Вучић: Хандке је великан и Србије, а СМ нека ради свој посао

АТИНА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је изненађен образложењем Северне Македоније која није подржала доделу Нобелове награду Петеру Хандкеу и поручио: свако нека ради свој посао.
Predsednik Srbije , Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Вучић је тако одговорио на питање новинара Пинка да прокоментарише чињеницу да је већина пријатеља Србије из региона бојкотовала доделу Нобелове награде Хандкеа, потез министра спољних послова Северне Македоније који није послао свог амбасадора на доделу због тога што је Хандке рекао да Србија није поцицнила геноцид, као став Турске која се прикључила Северној Македонији.

Хандке је великан не само немачког говорног подручја већ и Србије. Честитам му поново и кажем велико хвала за све што је чинио у претходном периоду. Поносан сам на то што је добио Нобелову награду, јер је много пропатио и тешко проживео зато што је веровао у истину и мир и није наседао на све трикове и провокације из НАТО земаља, поручио је синоћ Вучић из Атине.

Северној Македонији је поручио нека свако ради свој посао.

Нека они раде свој посао, показали су и Србима у Северној Македонији како и за кога да се определе и за кога треба да гласају и мислим да је то њихов проблем много већи него наш, казао је Вучић.

Истакао је да су претходних неколико дана цео Запад и све амбасаде у Београду и Приштини ћутали и нису се изјашњавали о причама о великој Албанији.

Било од стране Харадинаја, Тачија, Вокера, који већ дуже време говори да би то била круна и победа његовог залагања за права албанског народа - нико није реаговао, пошто су то за њих ситнице, казао је Вучић.

Када ми кажемо нешто што није увреда за било које жртве већ кажемо - не слажемо се са тим што ви мислите и то у тренутку када Приштина осуђује човека због вербалног делитка на две године затвора само зато што другачије посматра прошлост, онда се цео свет мени сручи на главу, приметио је Вучић.

Додао је да нико неће да каже "Вучић је у праву", ни из власти ни опозиције и истиче да и људи из власти ћуте, јер се плаше пријава или реакције неких амбасада.

Како је рекао, многи политичари и даље размишљају на начин да ако оду чешће и добију благослов из неке западне амбасаде да ће дуже да остану на власти, а не схватају да овде народ бира власт, а не амбасаде.

Вучић је додао да су то рецидиви из прошлости и да зато имамо редове испред амбадада.

На питање како коментарише то што је председник Русије Путин рекао да је, ако Кијев крене преко границе, могућ масакар као у Сребреници, Вучић је рекао да није ту изјаву чуо у потпуности и не може да је коментаришем пошто не зна цео контекст.

Подсетио је да нам је Путин помогао 2015. године да избегнемо геноцидни жиг на челу спрског народа и да не зна зашто је данас када је говорио о масакру изабрао баш тај пример.

Заиста се догодио ужасан злочин у Сребреници, зашто је баш тај пример узео? Али то све говори колико је наша ситуација тешка и колико тога морамо да разумемо и да будемо задовољни резултатима које постижемо. Србија ће бити у последњем кварталу земља са највишим растом у целој Европи, казао је Вучић.

Најавио је да ће бити још радосних вести у наредним данима по питању економије које говоре о побољшању рејтинга Србије у целини и колико се поправљају услови у Србији, али да још не сме да их објави.

То све говори колико ће свима другима бити увек све опороштено, а што Србима ни десети део не сме да буде ни забораљеване, а камоли опроштено. Зато морамо да будемо јаки и да побеђујемо за себе и свој народ, поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести