Вучић и Закоњшек о саобраћајном повезивању З. Балкана и ЕУ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић примио је данас директора Сталног секретаријата Транспортне заједнице Матеја Закоњшека, са којим је разговарао о развоју регионалне транспортне мреже и саобраћајном повезивању западног Балкана са Европском унијом, које би донело бројне предности за грађане и компаније.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Закоњшек је представио приоритете рада Транспортне заједнице, чији Стални секретаријат има седиште у Београду, а који се односе на повезивање саобраћајне инфраструктуре у трансевропску мрежу, безбедност саобраћаја, примену европског законодавства и стандарда у области саобраћаја, која подразумева и дигитализацију и еколошко унапређење, бржи проток робе на границама успостављањем заједничке контроле, као и оживљавање железничког и пловног транспорта.

Вучић је замолио Закоњшека да помогне у успостављању зелених коридора на границама западног Балкана и Европске уније, односно уклањању баријера ради бржег протока робе, по угледу на зелене коридоре који су успостављени између партнера на западном Балкану у ванредним околностима пандемије Ковид-19. Он је нагласио да је за Србију важно да се ова иницијатива примени, пре свега, на границама са Хрватском и Мађарском, где су вишечасовна задржавања најдужа.

Вучић је издвојио пројекте који би били приоритетни и замолио за убрзање процедура за реализацију ауто-пута Ниш - Приштина.

Уговор о оснивању Транспортне заједнице потписан је на Самиту Берлинског процеса у Трсту 2017. године.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести