Вучић: Хвала Макрону, позиционираћемо Србију на још бољи начин

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић захвалио је вечерас председнику Француске Емануелу Макрону на лепим речима за њега, али је додао да би волео да је пажња ЕУ неупоредиво већа за земље Западног Балкана.
vucic
Фото: Tanjug (video)

Вучић је уочи неформалне вечере коју за лидере Западног Балкана организује председник Европског савета Шарл Мишел, рекао за тв Пинк да иако он и Макрон имају различито виђење европске политике, да је Макрон унео драстичне промене и позиционирао Европу као геополитичког играча.

Вучић је тако одговорио на питање новинара зашто је Европа толико заинтересована за земље ЗБ и како види похвалу за њега да је сјајан лидер која је дошла из Минхену од Макрона да ЕУ треба више да улаже у Србију.

"Хвала Маркону. Изузетно га ценим и хвала му на лепим речима. Оне су обавезујуће за нас", рекао је Вучић и поручио да ће се потрудити да Србију позиционира на још бољи начин.

Вучић је захвалио грађанима Србије што су Макрона на веома леп начин доцекали током његове посете Београду.

Штитићу интересе Србије и српског народа

Александар Вучић истакао је вечерас по доласку у Брисел да је неформална радна вечера од великог значаја и најавио да ће да штити интересе Србије и српског народа.

Вучић је, у изјави за ТВ Пинк, уочи састанка, казао да ће на њему присуствовати не само председник Савета ЕУ, већ и председница Европске комисије, шеф европске дипломатије, „све што је важно у Европи“.

Истакао је да неће бити лако ни њему, али ни другим учесницима са Балкана.

„Свако ће изнети своје. Замислите како би изгледало да нисам овде. Каква би била дивна унисона дискусија да мене нема. Они ће да штите интересе својих територија и земаља, а ја Србије и српског народа“, објаснио је он.

На констатацију да ће се за столом наћи са свима који „не воле Србију“, Вучић је рекао да никада не би говорио да неко од њих не воли нашу земљу.

„Свакако смо можда мета њихове критике. Не знам како сте нашли Едија Раму у свему томе. Могу да нас напдају Хашим атчи или Аљбин Курти, не знам ко ће да дође, Мило Ђукановић због Закона о слободи вероисповести, Жељко Комшић што му се не свиђа што нисам, не знам шта, рекао Милораду Додику. Можда и Андреј Пленковић што нисам одушевљен изјавама о Степинцу и Будаку“, рекао је он.

Вучић је казао да неће бити лако и да би свакако било лепше да гледа утакмицу Црвена Звезда – Партизан, али за то, како је нагласио, није биран.

Додик је потпуно у праву о заступљености

Александар Вучић најавио је да ће вечерас на неформалној радној вечери у Бриселу прво указати на критике које је изнео српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поводом заступљености чланова тог тела, на тој вечери.

Упитан да прокоментарише писмо Додика председнику Савета ЕУ Шарлу Мишелу у којем наводи да је БиХ неравномерно присутна у Бриселу, рекао да је потпуно у праву.

"Тачно је да сам, када сам последњи пут био у Бриселу, слушао тројицу представника БиХ. Када је Додик председавајући онда све тројица треба да говоре, а када није онда је довољан само један представник, само да Додика не би видели", критиковао је он.

Рекавши да ће прво бити то на шта ће да укаже, упитао је шта ће да му кажу - ништа.

Исто као што не могу, како истиче, да му одговоре на то о правима Албанаца у Северној Македонији и Срба у Црној Гори.

"Још се појавио неки Вучић, реметилачки фактор, који би да мења нешто, а таман смо уснули у своје снове, а он се сада сетио да тражи нека права. Ако питаш за права онда рушиш владавину права, јер је Уставни суд донео пресуду у БИХ", критиковао је он.

Подсетио је да је основ постојања БиХ Дејтонски споразум, а да међународна заједница каже да дејтонска уредба говори о заступљености странаца у том суду.

„То је било предвиђено за пет година, а прошло је 25 година. Требало је да буду изабране судије, а не Македонка и двоје странаца, заједно са муслиманима доносе пресуду да имовина предмет реституције припадне БиХ, а не РС", казао је Вучић.

Указао је да ће после овог доћи на ред шуме, вода, па вртићи и школе, и да после тога неће постојати право на језик као у Црној Гори.

Сви у региону траже кривца у Београду, научили 90-тих

„Сви у региону траже кривца у Београду, каже да би имали заједничку спољополитичку тему и да би имали унисоне гласове на скуповима попут вечерашњег“, указао је председник Србије Александар Вучић пред почетак неформалног састанка у Бриселу.

"Свима им је проблем Београд и Србија. Научили су на ту политику из деведесетих, почетком двехиљадитих... Најлакше је да окривимо Београд, он је за све крив, то пролази", рекао је Вучцих за Пинк на питање шта ће рећи Жељку Комшићу на вечери у Бриселу поводом његове изјаве да Вучић није осудио изјаву Милорада Додика, чиме, каже Комшић, председник Србије учествује у разбијању БиХ.

Вучић је рекао да не мозе да удара "пацке" Додику, јер је он његов пријатељ и члан председниства БиХ.

"Ја нисам ни Борис Тадић, ни Слободан Милошевић, нисам један од оних који мисли да је врховни господар света. Ја сам председседник Србије, моје је да понудим помоћ српском народу западно од Дрине, у Црној Гори, а не да неком дрзим придике и лупам пацке", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је Додик јуче, на прес конференцији у Београду, изразио зељу да РС пронађе свој пут и да ће, ако се настави непоштовање Дејтона, кренути путем самосталност.

"Ја сам рекао да Србија поштује интегритет БиХ и РС као енитет, и да Дејтонски споразум подразумева да не можете да додељујете имовину како вам падне на памет, па макар то био и Уставни суд, већ како је то рекао Дејтонски споразум", навео је Вучић.

Он је иронично приметио да су сви из СПЦ и опозиције увек "сувише мали за све великане" на власти у ЦГ, као што су Додик и остали "сувише мали за све великане" међу Бошњацима и Хрватима.

"Суштина је у томе да сви они пронађу кривца у Београду, да би имали зајендицку политичку тему и да би имали унисоне гласове на овим и другим скоповима“, рекао је Вучић.

Он је додао да не може да каже да је проблем РС јер РС нема војску, нити може да има значајну финансијску моћ.

Додао је да се не узбуђује због тога што су Београд и Србија свима приоблем, али је позвао да размисле како би било да је неко напао Комшића на територији Србије, или Џаферевића, као што је он нападнут у Сребреници, и да после после пет-шест гиодина није пронађен ниједан нападач.

"А усудио бих се да кажем да то у Сребреници није било долако од покушаја убиства", рекао је Вучић.

Он је додао да то никога не интересује ни у међународној заједници, али дрзе Србији придике сто није лупала пацке Додику.

"То је наша позиција, коју морамо да разумемо, да бисмо могли да се супротставимо, и да говоримо и поставимо контрапитања на које немају одговоре - засто Срби у РС немају иста права као сви други, засто Срби у ЦГ немају никаква права, поготову не као Албанци у Северној Македонији? Али, на та питања одговри не постоје", рекао је Вучић.

Он је додао да је сваком јасно и у Европи да ту одгвороа нема и не може да буде.

"Није истина да нису с тим упознати, све они то знају, шта тразите од Срба", упитао је Вучић и додао да Срби неће пушкама да долазе до својих права, али желе да буду постовани и увазени.

Он је подсетио да је то јуче рекао и у Минхену, али да наилази на зид ћутања.

Имамо посла с преварантима, Куртија снимили и објавили

Александар Вучић рекао је вечерас да су сарадници Хашима Тачија и Аљбина Куртија снимали њихова излагања на панелу у оквиру Минхенске безбедносне конференције, који је, иначе, одржан иза затворених врата, и касније пустили у јавност, али без његових коментара и одговора и Куртију и Тачију.

"Лично сам видео човека посебно задуженог да снима Тачијев говор, а исто тако и Куртијев. Они су све то пустили у јавност... Наилазите на зид ћутања када видите са каквим преварантима у региону имате посла", рекао је Вучих који се тренутно налази у Бриселу, на неформалној вечери, коју за лидере Западног Балкана организује председник Европског савета Шарл Мишел.

Према његовим речима, он је на Минхенској конференцији поштовао правила Четам хаус-а.

"Ја нисам преварант, који је научио да вара Европљане и све друге, мене нико није снимао, јер сам се понашао у складу са правилима Четам хаус-а. Међутим, у њиховом снимцима које су пустили у јавност, мене нема нигде, ни речи, ни одговора. Нема ни како је ућуткан Аљбин Курти, ни шта сам свима њима на том месту рекао", казао је председник.

Он додаје, да се не може тако разговарати са људима којима не може да се верује, нити онима који елементарна правила пристојности не поштују.

"Касније се каже како све те информације са расправе нису исцуреле Аљбину Куртију. Само сам вам указао како су и кроз техничке детаље неодговорни људи су у стању да разарају сваку могућност компромиса и дијалога", истакао је Вучић.

О увредама: Место му је у специјализованој установи

Александар Вучић рекао је вечерас да је људима који вулгарно вређају чланове његове породице место у специјализованим установама и да такве ствари неће политички да коментарише.

На питање новинара Пинк како коментарише то што је бивши члан руководства Двери Сибин Вукадиновић вређао на друштвеним мрежама његову ћерку, Вучић је рекао да то није на рачун његове ћерке, и додао:

"Мислим да је том човеку, као и многим другима који те ствари на тај начин раде, место у специјализованим установама".

Вучић каже да не жели такве ствари политички да злоупотребљава и да је то искључиво ствар лекара, који треба да кажу суд о том човеку.

Фото: Instagram/buducnostsrbijeav

Вучић играо шах са децом запослених у Мисији Србије при ЕУ

Александар Вучић одиграо је вечерас партију шаха са децом запослених у Мисији Србије при ЕУ у Бриселу.

"Неизвесна партија шаха", објавио је председник Србије на свом Инстаграм профилу "будућностсрбијеав".

Вучић је објавио и фотографију поред које је написао да је партију шаха играо са Мариом, Андрејем и Марком.
 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести