Вучић и Алијев о даљој сарадњи и партнерству

БАКУ: Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Бакууса председником Азербејџана Илхамом Алијевим, са којим ће разговарати о даљој сарадњи и партнерству две земље у више конкретних области. 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev Foto: Tanjug
Фото: Председник Србије Александар Вучић и председник Азербејџана Илхам Алијев Фото: Танјуг

Председнику Србије је испред председничке палате Загуљба на обали Каспијског језера приређен свечани дочек, уз војне почасти и интонирање химни две државе. 

Двојица председника разговарају "у четири ока", а након тога биће одржан пленарни састанак две делегације. Иначе, предвиђено је потписивање више билатералних докумената, укључујући Заједнички акциони план о стратешком партнерству између Србије и Азербејџана на који ће потпис ставити Вучић и Алијев. 

Пред тога, министар здравља Златибор Лончар и његов азербејдзански колега Октај Ширалијев потписаће Меморандум о разумевању и сарадњи у области здравства и медицинске науке. Меморандум о разумевању и сарадњи између Министарстава правде две државе потписаће министри Кубуровић и Фикрет Мамадов.

Потпредседница Владе Зорана Михајловоћ и министар пољопривреде Азербејџана Инам Каримов потписаће Споразум о сарадњи у области карантина и заштите биља. Михајловић ће са азербејџанским министром транспорта, комуникација и високих технологија Рамином Гулузадеом потписати Споразум о међународном друмском саобраћају и Споразум о ваздушном саобраћају. 

Фото: Tanjug

Предвиђено је да се потом Вучић и Алијев обрате медијима.Касније током дана азербејџански премијер Новруз Мамадов ће приредити свечани ручак за српску делегацију док ће увече председник Илхам Алијев приредити свечану вечеру. Другог дана посете Вучић ће прво положити венац на Споменик лидеру нације Хејдару Алијеву (оцу актуелног председника), као и на Споменик палим борцима. 

Затим ће се састати са председником Народне скупштине Азербејџана Октајом Асадовим. Како је предвиђено, Вучић ће присуствовати отварању "Центра за српски језик и културу" у Бакуу, где ће му бити уручен и почасни докторат. 

Снажење економије отвара могућности српским компанијама

У председничкој палати Загуљба у Бакуу данас је почео пленарни састанак делегација Србије и Азербејџана, којим председавају председници Александар Вучић и Илхам Алијев, а српски председник указао је на растући потенцијал сарадње две земље. 

Председник Србије је, у уводном говору, рекао да српске компаније, снажењем наше економије, која је у прва три месеца забележила највиши раст у последњој децнији од 4,5 одсто, имају већу могућност за сарадњу са азербејџанским компанијама.

Вучић, који је честитао Алијеву на убедљивој победи на изборима, пожелевши му успешан мандат и благостање грађанима Азербејџана, казао је да цени његове напоре и жељу да сачува независност своје земље, и да је у тешким, понекад смутним глобалним временима, води путем мира, путем економског просперитета и одржавања политичких пријатељстава са свима који такву политику подржавају.

Фото: Пленарни састанак делегација Србије и Азербејџана Фото: Танјуг

„То није увек лако, а Србија је једна од земаља која ту политику препознаје и која такву политику изузетно поштује", поручио је Вучић.Он је честитао и на 100. годишњици постојања Демократске републике Азербејџан и казао да је Србија искрено пријатељска земља Азербејџану, као и да делегација у Бакуу осећа као код најближих пријатеља

Изразио је уверење да две земље имају простора за сарадњу, да постоји много тога што су интереси Азербејџана који могу да се остваре у Србији, као и много тога што су интереси Србије у Азербејџану.Такође је честитао Алијеву на томе што је Азербејџан у ненафтном сектору успео да подигне раст на 3 одсто, што је огроман успех за ту земљу.

Укупан извоз Србије у Азербејџан у прошлој години износио је свега 4,6 милиона долара. На листи земаља у које Србија извози, Азербејџан је на 77. месту, а подаци показују да је пре пет година робна размена две земље била око 42,2 милиона евра.Према подацима Привредне коморе Србије (ПКС) извоз у Азербејџан у прва три месеца ове године бележи раст и износи 2,3 милиона долара, што је 129 одсто више него у истом периоду претходне године када је износио милион долара.

С друге стране, увоз бележи пад од 86,7 процента у прва три месеца ове године и износи 32 хиљаде долара, док је 2017. године, увоз у истом периоду био 241 хиљада долара. Подаци Министарства финансија Србије кажу да са Азербејџаном послује 39 предузећа у Србији, а укупна нето улагања држављана Азербејџана у нашу земљу у периоду 2010-2017/9 године, износила су 2,882 милиона долара и ова земља се налази на 56. месту по висини инвестиција у Србији.

Иначе, Азербејџан у свет највисе извози сирову нафту, гас, уља, и уља добијена од битуминозних минерала. Главна извозна тржишта за азербејжанску робу су Италија где се пласира сирова нафта, односно 17 процената азербејдџанског извоза, Турска 12 посто у коју извозе природни гас, алуминијум, челик, Кина, Израел и Немачка. 

Пленарном састанку претходио је састанак у четири ока два председника.После пленарног састанка биће потписано више докумената, а Вучић и Алијев ће се обратити медијима. Делегација Србије предвођена председником Вучићем од данас је у дводневној посети Азербејџану. 

Вучић: Нема отворених питања,за што садржајнију сарадњу 

Предсеник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија и Азербејџан немају отворених питања, да се међусобно подржавају по питању очувања територијалне целовитости и интегритета, те да је Србија заинтересована за унапређење сарадње у што више сфера. 

Обраћајући се новинарима после састанка са председником Азербејџана Илхамом Алијевим, којег је позвао да посети Београд, председник Србије се захвалио Алијеву на подршци територијалном интегритету Србије и додао да и Србија такође на том плану пружа подршку Азербејџану. "Међусобна подршка постоји и те позиције се неће мењати у будућности", наглашава Вучић. 

Ценимо вашу политику захваљујући којој сте сачували земљу, њено јединство , рекао је Вучић Алијеву истакавши да је то посебно важно с обзиром да се Азербејџан налази у региону на ветрометини и под притиском разних сила. "А, ви сте успели да сачувате земљу и уподобите друге интересе интересима Азербејџана", каже Вучић. 

Вучић се захвалио Алијеву на добродошлици, али и на досадашњем ангажовању и свему што чини да односи две земље буду на што вишем нивоу. Додао је да ће ускоро бити одржана и седница Мешовитог комитета после дуже времена.Како је додао, дошао је у Баку са "пола ресора" владе, јер Србија жели што боље односе у што више области. 

"Изградња саобраћајница, сарадња у областима здравства, спорта, културе.. у свим тим областима можемо да досегнемо далеко више нивое", сматра председник Србије и наводи да је могућа и војно-техничка и војно-образовна сарадња. 

Честитао је Алијеву на томе што је Азербејџан остварио раст од 3 одсто у ненафтном сектору и подсетио да Србија већ трећу годину за редом има суфицит у буџету што јој отвара простор за што већу сарадњу са Азербејџаном и инвестирање у будућности.Напоменуо је да је вероватно први председник који је посетио Баку након убедљиве победе Алијева на председничким изборима. "Захвалан сам на тој части",поручио је Вучић. 

Фото: Зорана Михајловић потписала је Споразум о ваздушном саобраћају и Споразум о међународном друмском саобраћају Фото: Танјуг

Вучић и Алијев потписали акциони план о стратешком партнерству

Председници Србије и Азербејџана, Александар Вучић и Илхам Алијев, потписали су данас у Бакуу Заједнички акциони план о стратешком партнерству између две земље.Потписивање је уследило након билатералног сусрета председника и пленарног састанка делегација две земље. Поред тога, потисан је и читав низ других билатералних докумената. 

Министар здравља Златибор Лончар и његов азербејдзански колега Октај Ширалијев потписали су Меморандум о разумевању и сарадњи у области здравства и медицинске науке. Потпредседница Владе Зорана Михајловић и министар пољопривреде Азербејџана Инам Каримов ставили су потпис на Споразум о сарадњи у области карантина и заштите биља. 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас у Бакуу два споразума са Азербејџаном - Споразум о ваздушном саобраћају и Споразум о међународном друмском саобраћају између две земље. 

Министарка правде Србије Нела Кубуровић и министар правде Азербејџана Фикрат Мамадов потписали су данас у Бакуу Меморандум о сарадњи између две државе у области правосуђа.Према том документу два министарства сарађиваће у пословима из своје надлежности, размењивати искуства и праксе у циљу ускађивања националног законодавства са међународним стандардима. Такође, размењиваће и искуства у области међународне правне помоћи у грађанским и кривичним стварима, наводи се у саопштењу српског Министарства правде.

Алијев: Србија за нас важна,ценимо Вучићеву политику 

БАКУ:  Србија има велики значај за Азербејџан, високо ценимо политику Александра Вучића, рекао је данас новинарима у Бакуу председник Азербејџана Илхам Алијев, сумирајући садржај разговора са шефом српске државе, у којем је констатовано да постоји велики простор за развој сарадње две земље, без отворених питања.

Азербејџан, рекао је Алијев, придаје велики значај посети председника Србије и верује да ће она дати добре резултате. "После ове посете динамика односа биће јача", истиче Алијев.Управо потписани Заједнички акциони план, према његовим речима, је опширан документ, веома важан и садржи сва значјана питања односа две земље. 

"У међународним организацијама смо подршка једни другима. По питању територијалног интегритета и целовитости се увек подржавамо и сматрамо да се конфликти морају решавати у складу са међународним правом и Резолуцијама СБ УН", рекао је Алијев у обраћању новинарима после сусрета са Вучићем. 

Он је такође рекао да високо цени то што Вучић брани независну политику своје земље. "Ваш народ вас подржава и ми можемо само томе да се радујемо. За Азербејџан Србија има велики значај. Важна је обострана воља а она постоји", закључио је Алијев.Када је реч о економији, Алијев је рекао да цени кораке који се предузимају али да сматра да данашња размена између две земље не одговара потенцијалима. 

"Показатељи су ниски али ови споразуми ће допринети да се то промени ", каже он. Посебно је назначио област енергетике када је реч о међусобној сарадњи додајући да она пуно обећава. "И у акционом плану је то питање дотакнуто", додао је Алијев, напоменувши да је Азербејџан иницијатор и реализатор крупних гасних пројеката, наводећи пример пројекте Шах Дениз и Танап, јужни гасни коридор. 

Подсетио је и да је у октобру почела са радом железница на релацији Баку-Тбилиси-Карс и да ће њоме бити превожена роба из Азије у Европу и обрнуто.
"Сви енетгетски и транспортни пројекти отварају и друге могуцности и доприносе јачању стабилности", рекао је Алијев. Он је рекао да ће Вучић сутра на отварану Центра српског језика имати прилику да види какву симпатију љубав и заинтересованост Азербејџанци имају за Србију. 

Према његовим речима, и област туризма је једна од оних која може донети економску корист обема земљама али и довести до још већег зближавања народа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести