Вучић и Радман у петак у Новом Саду поводом обнове Јелачићеве куће

НОВИ САД: Пројекат обнове унутрашњег дела родне куће бана Јосипа Јелачића у Новом Саду је завршен, што би у петак требало да буде обележено у присуству председника Србије Александра Вучића и шефа хрватске дипломатије Гордана Грлића Радмана, сазнаје Танјуг.
jelacic
Фото: Dnevnik.rs

Према незваничним информацијама, пројекат ће бити свечано предат председнику Вучићу, у знак захвалности за то што је, на његову иницијативу, Влада Србије обезбедила средства за откуп и обнову куће, те њено стављање на располагање Хрватској националној заједници.

У Новом Саду су у току припреме за очекивани долазак високих гостију.

Хрватски министар ће пре тога, у четвртак, у Суботици присуствовати потписивању уговора о подизању Хрватске националне куће и откривању споменика бискупу Ивану Антуновићу.

Кад је реч о кући Јосипа Јелачића, Влада Србије је за откуп куће од 250 квадрата обезбедила укупно 600.000 евра.

Кућа је у јулу ове године предата Хрватској националној заједници, која ће ускоро почети обнову ентеријера, а цео процес надзираће Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада.

Према информацијама Танјуга, пројектом је предвиђена адаптација унутрашњег дела Јелачићеве родне куће, тренутно у веома лошем стању, а адаптацијом ће јој бити враћен изворни изглед, као у време када је у њој живео Јелачић.

Председнику Србије ће, сазнаје Танјуг, у петак, 16. октобра, на Дан Хрватске заједнице у Републици Србији, свечано бити предат пројекат адаптације.

Председник Вучић иначе данас се састао са амбасадором Хрватске у Београду, Хидајетом Бишчевићем.

Вучић разговарао је пре три године, у Дубровнику, у Хрватској, детаљно разговарао са тадашњом хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић о питањима од значаја за Србе у Хрватској и хрватску мањину у Србији.

Тада је најавио да ће Србија финансирати откуп и обнову Јелачићеве куће.

Бан и гроф Јелачић, по коме се, иначе, назива главни трг у Загребу, представља једну од најзначајнијих фигура у историји хрватског народа.

У време када је рођен у Петроварадину, то је био простор тадашње Аустроугарске монархије.

Кућа се налази у подграђу Петроварадинске тврђаве.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести