Вучић: Историјски дан, нисам знао да ће Земан да се извини

ПРАГ: Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се у Прагу десило нешто што ће ући у уџбенике.
v
Фото: Tanjug (AP Photo via CTK/Roman Vondrous)

За нас је данас Праг био веома важан у историјском смислу. Оно што се десило ућиће у уџбенике. Шта год било у будућности, шта год да се дешавало, биће јасно да је један председник који је учествовао у доношењу неке одлуке изговорио да се извињава због бомбардовања Србије, да је рекао да га је то мучило годинама, казао је Вучић за Пинк поводом извињења председника Чешке Милоша Земана у вези НАТО бомбардовања.

Он је казао да је Земану бескрајно захвалан на његовој храбрости, те додао да није знао за намеру Земана да се извини.

Једини је који је после много година, коме је мандат у току, рекао такву важну ствар, додао је Вучић.

Казао је да му је, после ордена који је добио од председника Русије Владимира Путина, од РС и СПЦ, орден Белог лава који је добио у Прагу посебно драг, јер га је добио на данашњи дан.

Казао је да је за нашу земљу веома важно што је са Земано разговарао и о свим великим пројектима.

Подсетио је да чешке компаније инвестирају у Србију, али пре свега да је трговинска размена порасла у само пар година за 100 одсто, уз суфицит на нашој страни.

Веома је интересантно ко су највећи извозници у Чешку, а то су Хбис, односно Смедеревска Железара, Јазаки из Шапца, Меита из Обреновца, Џонсон Електрик. Све су то компаније које смо од темаља до крова изградили ми, довели те инвеститоре у Србију. Сада се види колики смо напредак направили. Само те компаније имају извоз у вредности од 635 милиона евра, а извог представља раст и снагу, подвукао је он.

Упитан за лапсус на конференцији за штампу, када је уместо Праг рекао Хаг, казао је да се радило о лапсусу или подсвести.

Чини ми се да ми се такве ствари ретко дешавају. Милион пута сам говорио о Хагу, а не о Прагу. Ја такав лапсус не кријем, не трудим да се прикривам ситнице. Можда ми је одлутала пажња. Пре ће бити да је радила подсвест да сам чешће размишљао о Хагу него о Прагу, али је за нас данас Праг био важнији у историјском смислу, закључио је он.

Нисмо ми правили извињавајуће кругове по свету

Председник Србије изјавио је да на нападе и увреде опозиционих политичара и људи блиских њима неће одговорити на исти начин, већ указивањем шта је ко урадио.

Он је за телевизију Пинк рекао да је Србија данас дочекала да јој се неко извињава што је разлика у односу на претходну власти чија се политика сводила на, како је рекао, трчање почасних извињавајућих кругова по свету.

Нисмо могли да похватамо за шта се извињавамо и за шта смо криви, рекао је Вучић.

Он је запитао и за време чије власти се Црна Гора отцепила од СРЈ, Косово прогласило независност и за чије власти је извршен је погром над српским живљем на КИМ.

Причам ово да се лкјуди присете њихових реакција. Они нису имали реакцију, она је била непостојећа. Ништа од тога се није догодило од 2012, рекао је Вучић.

Он се запитао и да ли је он издајник зато што је подигао споменик Стефану Немањи,отворио Народни музеј, обновио зграду РТВ, јер је направио путеве...

Да ли смо зато издајници, да ли зато кумови кумова говоре да нећу у ЕУ јер не желим да признам КиМ. Желим у ЕУ, али мислим да политика признања не може да прође. Није лако трпети и слушати разне приче али мој посао је да то издржим, рекао је Вучић.

Велики политички успеси Србије претходних дана

Вучић је оценио да су политичке посете у којима је био претходних дана, од састанка лидера Западног Балкана на Брду код Крања, сусрет са генералним секретаром НАТО у Бриселу и данашња у Прагу, биле добре за Србију у политичком смислу, а уверен је, каже, да ће се то и економски до краја године показати.

Он је за ТВ Пинк казао да је на састанку лидера Западног Балкана у оквиру самита Брдо-Бриони усвојена делкарација у којој нема ништа против интереса Србије, иако је, подсећа, на нашој страни био само члан представништва БиХ Милорад Додик.

Истакао је да су све остале земље у региону признале независност Косова, међу којима су, наводи, Словенија, Хрватска, Црна Гора, Северна Македонија, Албанија, осим БиХ.

И они би признали да могу, што траже Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, подсећа Вучић.

Додаје да овога пута на самиту у Словенији, Србија није била та која је против завршног документа, што је, истиче велики успех и да је овога пута Приштина једина била против.

То је велики успех наше дипломатије, а готово је била ситуација да не можете да не будете криви, рекао је Вучић.

Говорећи о сусрету са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, Вучић каже да је Србија и ту остварила велики успех, јер је добила додатне гаранције за наставак мисије КФОР-а на КиМ и то уз нагласак "у складу са одлукама УН".

То је за нас важно, какав би хаос само настао да се КФОР повуче, јер би се на КиМ радило мимо мандата УН, рекао је Вучић.

Додао је да се ускоро обележава 15 година од стварања Партнерства за мир и да ће то бити обележено заједничким војним вежбама са Американцима, Русима и другима.

Вучић је нагласио да ће Србија наставити да чува своју војну неутралност и додао да је захвалан Столтенбергу што је потврдио да Србија на то има право.

Изаћићемо на изборе да победимо на свим нивоима

Вучић је истакао да се, протеклих дана, мало шалио са опозицијом говорећи да ће лако да победе, и нагласио да ће наравно његова политичка странка изаћи на изборе са циљем да победи, и то убедљиво на свим нивоима.

Вучић је, за ТВ Пинк, рекао вечерас да ће, када се врати у Србију из Прага имати безброј састанака.

Навео је да ће за Видовдан отићи у Рудну Главу, где ће, као што је обећао, а каже, неки су тврдили да не говори истину, отворити фабрику у којој ће радити више од 90 жена.

То су ствари које ће неко памтити, рекао је он и додао:

„Када људи добију посао, 90 породица ће имати плату“.

Вучић је нагласио да су за њега важно да нешто уради и казао да је данас пажљиво слушао свог чешког колегу Милоша Земана, који је рекао да има још две водине мандата, а већ је по многоме ушао у историју.

Увек је био бунџија, три пута губио посао. Када нападају Кину и Русију он каже да су потребни односи са тим земљама. Он нема проблем што га нападају, што праве најгоре карикатуре, јер размишља шта ће да остане иза њега. И ја само на то мислим, истакао је он.

Важно сањати велике снове и поставити велике циљеве, јер само тада могу да се постигну резултати,додао је,

Што се тиче резултата, мало сам шалио са опозицијом како ће лако да побеђују, а они су поверовали у сопствене лажи. Питао ме је и Александар Шапић једном да ли се шалим. Наравано да се шалим, изаћи ћемо на изборе да победимо убедљиво на свим нивоима, да покажемо да радом можете да заслужите народно поверење, а народно поверење је најважније, истакао је он.

Упитан за критике на његову објаву на Инстаграму уз фотографију са сином и поруком „у инат свима! Воли те тата“, Вучић је оценио да је то примитивни начин обрачуна са политичким противницима, али да нема проблема с тим, јер тиме нису угрозили ни његов ни живот сина.

Ја не кријем шта осећам према својој деци. Они који познају мене и моју децу мислим да виде да су васпитана и пристојна деца, рекао је он.

Додао је и да све што не угрожава нечији живот и безбедност није проблем, и да су то политичке слободе.

Политички противници ако мисле да ће им то донети политичке поене, а не да граде више болница, набаве вакцине ок, имају право на то. Али мислим да је то лоша процена. Међутим немају право да угрожавају нечији живот неистинама, а то је оно што су радили безброј пута, рекао је он.

Нећу плаћати рекет, ни додворавати се мафијашима
 

Председник Србије рекао је да говорећи о злоделима криминалних група није претерао нити правио метафоре, и поручио да никада неће да се додворава криминалцима нити да им плаћа рекет, а да они који то мисле да чине праве највећу грешку и нису зрели не да воде земљу, него ни кућни савет.

На питање да прокоментарише критике политичких противника да је "гладан пас" и да је претерао када је је недавно говорио о злочинима мафијашких група Вучић је за ТВ Пинк рекао да би се забринуо да су нешто лепо рекли о њему.

Био сам прецизан. Ти људи су тразили ћевапе од људског меса, то је именица. Нису рекли дајте нам млевено месо, него ћевапе. Поновио сам оно сто су рекли и сто знамо из истраге, нисам ниста претерао, ни измисљао, они су стварно то радили и слали свом налогодавцу који сада саопштава да је фини и продичан човек, навео је Вучић.

Он је додао да они нису само клали људе, већ су их мучили на најгори начин, одсецајући делове тела.

Упитан за примедбу његових опонената да би требало да буде сведок ако све те детаље зна, Вучић је рекао да то што он зна, знају сви надлезни органи.

А на питање ста се крије иза свега, каже да се не крије ништа, већ да су у питању монструми.

Што се ових који о томе говоре тиче, мисле да ће убице да их доведу на власт. Желим народу да казем да су то они исти сто измисљају Јовањицу и друго, а када дођу на суђење зову мог брата да се договоре и да одустане од тужбе. Али он их је победио на суду, рекао је Вучић.

Они немају морала, и то се потврђује више од деценију, додаје и каже да воле да праве покварене договоре како не би били мета напада.

Ја то нећу да радим ни да се додворавам мафијашима, ни таблоидима Милоша Бркића, ни да плаћам рекет, поручио је Вучић истичући да ко год је плаћао рекет мафијашима, тај је направио највећу грешку и није зрео не да води земљу, већ ни кућни савет.

Наша политичка сцена пуна је лажних компромиса. Изађете и напишете твит најгоре све о Александру Вучићу и постаћете за 24 сата највећа звезда" приметио је.

Каже да су тако хтели да унизе и Небојшу Стефановића, а сада им је највећа звезда, а то би, примећује Вучић, постао и његов брат да нешто лоше каже о њему.

Они немају план и програм, имају само мржњу, оценио је Вучић и поручио да неће да плаћа рекет ни да се додворава, већ да ради на томе да Србија напредује.

Напомиње да Србија свуда добија честтике за јавни дуг, и остало, а да они верују у сопствене лажи.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести