Вучић: Одлука ФАТФ изванредна вест, економија убрзано напредује

МИНСК: Скидање Србије са сиве листе Међународне организације за борбу против прања новца (ФАТФ) је изванредна вест, каже председник Србије Александар Вучић и наводи да српска економија убрзано напредује и да ће раст ове године бити 3,7 или 3,8 одсто што значи да ће бити повећања и плата у јавном скетору и пензија. 
vucic, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Mirković, arhiva

Вучић, који је у званичној посети Минску, рекао је да је Србија емитовањем еврообвезнице на Лондонској берзи дошла до историјског минимума на коме може да се задужује што значи, истиче, да је у најбољој економској позицији у својој историји. 

То значи директне уштеде за грађане Србије, конкретно уштеду од 380 милиона евра на само једну милијарду евра задужења што је, оцењује, фантастичан успех.

"Ишли смо са милијарду евра издавања обезница и пре тачно осам година, 2011. године, када су неки други владали Србијом добили смо десетогодишње обевзнице са каматном стопом 7,25 одсто. Данас смо добли каматну стопу 1,61 одсто, то је готово пет пута мање", рекао је Вучић новинарима у Минску.

Објаснио је да то значи да финансијске инвеститоре нико не може да превари, јер они најбоље знају. 

"Они су, дајући нам овако ниску каматну стопу 1,61 одсто, узели у озбир и неке ризике око Косова, што значи да би она била још нижа. Да немамо проблем с КиМ била би 1,2 или 1,3 одсто. Неко би рекао, скоро џабе новац на међународном трижишту", каже Вучић. 

Навео је и да то значи да ћемо 2021. осим тога што ћемо вратити неки део одмах у новцу, један део кредита са каматном стопом 7,25 одсто да их заменимо и узмемо по каматној стопи 1,61 одсто.

"Израчунајте, за 10 година грађани Србије, то је 380 милиона евра директне уштеде за грађане на само једну милијарду задужења", рекао је Вучић. 

Упоредио је то са домаћинством које је задужено и сваког месеца мора да плаћа 725 евра, али ће од сада уместо 725 евра, плаћати 161 евро. 

"То разуме сваки домаћин и човек у Србији. Реците да ли је то олакшање за сваку кућу, за сваку породицу у Србији? Нашој деци хоћемо да оставимо чисте рачуне", каже председник. 

Навео је да задовољан због скидања Србије са сиве листе ФАТФ, те да немамо коначно више никакво опретерећење што се тиче финансија и економије. 

"Мислим да ћемо имати раст 3,7 или 3,8 раст ове године, прогноза ММФ-а је 3,5 одсто. Друга је ствар што ја од Косова не могу да се радујем ничему, али за ово се живи, за ово ћемо ући у уџбенике, ово су резултати тешких реформи", поручио је Вучић.

Навео је и да ће пре краја године просечна плата бити већа од 500 евра, да ће Србија ускоро достићи Црну Гору по висини примања. 

"Верујем да већ за годину и два или три месеца можемо да будемо апсолутно први у региону Западног Балкана и по висини плата и пензија, што никада није био случај", рекао је Вучић и навео да три годне заредом имамо три пута више страних инвестиција него Хрватска и два пута више иневстиција него Бугарска, а оне су чланице ЕУ. 

По том питању је, каже, врло срећан и захвалан грађанима што су подражали тешке реформе. 

Надам се да узурпације неће бити, нећемо држати придике

Александар Вучић поновио је данас да се нада да покушаја узурпације имовине СПЦ у Црној Гори неће бити и додао да су застрашујуће речи које су се на рачун Срба могле чути у црногорској јавности.

На питање новинара да ли се у међувремену нешто променило у вези са том ситуацијом, Вучић каже:

"Не. Ја сам их замолио, они су моју молбу презрели. Објаснили су ми да имамо патерналистички однос према Црној Гори. Нисам знао да они немају патерналистички однос према Србији, када говоре о Косову и Метохији и разграничењу и свему другом, али ја прихватам да сви важни и моћни људи нама држе придике."

Ми ћемо да се понашамо одговорно, додао је Вучић и рекао да ми њима нећемо држати придике.

"Нека они раде свој посао, ми ћемо да радимо свој. Свакако да нисам срећан због такве ситуације, нисам срећан ни због тога што неки наши званичници претерују и користе речи које не смеју да користе. А о речима које користе представници црногорске јавности вређајући Србе као народ - то је толико застрашујуће, да немам речи", рекао је он.

Додаје да су почели да га оптужују да је ''очистио'' БИА од црногорских кадрова и да је за то крив посебно.

"Нема ту црногорских и српских кадрова, то су људи који су радили посао на најнормалнији начин... Шта да радите, ваљда је дозвољено да свима сметате", додао је Вучић.

Изразио је наду да неће бити покушаја узурпације имовине СПЦ.

"Желим да верујем да ће то заиста тако и да буде", закључио је Вучић.

Вучић с Лукашенком о свим питањима

Александар Вучић разговарао је у Минску, одмах по доласку у дводневну званичну посету Белорусији, са председником Алкесандром Лукашенком о билатералној сарадњи и свим актуелним спољнополитичким питањима на домаћој и међународној агенди.

Вучић је после разговора с Лукашенком пренео да је бесумње налази у пријхатељској земљи, у уверењу да економски односи Србије и Белорусије могу бити још бољи, док су политички односи, како је истакао, на највишем нивоу.

Два председника разговара су и о скорој посети Лукашенка Србији, а на њиховој агенди било је и питање тренутног статуса косовског проблема и изгледима за његово решавање.

Чини ми се да сам успео да објасним позицију Србије, детаљно, осим уобичајене захвалности што Белорусија није признала независност Косова и што поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, рекао је Вучић.

Много је, каже, чуо од Лукашенка о збивањима у Молдавији и Грузији, а Лукаšенко је, истиче председник, човек који веома добро познаје ситуацију и има добар увид у збивања и политичке процесе у земљама бившег СССР.

Председник Вучић је подсетио да је Лукашенко био једини шеф државе који је дошао у нашу земљу током бомбардовања НАТО, што Србија не може да заборави.

Тада је показао велико срце и љубав према српском народу, каже Вучић.

У данашњем разговору у Минску, посебно је било речи о потреби да две земље унапреде трговинску размену, која, истакао је Вучић, мора да буде много већа од тренутних 143 милиона, а са замеником премијера Белорусије српска делегација разговарала је о могућности стварања заједничког предузећа за монтажу аутобуса.

Вучић верује да ће пре доласка Лукаšенка у Србију бити завршено више договора и спорзаума у циљу повећања трговинске размене.

Лукашенку је, посебно, зхвалио на четири мига која смо добили од Белосрусије, као и на повољним ремонтним ценама, чиме је та земља значајно помогла Србији.

Председнику Србије је, иначе, на доласку у Минск, где борави поводом отварања Других европских игара, приређен свечани дочек.

Током посете он ће се у Минску састати и с руским премијером Дмитријем Медведевим и другим државницима.

Вучић: Са Медведевом о сарадњи Србије и Русије

Александар Вучић рекао је данас у Минску да ће се током дана састати са руским премијером Дмитријем Медведевом и да ће са њим разговарати о сарадњи две земље, укључујући и питање споразума о извозу одређених производа из Србије, као што су цигарете, козји сир и друго.

"Имаћу овде више састанака. Због ситуације у земљи, председница Грузије је отишла из Минска. Са Медведевом ћу имати тет-а-тет састанак. Нама је сарадња са Русијом од изузетног значаја у политичком, економском, социјалном, војно-техничком и сваком другом смислу", рекао је Вучић.

Како је додао, са председником Белорусије је већ разговарао а са Медведевом ће тек разговарати о томе да се у септембру, октобру заврше споразуми за извоз две хиљаде тона цигарета, козјег и овчијег сира у неогранциценим количинама , 90.000 литара вињака, воће ракије без ограничења и крављег тврдог и полутврдог сира до одређених количина.

То је за нас од изузетног значаја за нас и ако бисмо у томе успели да завршимо у септембру то би била добра вест за Србију и за то нам је потребна подршка Русије и Белорусије, закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести