Вучић и Пастор обишли "Подрум Палић"

ПАЛИЋ: Председник Србије Александар Вучић и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор обишли су данас "Подрум Палић" у којем је у петак отворена новоизграђена хладњача и дестилерија породичне компаније "Andex", а у коју је укупно уложено близу 11,5 милиона евра.
vucic i pastor, tanjug predsednistvo
Фото: TANJUG/ PREDSEDNISTVO RS/ jd

Вучић и Пастор обишли су фабрику у пратњи власника компаније "Andex" Лајоша Чакања и извршног директора Бранислава Личине.

Компанија "Andex" је пре две године преузела "Подрум Палић".

До сада су креирали 11 нових брендова у 10 категорија - ракија и јаких алкохолних пића.

Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ jd

На месту некадашње фабрике "Подрум Палић" изграђена је хладњача капацитета складиштења 6.000 тона смрзнутих производа са линијама за прераду вишње и паприке, а простире се на површини од 7.000 квадратних метара.

Сама дестилерија има капацитет прераде три милиона литара јаких алкохолних пића, а обухвата површину од 11 хиљада квадратних метара прерадног и складишног капацитета.

Како је најављено, у сезони ће бити запослено 160 радника, а план је да се у првој години производње на домаће и регионално тржиште пласира више од 50 производа.

У изградњу хладњаче и дестилерије компанија "Andex" је из сопствених средстава инвестирала 4,7 милиона евра, из кредита банке обезбеђено је 2,7 милиона евра, а Фондација Просперитати обезбедила је 4,05 милиона евра.

Компанија "Andex" из Суботице, основана је 1992. године, као друштво са потпуним приватним капиталом, породично оријентисана.

Иначе, "Подрум Палић" је била настарија српска винарија, са традицијом од 1896. године, у чијем је поседу било 147 хектара земљишта дуж српско-мађарске границе, подрум капацитета 12 милиона литара, линија за пуњење, огроман магацински простор.

Приватизација подрума почела је 2002. године, када је 34 одсто акција купио бизнисмен Војин Ђорђевић, који је годину дана касније постао и већински власник.

Предузеће је 2008. отишло у стечај, а две године касније је проглашен банкрот.

Пре приватизације, предузеће је запошљавало 350 радника, док је у тренутку проглашења стечаја била је запослена 51 особа.

Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ jd

Нашим винима се данас нећемо посрамити

Александар Вучић истакао је данас да је винарска индустрија у Србији у последњих неколико година значајно напредовала и сада се, каже, развија "корацима од седам миља".

"Радимо националну стратегију за винарску индустрију и цеститам на фантастичном успеху нашим винарима. Пре пет, шест, седам година, нисмо могли да се меримо ни са ким у овом делу, а камоли у Европи, а данас се нигде нећемо посрамити са нашим винима. Напротив", рекао је Вучић на Палићу.

Он је тамо посетио "Подрум Палић", који је пре две године преузела компанија "Andex", у власништву породице Чакањи, којој је захвалио на свим улагањима, али пре свега на томе што се њихов син Андрош вратио из САД у Србију.

Вучић је изразио уверење да ће расти извоз српског вина на руско тржиште, као и да са кинеским партнерима парвити нове уговоре.

"То је веома важно за нас. Напредак једне економије у Европи можете да мерите и по напретку винарске индустрије. Огроман је развој српске винарске индустрије која напредује корацима од седам миља у погледу квалилетата, нешто више него квантитета", рекао је Вучић.


На овако лепом месту не бих о Ђиласу

Александар Вучић није данас, у винарији Палић, желео да одговори на питање новинара како коментарише поруку Драгана Ðиласа, који је, на његову изјаву везану за докторат Синише Малог, написао на друштвеним мрежама да “то тако неће моћи”.

Вучић је, након обиласка подрума Палић, упитан како то види и да ли се плаши протеста, казао је да је боље да не одговара на тако нешто на овако лепом месту.

“На овом месту се тако лепо осећам, да не бих да одговарам на то“, казао је он.


Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ jd

Додао је да Србија има суботичко, фрушкогорско, вршачко, шумадијско, јагодинско, топличко, жупско, врањско виногорје... те да је данас много боља ситуација него раније.

"Хвала вам, јер су и порези које плаћате значајни за земљу и желим вам успешан рад", поручио је Вучић својим домаћинима.

Захвалио им је на улагањима, истичући да је њихово, али и успешно пословање других компанија, од огромне користи за Суботицу, Србију.

"Они ће овде да производе најбољу ракију од шљиве, дуње, крушке, али и малина и кајсија, и највећи део ће ићи за извоза, али и за домаћу потрошњу", рекао је Вучић.

Истакао је да је, пролазећи кроз хладњачу и дестилерику, приметио да је то погон на шта свако у Србији може да буде поносан.

Посебно је захвалио мађарској влади и премијеру Виктору Орбану, на подршци пројектима у Војводини, који су, каже, трпели критике, па је он (Вучић), морао да објасни да то нису пројекти усмерени против Србије, а Орбан да убрза дозовле за учешће у пројктима.

Вучић обишао компанију "Goodwill pharma" у Суботици

Председник Александар Вучић обишао је данас у Суботици компанију "Goodwill pharma", која је отворила нови погон у том граду.

"Фантастично урађено, чисто и уредно! Само напред!", написао је председник на званичном инстаграм налогу "Будућностсрбијеав", уз фотографије са са председником скупштине Војводине Иштваном Пастором, послаником Балинтом Пастором и генералним директором компаније Золтаном Тамашем.

Нова фабрика компаније "Goodwill pharma", која укључује производни погон, најсавременију лабораторију за физичко-хемијска и микробиолошка испитивања, магацин и управну зграду, отворена је јуче у Суботици.

"Goodwill pharma" је фармацеутска компанија која послује у Србији од 2003. године, а изградња производног погона поцела је крајем 2017. године.

За непуне 2 године, изграђена је нова пословна јединица на 4.000 квадратних метара, са производним погоном годишњег капацитета од 15 милиона јединица.


Вучић на Палићу посетио и винарију "Звонко Богдан"

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић данас је, током посете Палићу, обишао и винарију "Звонко Богдан", која је у власништву компаније "Andex".

Фото: Instagram "buducnostsrbijeav"

"Са Лајошем и Андором Чакањем у прелепој винарији ''Звонко Богдан!", навео је Вучић на Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav" уз фотографије из винарије.
 


Пастор: Много смо урадили у последње четири године

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је данас да је много урађено у последње четири године, од када је, захваљујући подршци мађарске владе, преко Фондације Просперитати, покренут инвестициони замајац у Србији вредан близу 300 милиона евра.

Пастор, који је са председником Александром Вучићем посетио "Подрум Палић", додао је да му је драго што је имао прилику да му покаже само део тога што је постигнуто у последње четири године.

Половина од тих 300 милиона евра била је подршка мађарске владе, а другу половину чини лично учесће и кредитни део свих који су покретали своје послове, појаснио је Пастор.

Како је рекао, за четири године било је осам конкурсних кругова, расписано 47 конкурса, а било је и 12.500 успешних апликаната.

Он је истакао и да је покренуто 400 нових стартап фирми и пружена помоћ за куповину више од 800 кућа у сеоским срединама.

"Све је то допринело да се оснаже наша привредна друштва и газдинства. Градили смо и градимо интегрисани систем производње у сфери аграра и прерађивачке индустрије", рекао је Пастор.

Додао је да је тај подухват значајно допринео да људи остану на овом простору, ојачају своје позиције и буду конкурентнији.

"Значајно је допринело оснаживању економије државе, а допринеће и даље расту БДП-а", рекао је Пастор.

Истакао је да је створен потенцијал да компаније "Andex", али и "Goodwill pharma" коју је са Вучићем такође данас обишао, увећају извоз за 100 милиона евра.

"Јуче смо расписали три нова конкурса. Имамо жељу и намеру да помогнемо људима који виде будућност на овом простору. Убеђен сам у то да је Србија земља у којој се мозе живети достојно човека, а задатак политичара је да на томе раде", рекао је Пастор.

Извршни директор "Andex" Бранислав Личина истакао је да је компанија у нову хладњачу и дестилерију уложила скоро 11,5 милиона евра, као и да је хладњача капацитета складиштења 6.000 тона смрзнутих производа, а простире се на површини од 7.000 квадратних метара.

Додао је да компанија има 188 коопераната, а у сезони ће бити запослено 160 радника.

У изградњу хладњаче и дестилерије компанија "Andex" је из сопствених средстава инвестирала 4,7 милиона евра, из кредита банке обезбеђено је 2,7 милиона евра, а Фондација Просперитати обезбедила је 4,05 милиона евра.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести