Вучић дочекао Макрона уз погачу и со; Нови лист у сарадњи

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић дочекао је данас поподне председника Француске Емануела Макрона на аеродрому "Никола Тесла".
1
Фото: Tanjug

Шеф француске државе дочекан је, традиционално, уз погачу и со.  
Макронов председнички авион слетео је у пратњи три Мига Војске Србије.

На аеродрому су га, поред председника Вучића, дочекали и генерални секретар председника Никола Селаковић, амбасадор Француске Фредерик Монодлони, као и руководство "Ванси ерпорта", концесионара београдског аеродрома.

Председник Француске изјавио је да жели да се окрене нови лист и да гради ново партнерство Србије и Француске.

"Сарадња са вашом земљом је веома важна, 18 година ниједан француски председник није дошао, што је превише. Разговараћемо о прошлости, али и будућности", поручио је Макрон по слетању на аеродром "Никола Тесла".

Макрон је рекао да је ова година значајна јер се обележава 180 година дипломатских односа две земље, али је подсетио да се ове године прославља и 100 година од краја Великог рата, "када су се наши народи борили заједно за слободу".

Он се осврнуо и на победу Новака Ђоковића на Вимблдону и оценио да је то био невероватан спортски изазов и да је сигуран да је српски народ поносан.

Вучић је пожелео добродошлицу француском колеги Емануелу Макрону на београдском аеродрому "Никола Тесла", уз оцену да је то тек почетак "изванредне сардање" и захвалност на томе што је подстицао инвеститоре да улажу у Србију.

"Видећете, ми у Србији смо веома гостољубив народ", казао је Вучић и истакао да грађани Макрона дочекују са усхићењем.

Вучић је Макрону исказао и захвалност на томе што је Француску вратио у овај регион.

"Ми смо веома лојални људи и такву пажњу умемо да поштујемо", казао је Вучић.

Макрон је у посету Србији дошао без супруге Брижит. 

Са њим је у делегацији и више десетина привредника из француских компанија.

Фото: Tanjug

 

Означили почетак модернизације БГ аеродрома

Председници Француске и Србије, Емануел Макрон и Александар Вучић свечано су на аеродрому Никола Тесла открили плочу поводом званичног почетка радова на модернизацији београдског аеродрома, коју ће спровести француски концесионар, компанија Ванси ерпортс (ВИНЦИ Аирпортс). 

На плочи пише:

"Дана 15. јула 2019. године, председник Републике Србије, њ. е. Александар Вучић и председник Републике Француске, њ. е. Емануел Макрон обележили су почетак радова на модернизацији Аеродрома ''Никола Тесла, коју спроводи компанија "ВИНЦИ Аирпортс".

(Дневник, Танјуг, Фонет)

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести