Вучић и Човић о будућности и сарадњи

МОСТАР: Разговори председника Александра Вучића и хрватског члана Председништва БиХ Драгана Човића вођени су у складу са њиховим од раније искреним и партнерским односима, те у знаку разумевања обијице лидера да трега гледати у будућност на заједничким циљевима, уз "затварање" отворених питања из прошлости, попут дефинисања границе. 
vucic, tanjug
Фото: Танјуг

Човић је новинарима рекао да је са председником Србије разговарао о инфраструктурној, прометној и енергетској сарадњи две земље, као и о отвореним питањима, попут граничног.

"Председник Вучић је био и прошле године овде, а, то што је опет дошао, показује да свој ауторитет не гради на ситним стварима, него управо на оном што можемо урадити као велики искорак и свима олакшати да сарадња, политичка, привредна и социјална буду на вишем нивоу", поручио је члан Председништва БиХ након састанка са председником Србије. 

Човић истиче да је Међународни сајам привреде у Мостару прилика да се привредна сарадња Босне и Херцеговине и Србије знатно унапреди, посебно с обзиром на учешће великог броја фирми из свих делова БиХ.

"Мислим да нашу сарадњу и робну размену можемо подићи на виши ниво, и управо ће нам привредни сајам у томе помоћи", поручио је Човић. 

Изразио је наду да ће се окупљањем еминентних имена из политичког живота на сајму послати порука "да се у тешким временима може другачије гледати на будућност".


Чему "казне" због Русије, надам се да их неће бити...

Александар Вучић изјавио је да се нада да неће доћи до тога да САД, како председник Трамп најављује, кажњавају земље, укључујући и Србију, које нису увеле санкције Русији.

"Било би лоше ако ће Америка да нас кажњава зато што имамо право да постојимо и право на свој став", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара. 
Он је подсетио да су нам Американци приговарали што купујемо оружје од Руса, али и да ми и од Американаца тражимо да купимо наоружање. 

"Само ви донестите одлуку желите ли то, такође, да нам продате. Ми са Русима ту врсту проблема немамо. Просто да нас казњавате зато што ми нисмо увели санкције Русији.... Слушајте, 10 земља ЕУ није повукло дипломате после случаја Скрипаљ. Али, да даље о томе не говорим", приметио је Вучић.

"Надам се да то тога неће доћи", закључио је председник.


Вучић: Не бисмо успели без наших привредника

Председник Србије оценио је вечерас у Мостару да је регионална сарадња за Србију веома важна и изразио задовољство што је наша земља у прва три месеца коначно остварила задовољавајући раст БДП-а од између 3,9 и 4 одсто.

Вучић је на пријему који је приредио председник ПКС Марко Чадеж поводом Међународног сајма привреде на којем је Србија земља партнер, рекао да је захвалан привредницима из Србије јер су плаћајући порез допринели добрим економским резултатима наше земље.

"Не бисмо успели у свему томе да нема наших привредника. Нема никакве сумње да ћемо и ову годину завршити са суфицитом у буџету и да ћемо успети да привучемо највећи број диркетних страних инвестиција, да будемо земља која смањује драстично јавни дуг. Више од 60 српских компанија је дошло у Мостар", пренео је Вучић истичући да су Србији веома важни Бањалука, Сарајево, али и да је "страшно важан" и Мостар.

Наша су тржишта појединачно мала, приметио је, навео да само заједно можемо да изадемо на трећа тржишта, а привредницима из БиХ поручио да су добродошли на тржишту Србије.


Вучић: Ускоро идем у Ниш, све ћемо решити

Александар Вучић изјавио је да ће ускоро посетити Ниш, као што је раније најавио, због свих дешавања после одлуке да се аеродромом "Константин Велики" да држави на управљање. 

"Идем у Ниш ускоро и решавамо тамо све", рекао је кратко Вучић, а одговарајући на питање новинара о томе да неки опозиционари одлагање седнице Скупштине града Ниша на којој је требало донети ту одлуку виде као своју победу, каже: "Нека се радују". 


Вучић је захвалио, како је рекао, искреном пријатељу, хрватском члану Председништва БиХ Драгану Човићу на гостопримству.

Он је на Човићеву опаску да је и прошле године био на сајму и да се није обраћао, рекао да је тачно да је њему свеједно да ли говори или не, јер мисли да то не одређује значај човека већ његова дела.

Председник Србије назначио је да су овде земље партнери били и Турска, Кина, Хрватска, да је и пре са задовољством долазио и подвукао да је више од 60 фирми, компанија из Србије узело учешће и представиће се сутра на Сајму. 


Човићев лични поклон Вучићу, рад мостарског сликара Пуљића

Сусрет српског председника Александра Вучића и хрватског члана Председништва БиХ Драгана Човића почео је данас у Мостару, у складу са њиховим блиским партнерским односима, сасвим пријатељски, личним поклоном који је Човић спремио за добродошлицу српском колеги.
Човић је наиме српском председнику даровао, као лични поклон, слику "Праље на Неретви", 1976, аутора, мостарског сликара Владе Пуљића.
"Драгом пријатељу, Александру Вучићу, Предсеђеднику Републике Србије од Драгана Човића, хрватског члана Пређедништва Босне и Херцеговине", наведено је у посвети на полеђини слике.


"Тиме показујемо и колико нам је значајно што смо овде и колико нам је значајн и Мостар и БиХ као трговниски партнер", каже српски председник. 

Додао је да је са Човићем разговарао и о односу два народа и колико је потребно да се превазиђу ствари из прошлости и да то не буде "мртво слово на папиру", већ да сарађујемо у економији, привреди и на сваки други начин. 


Вучић обишао радове на Саборној цркви у Мостари

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на обнови Саборне цркве Свете тројице у Мостару. 

Он је, заједно са председником РС Милорадом Додиком и епископом захумско-херцеговачким и приморским Григоријем, погледао докле се стигло са радовима на обнови симбола православља у Херцеговини, цркви Свете тројице, која је срушена у јуну 1992. 

Мостарски храм сматра се, уз Стари мост на Неретви, такође срушен у рату, једним од симбола града. 

Некада једну од највиших православних цркава на Балкану неимари су градили од 1863. до 1873. године.

Монументалан и скуп подухват тада су помогли и царска Русија и турски султан Абдул Азиз, а завршни печат утиснули су грчки иконописци и чувени архитеткта Момир Коруновић, који је почетком 20. века подигао улазну капију, портал по коме је мостарска црква била чувена. 

Саборна црква у Мостару срушена је до темеља и спаљена у јуну 1992. године, за шта до данас нико није одговарао. 

Иницијатива за обнову храма покренута је 2008. године, а са радовима се почело 2010.године. 

Обнову храма помогли су Влада Србије и УНЕСКО, а Вучић је пре две године, када је посетио радове, обећао новчану помоћ Епархији. 

Храм се налази на листи заштићених националних споменика Босне и Херцеговине и на УНЕСКО-овој је листи заштићених зона. 


Он је рекао да је за нас велика част што смо овде и уједно позвао све Мостарце и Херцеговце да дођу у Београд и Србију да је посете а такође и људе из Србије да дођу у Мостар и Херцеговину. 

Навео је да ће и следеће године, ако добије позив, доћи на Сајам у Мостар, да није битно да ли ће се обраћати или не, већ је, каже, само важно да се направи што боља сарадња, да излазимо заједнички на трећа тржишта. . . 

Вучић је захвалио Мостарцима на гостопримству, навео да је опазио да је само један, или два билборда, које је Србија поставила, оштећено, и да готово и није било ничег другог у том контексту. 

Председник Србије је честитао Човићу и на организацији сајма, те што ће присуствовати и премијер Бугарске Бојко Борисов, земље која је председавајућа ЕУ. 
Поновио је да Србија поштује БиХ, да жели и ради на томе да односи буду још бољи и да ће дати све од себе да градимо што боље економије наших земаља и да заједнички гледамо у будућност. 

Александар Вучић састао се у Мостару са епископом захумско-херцеговачким и приморским Григоријем. 

Након обиласка радова на обнови Саборне цркве Свете тројице у Мостару председник Вучић и председник РС разговарали су о положају СПЦ у Херцеговини и Мостару са владиком Григоријем. 

Пре почетка састанка председник Србије и владика су се куцали ускршњи јајима. 

У куцању јајима председник Србије Вучић победио је владику Григорија, али је потом изгубио од председника РС Додика. 

Владика је рекао присутнима да му је најдраже што је победио у куцању јајима председника Председништва Бакира Изетбеговића, а да сада, од Вучића, може и да изгуби. 

Након састанка са владиком Григоријем председник Вучић и Додик састаће се са представницима Координационог одбора српских удружења и организација у Мостару. 

На крају првог дана посете Мостару, Вучић ће присуствовати коктелу Привредне коморе Србије поводом Сајма привреде. 

„Готово да сам сигуран да рата неће бити“, рекао је Александар Вучић и додао да ће Србија и убудуће помагати општинама са српским становништвом у БиХ, а да је спремна да помогне и општинама у Федерацији БиХ. 


Григорије: Срби део Мостара

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије истакао је да је Мостар град и Срба, и да их нико не може из њега истргнути. 

Владика је, након обиласка радова на обнови Саборне цркве Свете тројице у Мостару са председником Србије Александром Вучићем и РС Милорадом Додиком, рекао да је срећан што је имао прилику да то учини са два председника српског народа. 

Рекао је да је нарочито срећан што је имао прилику председницима да покаже докле се стигло са радовима, додајући да је највећа помоћ стигла из Србије и РС. 
Према његовим речима, стигло се близу покривања цркве... 

Подсетио је да Епархија ускоро треба да прослави 800 година постојања, и да би било добро да се радови на обнови Саборне цркве заврше до 2020. године. 
„Изградњом овог храма желимо да изградимо Мостар за све људе и нарочито нашу заједницу, која је мала, али историјски изузетно важна. Наша заједница је један од темеља Мостара заједно са другим народима који овде живе“, подвукао је владика. 

Назире се, каже, чудесни храм, који ће, када се заврши, бити културни, историјски, просветни, и за православце - култни храм.


Упитан колика ће бити помоћ Србије општинама у БиХ у којима живи српски народ, Вучић је рекао да таква помоћ и подршка морају да постоје, јер, приметио је, наш народ који живи у свим херцеговачким општинама није богат, те људи с правом очекују и помоћ РС, али и Србије. 

"Ми сада имамо ту могућност, јер смо постигли финансијску стабилност, помоћ смо и раније нудили и другим народима који живе у БИХ, о помоћи општинама у Федерацији сам у више наврата разговарао и с Додиком и ми смо спремни да то радимо и убудуће", закључио је. 

А коментаришући изјаву владике Григорија да га људи сваког дана питају хоће ли бити рата, поручио је да је говото сигуран да га неће бити. 

"Владику Григорија, као човека из народа, људи питају нешто сваког дана, ја могу да говорим о Србији и о томе шта Србија жели...сматрам да нам никакав рат није потребан, јер ниједан рат никоме није донео добро. Готово сам сигуран да рата неће бити", поручио је ВУчић, уз опаску да то говори у име доброг дела Србије и доброг дела српског народа у Србији, док за Србе у РС то може да каже Молорад Додик.

Вучић о Тачију: Нек се јуначи, ми за политику мира, не за пушке

„Србија се бави политиком мира, и неће да се бави пушкама и оружјем“, поручио је председник Александар Вучић у одговор на претње Хашима Тачија.

"Не волим да се бавим пушкама и оружјем као Тачи, нек он то ради. Али нису његове пушке разориле Србију већ неки авиони. А наше је да водимо политику мира", рекао је Вучић новинарима у Мостару.

Тачи је раније данас рекао да ће на наводне претње Србије одговорити "пушкама, као и пре 19 година". 

Председник Вучић је рекао да је на нама да на Тачијево помињање пушака одговоримо мирно и и сталожено, али га је подсетио да нису његове пушке, него неки туђи авиони разарали Србију. 

Вучић је додао да треба пажлијивије читати ту изјаву Тачија, где он каже да је пре 19 година заувек скинута граница две земље албанског народа. 


О Софији након састанка са званичницима

Александар Вучић изјавио је да ће о формату учешћа на самиту ЕУ - Западни Балкан у Софији говорити тек након састанка са европским и светским званичницима, који у наредним данима долазе у Србију, те изразио наду да ће се наћи добро решење за све.

Председник Вучић рекао је да га сутра очекује дуг билатерални састанак са премијером Бугарске Бојком Борисовим, земље која председава ЕУ, а у следећим данима и важни састанци са немачком канцеларком Ангелом Меркел, грчким и француским министром спољних послова. 

"Након тога имаћемо и квадрилатералу са Грцима, Бугарима и Румунима, долазе и председник Европског савета Доналд Туск и Висока представница ЕУ Федерика Могерини...Тако да нећу говорити ништа пре тога", поручио је Вучић одговарајући на питање новинара у Мостару, у вези са учешћем на Самиту у Софији и начину евентуалног учешћа КиМ. 

Како је објаснио од тих састанака очекује много више од техничких ствари. 

"Важно је да видимо можемо ли да урадимо нешто за мир и стабилност и пронађемо добро решење за све људе који живе на овим просторима", указао је председник Србије и изразио наду да ће се пронаћи добро решење за све. 


"Треба питати неке из међународне заједнице шта о томе мисле и да ли је због тога нападнута Србија 1999. године", приметио је председник Вучић.

"Што се мене тиче, не волим да се бавим бавим пушкама и оружјем, као што то воли Тачи, нека настави то да ради, али нису његове пушке, већ нечији туђи авиони били ти који су разарали Србију", рекао је Вуцић.

На нама је, каже, да одговоримо мирно, сталожено, стрпљиво, да кажемо да желимо слободу кретања, размену знања, да желимо већи трговинску размену. . . 
"А, они нека говоре шта им је воља...Ја да се јуначим и показујем ко је јачи стварно ми не пада на памет" рекао је Вучић.

„Од Приштине више не очекујем ништа, осим глуме“, рекао је Вучић и додао да ћемо поштовати све формалности и правити се, до неког момента, да нам се чини да раде на ЗСО.
"Ништа, осим да глуме понешто, до првих важних састанака са представницима међународне заједнице. И то сам научио. Пет година су могли да ме варају, пет година су могли да ми причају приче и да сваки пут помало верујем, више ништа не верујем", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у Мостару шта се може очекивати од Приштине кад је реч о формирању ЗСО. 

Он је подсетио да је Приштина кренула у некакву процедуру:

"Поштоваћемо све формалности. Нема проблема, поштоваћемо то...проћи ће 20-ти...зато што ћемо да се правимо да нам се чини да хоћете да правите ЗСО, али доћи ће време када ће морати да се види јесмо ли то направили или нисмо, имамо ли статут ЗСО или немамо", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести