Вучић и Лавров у Храму Светог Саве на Врачару

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Руске федерације Сергеј Лавров дошли су данас у Храм Светог Саве на Врачару где ће се одржати свечана презентација мозаика, на куполи на висини од 65 метара, а представља Христа у чину вазнесења на небо.
d
Фото: Танјуг/Тања Валић

Реч је о једном од највећих пројеката мозаичког украшавања у свету.

Украс, тежак 40 тона, сачињен је у Москви, прављен годину дана, а потом превезен у Београд, а дело је уметника предвођених чувеним Николајем Мухином. 
Израду је финансирала руска фирма "Гаспромњефт" са четири милиона евра. 
У и испред Храма окупљен је велики број грађана који су дошли да присуствују презентацији. 

 Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић рекао је раније данас да је то само први корак и да ће мозаик у олтарском делу, носећи стубови, иконостас и мермерни патос бити завршени до јесени 2019. године како би у њему могле да се обављају литургије. 
"Купола је први у низу завршних корака ка потпуном завршетку радова на храму уз значајну помоћ председника Русије, Гаспромњефта", рекао је Селаковић који је прецизирао да је на куполи радило више од 70 уметника и мозаичара из Русије и Србије.

Додаје да је велика руска помоћ била мотив Србији да за време мандата председника Александра Вучића издвоји до сада највећу помоћ, али не и конацну, за завршетак радова.
Селаковић је подсетио да је Влада Србије, на иницијативу председника Вучића, обезбедила 1,2 милијарде динара за Храм Светог Саве.

Фото: Танјуг/Тања Валић

Храм је, како је рекао, место окупљања не само Срба, већ и великог броја страних туриста, а када буде завршен биће покривен са 15.000 квадратних метара мозаика.

Купола је само први део од 1.240 квадратних метара мозаика,после тога следи око 3.300 метара квадратних мозаика у олтарском делу.
"Храм је највеће место окупљања свих страних туриста, а када буде завршен они ће имати прилику да виде највећу галерију мозаика", закључио је Селаковић.

Иринеј: Хвала Русији и Србији, Путину и Вучићу за градњу Храма

Патријарх Српске православне цркве Иринеј захвалио се Русији и њеном председнику Владимиру Путину, као и Републици Србији и председнику Александру Вучићу на помоћи коју су пружили и пружају и изградњи Храма.

"Остајемо у нади да ће нам братска Русија и даље пружати помоћ у осликавању Храма Светог Саве. Он ће бити понос Срба и Руса као и целог православља", рекао је патријарх.  
Патријарх је подсетио да се данас налазе на месту на коме су Труци далеке 1595. године спалили тело Светога Саве.

Приликом обележавања 300 година од тог немилог догађаја, родила се идеја да се на овом месту подигне величанствени храм, највећој духовној и културној личности, рекао је патријарх.

Вучић: Корен нашег пријатељства с Русијом

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је храм Светог Саве, на којој је данас отворен мозаик на куполи, кућа за све и још један од симбола братства Срба и Руса, те нагласио да у храму треба да буде јак корен, отпоран на све олује, нашег пријатељства са Русијом.
Ова купола која је изнад нас вероватно је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно цркве и народа, Русије и Сбрије, народа који су потекли из истог племена, били сабраћа у невољи, борили се заједно против мржње и освојили слободу за сваког од нас, нагласио је он. 

Олује кроз које смо заједно прошли само су ојачале корене те везе, подвукао је Вучић подсећајући да се Свети Сава замонашио у руском манастиру на Светој Гори.
Ова купола говори о пријатељству два народа и на њој је радило 70 српских и руских уметника, који су уткали милионе комадића у јединствеку поруку братства и солидарности, рекао је председник. 

Истакао је да је ово тек почетак, а да је на нама да завршимо овај храм мира, љубави и докажемо да смо усвојили све лекције и одабрали живот.
Држава је помогла храм да омогући да он буде најлепши и најсветлији, стециште наших веза, братства и мира са свима. 
Вучић се посебно захвалио председнику Русије Владимиру Путину који се, приликом доласка у Сбрију инетресовао за наставак радова, и шефу дипломатије Сергеју Лаврову што је увеличао својим доласком овај дан. 

Захвалио се и компанији Гаспром на великодушној подршци.
Подсетио је да је почетком двадесетог века било неколико неуспелих конкурса за изградњу храма, да је она започета 1939. године, па прекинута Другим светским ратом, и тек доласком патријарха Германа 1958. године обновљено питање наставка градње Храма.  

"Овом приликом са овога светога места, најсрдачније се захваљујемо братској Русији и гостодину Путину за љубав према нашем народу као и Руској православној цркви. Наравно и од свег срца се захваљујемо и Србији и господину Вучићу за велику и драгоцену финансијску помоћ", рекао је патријарх Иринеј.

Лавров: Наше ће цркве сачувати достојанство

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров данас је у храму Светог Саве пренео своје искрено дивљење и признање свима који су учествовали у његовој градњи, опремању и осликавању, а посебно уместницима који су том подухвату допринели. 

Уз опаску да у неким земљама цркве учествују у "политичким играма", попут оних у Црној Гори или Македонији, Лавров је посебно нагласио блискост српске и руске цркве те изразио уверење да ће и у будућности оне сачувати достојанство, које су и до сада исказивале.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести