Вучић и Борисов о сарадњи са Русијом у енергетици, индустрији...

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић састао се данас са потпредседником Владе Руске Федерације и копредседником Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Србије и Русије Јуријем Борисовом, са којим је разговарао о сарадњи у области енергетике, индустрије и инфраструктуре.
с
Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Саговорници су размотрили и друге области са великим потенцијалом за сарадњу.

Вучић је захвалио Борисову на великом личном и професионалном залагању у развоју односа између Руске Федерације и Србије.

Председник је лично уручио рођенданску честитку за председника Владимира Путина, замоливши Борисова да му пренесе најбоље жеље и срдачне поздраве, уз позив да што скорије поново посети Србију.

Вучић је оценио да су стратешки односи двеју земаља на изузетно високом нивоу, те да ти односи и даље напредују.

Вучић и Борисов су констатовали да реализација заједничких инфраструктурних и енергетских пројеката одличнно напредује, као и да сви пројекти прате планирану динамику.

Саговорници су се дотакли и актуелне глобалне енергетске кризе, па је председник Вучић оценио да је у том контексту гасовод који повезује Бугарску и Мађарску преко територије Србије од највећег значаја за нашу земљу, не само у смислу привлачења инвестиција и напретка индустријске производње, већ и због енергетске сигурности земље.

Вучић и Борисов су изразили уверење да ће сарадња са Русијом у овој области допринети сигурном снабдевању наше земље гасом, али и већој ефикасности у транспорту гаса уз поштовање највиших еколошких стандарда.

Борисов је пренео председнику Вучићу поздраве председника Путина, рекавши да су политички и економски односи две земље на највишем нивоу у новијој историји.

Он је посебно истакао висок степен трговинских односа, као и заинтересованост руске стране за већи извоз српске робе и услуга на тржиште Руске Федерације.

Председник Србије је нагласио да јак потенцијал за пласирање наших производа на руско тржиште и даље није доволнно искоришћен, те је поновио спремност Србије за формирање заједничких српско-руских производних компанија, које би пласирале робу на трећа тржишта.

Вучић и Борисов су на састанку разговарали и о конкретним предлозима за будућу сарадњу у области инфраструктуре и енергетике, као и у другим областима од обостраног интереса.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести