Вучић и Скот обележили годишњицу операције Халијард

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић и амбасадор САД у Београду, Кајл Скот, обележили су данас, у резиденцији америчког дипломате, 75 година од операције Халијард током које су Срби спасили више од 500 америчких и савезничких ваздухопловаца. 
aleksandar vucic, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Заједно се сећамо Операције Халијард, једног од симбола српско-америчког савезништва - пре 75 година је храбри народ мале Србије спасио више од 500 америчких и савезничких ваздухопловаца, у највећој акцији те врсте у Другом светском рату", написао је председник на свом инстаграм профилу.

Амерички дипломата је на свом твитер налогу претходно написао да има част да у свом дому угости председника Србије Вучића.

"Имам част да вечерас у свом дому угостим Вучића који нам се придружио како би одали почаст савезницима из Другог светског рата, Србима и Американцима који су 1944. године били део операције Халијард", написао је Скот.

На твитер налогу Амбасаде САД у Београду раније данас је објављено да су у лето 1944. године, Срби и Американци заједно организовали највеће спашавање савезничких авијатичара у току Другог светског рата.

" Вечерас се присећамо приче ових хероја и планирамо обележавање успомене на њих 15. септембра у Прањанима".

Обележавању у резиденцији америчког дипломате су присуствовале бројне личности међу којима и председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести