Вучић и Палмер о пандемији, региону, дијалогу, економији

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са специјалним изаслаником америчког Стејт департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером, са којим је размотрио бројна регионална питања, општу ситуацију у вези са пандемијом КОВИД-19, мере за опоравак економије, као и наставак дијалога са Приштином.
Vučić i Palmer Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Саговорници су се пре свега осврнули на тренутно стање у погледу пандемије, која је оставила озбиљне последице по здравље и животе људи широм света, као и на глобалну економију. Председник Вучић је обавестио Палмера о мерама које је Србија предузела у циљу заштите становништва, као и о току вакцинације грађана Србије.

Палмер је честитао Србији на изузетном успеху у вакцинацији, као и на помоћи у вакцинама које су испоручене земљама у региону, саопштиле је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Он је посебно истакао значај такве регионалне политике која је усмерена на солидарност и повезивање, нагласивши да управо у изазовним временима државе треба да пронађу прилику да искажу спремност на сарадњу.

Двојица саговорника су разговарали и о свеукупној регионалној ситуацији и сагласили се да су мир и стабилност на Западном Балкану од суштинске важности за политички и економски напредак целог региона.

"Србија јесте и увек ће бити чврсто посвећена миру, просперитету и добробити свих људи који живе на Западном Балкану. У том смислу, наша земља се доследно залаже за дијалог, солидарност, пројекте и сарадњу који за циљ имају повезивање народа, култура и економије, што ће све заједно допринети општој стабилности и бољем животу свих", рекао је председник Вучић и додао да је данашњи разговор био, као и увек до сада, отворен и садржајан.

"Размотрили смо многа важна питања, као и све разлике које постоје између нас“, нагласио је председник Вучић, посебно истакавши да је један од спољнополитичких приоритета Србије да у будућности проналазимо решења која би значила боље и интензивније билатералне односе између САД и Србије.

Амерички званичник је нагласио да је један од приоритетних интереса САД управо стабилност и безбедност Западног Балкана и похвалио је конструктивну улогу Србије у регионалним иницијативама, попут „малог Шенгена“ и бројних инфраструктурних пројеката, који ће у знатној мери подићи квалитет живота свих грађана у региону, али и додатно унапредити и оснажити регионално економско повезивање.

Председник Вучић је посебно истакао да ће Србија наставити да се залаже за постизање стварног и одрживог компромиса у решавању питања Косова и Метохије, уз заштиту интереса тамошњих Срба, као и очување државних и националних интереса Србије.

Палмер је истакао да САД подржавају процес који води Европска унија и очекује да ће убрзо уследити наставак дијалога, при чему је истакао важност спровођења Бриселског споразума и још једном потврдио посвећеност Сједињених Држава дијалогу и разговорима о спорним питањима.

Двојица саговорника су разговарала и о значају медијских слобода у региону, економској ситуацији, као и о последицама које је пандемија оставила по привреду свих земаља света, уз посебан акценат на мере опоравка привреде, као и даљој економској сарадњи између Србије и САД, наведебно је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести