Колинде Грабар Китаровић, али да су сви свесни да се ствари мењају када то питање дође до Брисела који има највећу моћ и који је незадовољан резултатима Срба и Албанаца.

„Као да су они једини свеци који се окупљају око тог стола, а ми смо за њих ђаволи или демони", констатовао је председник Србије.

Вучић је затражио од ЕУ и да се конкретно изјасни по питању чланства Србије.

"Ако нас желите, реците - ок, желимо вас, урадите то и то. Ако нас не желите и то је ок, реците - не зелимо вас и сами ћемо бритнути о себи и преживети", поручио је Вучић.

Председник је такође подсетио да српски народ данас обележава два важна датума - Дан победе и Дан Европе.

"Победили смо фашизам пре 74 године. Страдали смо много у Првом и Другом светском рату и били на правој страни истрорије и једна смо међу првих пет нација које су дале највећи број жртава", рекао је председник.

Вучић је поручио да представницима Европе чији је данас дан, неће кварити добро расположење од јутрос.

Он је додао да ће Србија радити све што може да испуни очекивања, али да је најмање што може да очува мир и стабилност.

"То је главно за Европу, јер нам нису потребни суокоби, и не треба вам ниста више од нас. То је најважније и за нас. Ако тако наставимо, надам се да ћемо наћи излаз из ужасно тешке позиције у којој смо се нашли", казао је Вучић.

Вучић честитао Дан победе: Наш народ један од најстрадалнијих

Вучић је честитао народу Србији и Републици Српској, 9. мај, Дан победе над фашизмом, истичући да је српски народ један од најстрадалнијих народа у свету.

Вучић је, новинарима у Тирани, рекао да ће поводом обележавања 9. маја, сутра на паради у Нишу, грађани моћи да виде до сада најснажнију параду спске снаге, војне и полицијске моћи.

Српски народ је један од, пропорционално, пет најстрадалинијих народа у свету, и у Првом и Другом светском рату, и ово је за нас велики дан, уз Дан Европе, који је такође важан, рекао је Вучић.

Председник је додао да ће се сутра показати да један слободарски, поносит и достојанствен народ, бринући и о свима у окружењу, уме итекако добро да брине о својој будућности.

Гости на паради биће и председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председница РС Жељка Цвијановић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести