Вучић у Вргинмосту: Да с поносом носите своје српско име...

ВРГИНМОСТ: Желим да с поносом носите своје српско име, да се никог не стидите, никог не бојите и да имате право да кажете шта очекујете и од Србије и од Хрватске, рекао је данас председник Србије Александар Вучић Србима из Хрватске са којима се састао у Вргинмосту.
Tan2018-2-13_122532231_8.j
Фото: Tanjug

Како је рекао, Србија је спремна да све оно што тражи за српске грађане у Хрватској обезбеди Хрватима, као и другим манинским заједницама у Србији, и више од реципроцитета, како је рекао.

Ми настојимо да сви они живе у Србији као у својој кући, истакао је и указао да и Срби имају право да сер тако осећају у Хрватској.

Председник Вучић у Вргинмосту је најпре обишао породицуи Предрага Лапчевића, као и школу Гвозд, којој је донео на поклон рачунаре.

Срби из Вргинмоста и околних села, који су се окупили у Дому културе како би разговарали са председником Србије Александром Вучићем, истичу да им та посета пуно значи у смислу подршке у политичком и сваком другом облику, али наглашавају да се тешко живи, те да би њима највише значило ако би посета омогућила помаке на економском плану.

Један од мештана, у брзини и у ишчекивању српског председника у сали у Дому културе, указује да породице одлазе из ових крајева пре свега из економских разлога и да се то односи не само на Србе, већ и на Хрвате из Босне који су ту досељени.

Већина од њих око 200, колико је дошло на разговор с Вучићем, очекују да и млади осете ефекте Вучићеве посете, да им се пруже неке боље могућности и услови.

Фото: Tanjug

Срби оцењују да је тај корак у правцу помирења веома добар и да тако треба да се настави и убудуће.

На крају разговора са Србима у Вргинмосту председник Србије Александар Вучић поручио је да је поносан што поносно носе своје име и презиме.

“Хоћу да вам се захвалим, јер је интерес Србије је да живите на својим огњиштима, да чувате своје куће и породице”, рекао је он додавши да Србија може пре свега да помогне озбиљном и одговорном политиком. 

“Људи у Србији брину о вама и веома вас поштују и воле и то је нешто природно и нормално као што волите и чланове своје пороидице тако волите и свој народ. Иамћете увек подршку у Србији”, поручио је он, додавши да су они морални грађани Хрвтаске. 

Ми ћемо се трудити да вашу позицију не доведемо у питране, а да вам помогнемо, истиче Вучић. 

“Срби и Хрвати ће у будућности, ма како се борили или бунили и мислили да су страсно паментни ако вас назову бахатим четником, мораће да буду ближи у будућности”, рекао је он. 

У Вргинмосту и околини живи око 700 породица Срба. Подсећампо, у питању је место где су Срби страдали током Другог светског рата, али и током операције “Олуја”.

Усташе су 1941. године у овом месту и околини убиле више од хиљаду и по Срба.

Током операције “Олуја” живот је изгубило 67 српских цивила, од којих се неки воде као нестали.

Вргинмост је након завршетка сукоба настањен углавном Хрватима из БиХ, али има и Срба повратника.

Након посете Вргинмосту, Вучић се враћа у Загреб где ће поподне присуствовати Скупштини Српског националног вијећа, а очекује се да на Скупштину дође и хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић.

Срби и Вучић о пругама...

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, у разговору са Србима у Вргинмосту, да је Србија, због незаинтересованости ранијих хрватских власти, била натерана да ради на модернизацији пруге према Будимпешти, па ће сада добар део саобраћаја бити измештен према Бечу, уместо да иде преко Загреба и Љубљане. 

Он је изразио задовољство што је хрватска страна сада показала интерес да се реконструише пруга Београд-Загреб. 

„Ја сам то предлагао некадашњем премијеру Зорану Милановићу, али он није био заинтересован за источне излазнице. Мислим да је и хрватски интерес да се то направи, јер све што дође из централне Европе мора да иде даље према југоисточној Европи“, објаснио је Вучић. 

Фото: Tanjug

Он је, на молбу Владе Дражића да се Србија укључи у обнову железничке инфраструктуре на прузи Сисак-Карловац, рекао да не мисли да наша земља може да улаже у ту пругу, али да је заинтересован да пита и разговара са хрватском владом о томе како би се завршила пруга до Ријеке. 

То нам је, како је казао, био најкраћи пут до централне Европе. 

С тим у вези указао је и да је „Пут свиле“ један од највећих пројеката у савременом свету, напомињући да ће Кина 2029.имати највећи БДП у свету, па више никоме тај пројекат неће бити смешан. 

Србин из Војнића Вучићу: Што не навијате за "Партизан"...

Један од Срба са којима у Вргинмосту данас разговара председник Србије Александар Вучић, замолио је за помоћ фудбалском клубу Петрова Гора.
Он је, иначе из Војнића, искористио прилику да председника Србије, осведоченог "звездаша", "пецне" на рачун ривалитета Црвене Звезде и Партизана.

"Било би боље да сте навијач ''Партизана'', колико видим, пише у новинама, навијате за ''Црвену звезду''", рекао је.

Истовремемо је позвао председника Вучића да сврати у његов Војнић, "на кафу". 

Вучић је обећао да ће помоћи "Петрову гору", али и рекао да се нада да ће и Црвена Звезда и Партизан у својим утакмицама у Лиги Европе остварити победе. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести