Вучић: Делегацији Приштине је речено да мора да испуни ЗСО

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су представници ЕУ на вечерашсњем састанку јасно рекли делегацији из Приштине да морају да испуне Споразум о Заједници српских општина.
Vučić u Briselu Foto: FoNet
Фото: FoNet

"Не могу да кажем да нису имали лепе речи за нас данас", рекао је Вучић и додао да је јасно и недвосмислено речено да Приштина мора да испуни ЗСО. 

Међутим, додао је, Албанци са КиМ наступају по принципу - "има још споразума, као онај што је енергетика, па ви Срби то испуните", иако то, каже Вучић, није никаква наша обавеза, а Албанци рачунају да за ЗСО и тако треба још годину две да се испуни. 

"Тако ће још две године да испуњавају нешто што неће никада да испуне", приметио је председник Србије.

Како је рекао, 20 сати дневно се боре и на свакакве трикове Приштине наилазе. 

Нећемо урушити своје интересе да би неки у ЕУ били задовољни

Србија је на европском путу, али неће урушити своје државне и националне интересе да би неки у Европи и свету могли да буду задовољни, рекао је председник Србије Александар Вучић.Он је истакао да је за Србију веома важан европски пут.

"Моја обавеза је да чувам мир и стабилност, а не као неко на улици да поступам. Рекао сам вечерас Могерини да је Србија на европском путу. Борићемо се да учинимо све да напредујемо, али немојте да мислите да је могуће да Србија уруши све своје националне и државне интересе да би неки у Европи и свету могли да буду задовољни", поручио је он. 

Маневарски простор нам је мали, рекао је председник, али на нама је да наставимо да се боримо, али независност Косова нећемо признати, рекао је Вучић.

Вучић: То што није формирана ЗСО не може бити само до Албанаца

То што није испуњено шест тачака Бриселског споразума, које се тичу Заједнице српских општина, не може бити само кривица Албанаца, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић после разговора у Бриселу.

За пет година су и најтежи ратови завршавани, рекао је председник и подсетио да је Србија испунила све тачке од 7. до 15. тачке тог споразума.Албанци немају намеру да испуне свиоје обавезе, уверен је председник Вучић. 

"За пет година нису могли да прочитају страницу и по текста, то је увреда за здрав разум, за нас, за Србију", рекао је Вучић коменатришући изјаву косоовског премијера Рамуша Харадинаја да није стигао да прочцита споразум о Заједници српских опстина. 

"Готово 1.800 дана шест главних тачака Бриселског споразума нису ни дирнуте, а то не може да буде само кривица Албанаца, то је потписала и Европска унија", истакао је председник Вучић након састанка с шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и косовским председником Хашимом Тачијем. 

Вучић:А, шта друго да буде алтернатива ЗСО?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да не мисли да треба журити са самосталним формирањем ЗСО.

"Сачекаћемо да видимо како стоје ствари, али сматрам да је расположење међу Србима на Косову и Метохији такво да Срби желе да се организују", рекао је Вучић на питање да ли ће Србија можда кренути самостално у формирање ЗСО. 

"Не мислим да треба да журимо са тим, али ако они, а за 20 дана ће бити петогодишњица, до тада не крену у цео поступак (формирања ЗСО) а шта друго да буде алтернатива", упитао је Вуцицћ. 

А на питање како прећи у фазу свеобухватне нормализације ако ни споразум о ЗСО није испуњен, узвратио је да је врло тешко прећи у ту фазу. 

"Врло тешко. И зато сам овако и нерасположен и без претераног оптимизма, али нисам без борбе, борићемо се и чуваћемо Србију. Људи не треба да брину. Моје је било вечерас да кажем људима ''немојте да бринете, наставићемо да разговарамо и са Албанцима и свима у међународној заједници, чуваћемо српске интересе''. Надам се да ћемо моћи да постигнемо компромис, ако га не постигнемо...шта да радимо, није први пут у нашој историји", рекао је шеф државе и додао: 

"Много ја више бринем о неким великим силама, него о самим Албанцима и њиховим интересима". На питање ко су нам у овом питању највећи савезници, Вуцић је рекао да су то грађани Србије: "Они су савезници одговорној и озбиљној политици, разуму, напретку, економији, бољој слици државе коју воле и чувају". 

Додао је да што се савезника у свету тиче "сви поштују нашу земљу више него раније" и Србију, иако ће бити ниских удараца, нико "не шамара" као што је то било до пре неколико година. 

"Идемо и тражимо савезнике свуда. Не бих их ограничавао само на оне за које сви знамо да су нам пријатељи и савезници, већ их тражимо и међу онима од којих то нико не очекује. Зато ћемо да се боримо, јер се свет мења и борићемо се да међу онима који су били протагонисти косовске независности добијемо што је могуће више симпатија". 

Поновио је да не желимо ратове, сукобе и да хоћемо да идемо напред, али ћемо знати да сачувамо свој народ и умети да одбранимо наше виталне националне интересе. 

"У оваквој ''хуци и буци'' која се дешава између великих сила, тешко је сачувати пуни мир и стабилност, а ми то успевамо и напредујемо", закључио је председник Вучић.

Вучић: Предлог кад то буде донело корист Србији, не штету

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће са предлогом решења за Косово и Метохију изаћи у тренутку када то буде доносило корист нашој Србији, а не штету. 

Вучић је, након данашње рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу, у укључењу за телевизију Пинк, подсетио да је рекао да ће изаћи са својим предлогом, а да сада чује да је „неко написао у неким новинама - ''Вучићу наредили да до јуна мора да каже нешто''“. 

„Тако мала деца замишљају. Нико не може председнику Србије да наређује, не зато што сам то ја, већ када представљате земљу онда држите до грађана те земље. Тако се са људима из Србије не разговара“, поручио је он. 

Вучић је нагласио да је више пута рекао да хоће да саслуша све, и да ће изаћи са предлогом у тренутку када буде сматрао да је користан, додајући да је говорио да ће то бити до краја априла. 

„Надам се да ћу моћи до тада. Ако не буде добар тренутак због међународне заједнице, сачекаћемо још петнаест или двадесет дана. Свакако ћемо то да урадимо у тренутку када то буде доносило корист нашој Србији, а не штету“, истакао је он. 

Вучић је казао да очекује да ће се наставити сукоби у светским оквирима и да је питање какав ће то тренутак бити потребан за објављивање нашег предлога решења.

Вучић:Отказивање утакмице - једина могућа одлука

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Бриселу да је отказивање утакмице рукометних јуниорских репрезентација Србије и такозваног Косова била једина могућа одлука.

"Отказана је оправдано. Како ћемо да објаснимо грађанима Србије да Украјина неће да игра утакмицу у Кијеву против Косова, а Србија ће да игра у Београду или Крагујевцу. Објасните ми ту математику по којој ћемо ми то некоме да објаснимо", рекао је Вучић.

Нису никаква деца крива, ни из Зајечара, Урошевца, или било ког другог места која су дошла да играју, додао је он.

"Надреално је питање. Да ли ћемо некад негде у иностранству морати да играмо неку утакмицу, јер ће бити већа штета... Али, да овде на територији Србије признајемо независност Косова, не знам како то мислите да изведемо. То је била једина могућа одлука", рекао је он.

Осврнувши се на коменатре појединаца из Београда - политичких лицемера - који кажу да је то нечувено и да "деца треба да играју", а до јуче су критиковали што се утакмица игра, Вучић каже:

"Нису у питању деца, него држава. Деца нека се играју у школском дворишту колико год хоће. Какве то везе има са међународном државном утакмицом", рекао је он, додавши да неке људе интересује само да буду против соптвене државе.

"Неки су васпитани да су уз своју земљу, неки су васпитани другачије", каже Вуцицћ.

Он је поменуо и навијаче који су се јуче окупили у Ковилову и певали родољубиве песме.

"Неки људи су јуче мудро поступили. Нису били насилни, нису вређали, већ су певали родољубиве песме. Јел требало да их бијемо? Да кажемо ''зликовци једни, што желите да чувате своју земљу, сад ћемо да вас изударамо, јер сте против те утакмице''... Мало је ван памети", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести