Вучић: Масова изјава разочарење

БЕОГРАД: Изјава шефа немачке дипломатије Хајка Маса да ће наставити да подржава Приштину без обзира на таксе за мене је велико разочарење, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и најавио да ће са Владом Србије наредних дана размотрити и ову и све остале поруке које је Србија добила у последње време.
Vucic i Loazo/Fonet/Zoran Mrdja
Фото: Фонет/Зоран Мрђа

Вучић каже да је том Масовом изјавом изненађен из више углова, те посебно истакао да Немачка не би смела да подржава забрану слободног протока робе, услуга и људи.

"Али, како бих вам рекао, то разумем као подршку чеду које су сами изродили, заједно са Американцима, прво су љујали ту колевку и сад морају да воде рачуан о Албанцима", рекао је српски председник.

Немачки министар спољних послова Хајко Мас изјавио је да је та земља одлучна да помогне Косову и да жели "европску перспективу за Косово".

Он је то рекао за немачки "Штудгардер нахрихтен" и додао да "немачка влада сматра погрешним ако ЕУ и Немачка одустану од подршке Косову, укључујући и финансијску помоћ", пренела је РТК на српском језику.

Вучић каже и да га чуди да Мас није говорио о укидању такси.

Рацуцнам да Немачка не би смела да подржи забрану слободног протока робе, услуга и људи, истакао је он.

"Сви имају своје интересе, у овом случају немачки интереси су очигледно важнији од интереса либералног тржишта, слободног протока робе, услуга људи и на то морамо да се навикнемо", рекао је он.

Вучић каже ће наредних дана заједно са Владом размотрити ову и низ других порука које је Србија добила из европских и светских земаља.

"Разговараћемо о платформи Србије за будућност. Јер, ако се догоди да Србија испуни све обавезе из Бриселског споразум, а Приштина ниједну, а онда они буду ти који уводе таксе од 100 одсто, па бирају ''приватне'' Србе уместо оних који су добили готово 100-одстотну подршку српског народа, онда се поставља питање да ли је одговорна политика Србије једини могући одговор", каже Вуцицћ.

Харадинај изабрао приватног Србина за свог министра

Поручио је такође да је Рамуш Харадинај данас изабрао „приватне Србе“ за своје министре, поводом именовања новог министра пољопривреде, уместо Ненада Рикала. 

Вучић је, после разговора са министарком задуженом за европске послове у Влади Француске Натали Лоазо, казао да је саговорници пренео колико је за нас тешка ситуација по питању Косова и Метохије, у којој неко уводи таксе од 100 одсто, у којој неко не испуњава Бриселски споразум, не формира Заједницу српских општина. 

Односи са Француском све бољи

Вучић је рекао да је имао прилику да отворено разговара са Лоазо о свим важним питањима за односе две земље, али и у региону. 

„Наши економски односи су из године у годину све бољи, а трговинска размена расте и достигла је 1,1 милијарди евра. Француске компаније код нас запошљавају 11.000 људи.

Последњи уговор о концесији са Вансијем је од кључног значаја за даљу сарадњу Србије и Француске. Имамо још заједничких пројеката, пре свега изградње метроа у Београду, који је од великог значаја“, рекао је он. 

Вучић се захвалио Француској на подршци Србији на европском путу, и посебно председнику Емануелу Макрону што је, истиче, увек показао поштовање према Србији, и залагао се за добре односе према нашем народу, и земљи у целини, и у условима када то ни у Француској, а ни у Европи није било популарно. 

Оценио је важним и данас потписан споразум о оснивању подружнице Француске агенције за развој у Србији, која ће пружити могућност за даље побољшање сарадње две земље. 

„Србија и Француска немају само традиционално пријатељство, већ морамо да радимо много више и успешније, како би то пријатељство склопљено кроз најтеже године Првог светског рата, и потом Другог светског рата, претворили у ефикасну сарадњу на свим пољима друштвеног живота“, објаснио је он. 

Вучић је замолио Лоазо да пренесе жељу Србије Макрону да га дочека у посети Београду. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести