Вучић: Десет одсто веће плате у јавном сектору до краја године

ОЏАЦИ: Премијер Александар Вучић данас је у Оџацима најавио да би плате у јавном сектору до краја године могле бити повећане и за десет одсто. 
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Не говоримо више о два, три, пет одсто, биће, а надам се да ћемо имати снаге, пре краја ове године, можда и за неки месец, повећање плата у јавном сектору за десет одсто. Такође, повећаћемо минималац, а очекујемо и повећање плата у приоватном сектору који већ лагано сустиже оне у јавном сектору", рекао је Вучић. 

Све то, како је навео, урадили смо и моћи ћемо да урадимо захваљујуци озбиљности програма који смо спроводили. Нисмо обмањивали грађане, радили смо тешке ствари, али смо тиме омогућили бољи живот, закључио је Вучић. 

Вучић: Не бих о увредама Харадинаја, али шта је са ЗСО?

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема намеру да било ста дода на изјаве и увреде Рамуша Харадинаја, али је упозорио да Заједница српских општина, иако је све договорено у Брислеу, ни четири године од тада није формирана.

Како је рекао, очигледно је да за то не постоји никаква жеља у Приштини и навео да је својевремено рекаои да ћемо се ми Срби позивати на Бриселски споразум, а да остаје питање како ће га неки други спроводити.Вучић је додао да то мора бити једна од тема о којима ће се разговарати у наредном периоду.

Нису битне увреде Заева,већ,на пример, гласање МК у УНЕСKО

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да га не интересују увреде које му је, како каже, упутио мандатар за састав нове владе Македоније Зоран Заев и поручио да ће судити по делима, односно по томе како ће се Македонија поставити када буде гласање за пријем Косова у чланство у Унеско.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Оџацима, рекао да је за њега увек важније како ће се неко односити према Србији, него према њему лично."Када дође гласање у Унеску, онда ћемо да видимо хоћете ли да испуните шта сте рекли", рекао је Вучић.

Он је додао да за разлику од Заева, не жели да говори шта мисли о њему, јер, како је рекао, није на њему да излази са својим ставовима, већ је то на грађанима Македоније да закључују.

"Он представља другу по величини странку у Македонији. Имаће прилику да формира владу. Видећемо, судићемо по делима. Не смета ми што је мене лично вређао, то говори више о њему него о мени. Не журим да одговарам на такав начин", рекао је Вучић.

Вучић: "Вучићу, педеру" најбоља синтагма и за лоше и за добро

Премијер Александар Вучић прокоментарисао је, одговарајући на питања новинара, да је постало уобичајено да је он за све крив. 

"И када је нешто лоше и кад је добро - Вучићу педеру - је најбоља синтагма", приметио је Вучић, реагујући на опаску да је и јуче у Нишу "окривљен" за то сто је Партизан узео трофеј. 

"Видите да и када победе некога, онда није довољно то што су победили, већ говоре: ''ми смо победили и Вучића, који је дао све од себе против нас''. Подсетио бих да смо дали 1,2 милиона евра када нису имали ни евро у каси", рекао је, и додао, успут, да "Вучићу педеру" чак и не одговара истини.

Вучић: Није лако, али смањићемо дажбине на плате

Није лака одлука о смањењу пореза на рад, али ће тога бити, не много, али ће бити, поручио је данас премијер Александар Вучић у Оџацима. Он је, одговарајући на питања новинара о смањењу пореза и доприноса на рад, рекао да ће то бити можда један, два одсто, али да ће свакако бити смањења, док ће на другој страни, поновио је, плате у јавном сектору бити повећане, можда већ у септембру или октобру.

То све омогућено је добрим финансијким резултатима, што подразумева, рецимо, да је с јучерашњим даном суфицит у државној каси био 23 милијарде, уместо 80 милијарди дефицита, како је било пројектовано. "Па ви израчунајте колико је то побољшање", поруцио је премијер додајући да се енергетика "подигла", рударство такође...

Очекујемо добре односе са САД

Премијер и изабрани председник Србије рекао је данас да очекује добре односе са САД и додаје да је од првог дана нови председник САД Доналд Трамп суочен са бесомучном хајком, коју ће, верује, да издржи. Рекао је да смо мала земља, а он мали политичар, да би се мешао у унутрашње ствари Македоније, а камоли САД. 

„Оно што видимо видимо од првог дана јесте да се против Трампа води бесомучна кампања. Од првог дана, такву организовану хајку против неког нисам видео. Желимо успех и добре односе са САД. Да ли ће моћи да издржи, то није лако ниједном човеку“, нагласио је Вучић, одговарајући на питања новинара. Он је указао да је и сам суочен са тим да о њему најлошије говоре они којима је највише помогао. 

„Они којима сам највише помогао показују највише мржње, а то може да се види данас и у САД. Верујем да ће Трамп да издржи“, истакао је Вучић. 

 За ЕУ би било понижење да Харадинај буде преговарач

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да би било понижавајуће и поражавајуће за ЕУ пре свега да Рамуш Харадинај буде у саставу делегације Приштине на дијалогу у Бриселу и да сматра да ЕУ не може то да дозволи.

Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да ћемо и ми видети ко ће бити у делегацији јер ми одређујемо ко ће бити у нашој делегацији. Не може само да се нама нешто не свиђа, може и њима и ту може бити изненађења, додао је Вучић.

Како је рекао неко би можда тиме да Београд испровоцира на неку рекацију па да будемо криви за даљи ток разговора али и поручио да се ми никада не мешамо у то кога ће друга страна да изабере у било каквим преговорима.Мислим да би било крајње поражавајуће и понижавајуће и за нас и ЕУ да неко ко је тако тешке злочине учинио учествује у преговорима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести