Вучић иницирао одржавање самита Србије и БиХ

САРАЈЕВО: Председник Александар Вучић је данас у Сарајеву изразио задовољство што је Србија помогла вакцинама БиХ, чиме ће бити спашени животи људи, али и истакао да је та донација више од вакцина - питање поверења једних у друге, поручујући да би у региону требало да говоримо једним гласом, јер смо онда снажнији и јачи и можемо брже напред.
1
Фото: Tanjug
Вучић је пренео да је на састанку са члановима Председништва БиХ иницирао велики самит Србије и БиХ, који би био одржан у Београду, а окупио би све нивое власти, али и привреднике обе земље.
 
"То би био самит, највећи до сада, самит сарадње, поверења и отворености, да видимо како да у будућности шире отворимо границе једни према другима, да камиони брже пролазе, да људи живе боље", рекао је Вучић.
 
Председник Србије је рекао да данашња донација није питање вакцина већ поверења једних у друге.
 
"Да не живимо за то да опањкавамо једни други пред европским и светским званчницима, да не говоримо иза леђа све најгоре једни о другима, јер смо себи најпотребнији, зато што живимо једни са другима, једни поред других. Ближег немамо", поручио је Вучић.
 
Председник је нагласио да ће инсистирати на томе да балкански народи могу сами себи највише да помогну, јер тек када разумемо да ми јесмо снага, да можемо да имамо највишу стопу раста у Европи - заједно можемо много брже напред.
 
"То је политика и биће политика Србије", поручио је Вучић.
 
Џаферовић и Комшић: Србија помогла, желимо сарадњу
 
 
Чланови Председништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић исказали су данас захвалност Србији и њеном председнику Александру Вучићу на исказаној солидарности донацијом вакцина.
 
„Знам да ће ово изазвати различите коментаре - неко ће честитати, неки се захваљивати. Замолио бих све људе да размисле само о једном, а то је ако само једна од ових 5.000 вакцина спаси и један живот некоме у БиХ, све вреди“, поручио је Комшић.
 
Он је исказао захвалнсот на помоћи, посебно у околностима, како је рекао, у којима се налази БиХ као држава са недефинисаним односима са Ковакс програмом и набавком вакцина.
 
Најавио је да ће данас политички представници БиХ имати састанак са челницима Светске здравствене организације око набавке вакцина, које је БиХ већ платила.
 
Џаферовић је изразио захвалност на исказаном чину солидарности према БиХ.
 
„У ситуацији када су заказали глобални мултилатерални механизми везани за набавку вакцина председник Вучић је послао понуду и ми смо је прихватили. Ово су вакцине које су дониране БиХ, а БиХ ће их путем Савета министара распоредити према Федерацији“, објаснио је он.
 
Комшић и Џаферовић, заједно са Милорадом Додиком, пренели су да су имали данас прилику и да разговарају са Вучићем о односима две земље. Комшић је казао да је било речи о самиту који ће пре свега окренут економској сарадњи.
 
„Има ствари око којих се слажемо, али и неких на које различито гледамо. Било би корисно и искрено и надамо се да ће овај сусрет, а вакцине су повод, значити нови помак у односима БиХ и Србије“, подвукао је он.
 
Џаферовић је казао да је разговарано о много важнијим и битнијим питањима везано за односе БиХ и Србији, и око укупних односа у региону Западног Балкана.
 
„Солдиарност, међусобно поштовање, уважавање, решавање отворених питања разговором и договором, а где договора нема применом међународног права су принципи на којима БиХ жели да гради своје односе са својим суседима“, нагласио је он.
 
Џаферовић је подсетио да је БиХ исказала своју солидарност много пута, указујући на одлазак лекара и медицинских екипа из БиХ у Нови Пазар када је епидемија била на врхунцу.
 
Теза да је донација покушај доминације Србије - шупља прича
 
Председник Србије Александра Вучића изјавио је данас да Србија, као комшијска и пријатељска земља, не тражи захвалност за донацију вакцина БиХ, као и да је "сит шупљих прича" - да су то вакцине које су јефтине и допстуне свима и да Србија заправо жели на тај начин да доминира.
 
Председник Вучић је, након што је предао у Сарајеву контингент од 5.000 вакцина компаније "АстраЗенека" на питање новинара да ли Србија у ствари ради посао ЕУ тако што снабдева друге земље у региону вакцинама и како коментарише изјаву министарке спољних послова БиХ Бисере Турковић како Србија у ствари жели да доминира у региону, рекао да му не пада напамет да ми радимо посао ЕУ, већ да се само понашамо нормално у овој ситуацији као комшије и пријатељи.
 
"Не тражимо ни захвалност, само се уобичајено понашамо. Али, замислите ту дозу безобразлука у тој тези - када ЕУ нешто даје то је солидарност и онда причате да је то добро, а када ви урадите оно што ЕУ није урадила или више од ЕУ онда је то доминација", рекао је Вучић.
 
Додаје да изгледа говоримо другачијим језиком и поручује:
 
"Сит сам тих шупљих прича у којима када једни ураде једно то је дивно, а када ви урадите, онда то ништа не ваља".
 
Вучић је казао да смо очекивали вакцине из ЕУ, али да их још нисмо добили, као и БиХ што их није добила.
 
Додаје да ћемо се захвалити ЕУ када стигну, у марту или априлу, прве вакцине из Ковакс програма.
 
"И једни и други смо на европскм путу, то нико не доводи у питање, али то не значи да можемо чињенице да мањамо, јер нам се нешто свиђа или не. Радимо само оно што би нормалана комшија и пријатељ урадио", нагласио је Вучић.
 
Када је реч о примедбама на вакцину, Вучић каже да ће Србија послати коју год вакцину БиХ да траже и да мисли да је АстраЗенека одлична вакцина.
 
Додаје у контексту тих проимебдби да увек када су у питању он и Србија постој, како каже "500 побочних ствари" које се могу чути како су намере биле другачије".
 
Ајде што су лагали за Бањалуку, али какве то намере имам за доминацијом када је реч о Сарајеву, запитао је Вучић.
 
Председник Србије је на питање око дочека на аеродрому рекао да на састанак на аеродрому нико није каснио и захвалио свој тројици чланова Председништва БиХ што су дошли додајући да је у питању само то шсто је он дошао нешто раније него што је планирано
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести