Вучић: Држава спремна да побољша услове рада медија 

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је медијска сцена у Србији далеко од идеалне, али да постоји спремност свих државних органа да, у сарадњи са европским институцијама, медијским удружењима и невладиним организацијама, раде на побољшању услова за рад медија.
vucic, tanjug
Фото: Tanjug S.Radovanović arhiva

Председник Вучић је то рекао у разговору са са представницима међународне организације Репортери без граница чије представнике је позвао да својом експертизом помогну унапређењу медијске ситуације у Србији.

У разговору педседника Вучића и представника Репортера без граница било је речи о стању у медијима, нападу на новинара Милана Јовановића и начинима за унапређење медијске ситуације, саопштила је Прес служба Председника.

Председник Вучић је истакао да су слобода медија и слобода говора заштићени Уставом и правним системом. Он је нагласио да је Србија усвојила сет медијских закона 2014. године, који су израђени у складу са стандардима Европске уније. 

У децембру је завршен нацрт нове Медијске стратегије, на којој су са медијским удружењима радили и представници међународних организација ОЕБС и ЕУ комисије. „Медијска стратегија представља најважнији стратешки документ у области медија, који има за циљ да постави основне циљеве и трасира пут за медијске реформе“, истакао је председник Вучић и додао да је ситуација у Србији далеко од идеалне, али да постоји спремност свих државних органа да, у сарадњи са европским институцијама, медијским удружењима и невладиним организацијама, раде на побољшању услова за рад медија.

Он је представнике Репортера без граница обавестио о истрази у случају Славка Ћурувије, Милана Пантића и других нерешених случајева убистава новинара. Председник Вучић је истакао да постоји висок степен свести о неопходности решавања ових случајева, као и да за то постоји велики јавни интерес. 

Председник Вучић је позвао представнике организације Репортери без граница да својом експертизом помогну унапређењу медијске ситуације у Србији, нарочито у измени прописа у области контроле државне помоћи, како би се сви токови јавног новца према медијима ставили под регулаторну контролу.

Председник Вучић је нагласио да постоји заинтересованост да Србија потпише Међународну декларацију о информисању и демократији, чији је иницијатор организација Репортери без граница. 

Ова декларација је представљена у Паризу током обележавања стогодишњице победе у Великом рату.

„Србија подржава принципе из ове Декларације и сматрамо да би њено потписивање, такође, допринело побољшању како медијске ситуације, тако и свеукупних демократских процеса у нашем друштву“, истакао је председник Вучић.

На састанку је констатовано да је медијска ситуација поларизована и да је неопходно радити на побољшању услова и имплементацији Медијске стратегије и законских аката, који би у будућности довели до регулисања ситуације у медијима.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести