Вучић из Берлина: Спремни за дијалог чим се укину таксе

БЕРЛИН: Председник Србије Александар Вучић пренео је данас високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини да је Србија спремна "колико сутра" да настави дијалог чим Приштина укине таксе. 
Vucic, Mogerini i Brnabic/Fonet
Фото: FoNet

"А да ли ће се то догодити - није у нашим рукама", рекао је Вучић новинарима у Берлину.

Он је предочио шефици европске дипломатије да је реч о европским вредностима, те да су таксе неодрживе.

Додао је да је са Могерини разговарао и о билатералним питањима попут Железаре Смедерево и квотама за челик.

"Нећемо дозволити да наша Железара буде убијена због различитих процедура", истакао је Вучић.

Он је поручио да је Србија посвећена свом европском путу и да ће наставити да ради на томе.

Најавио је да ће касније говорити о очекивањима од поподневног самита о Западном Берлину, али да неће да прави циркус, и да тако "излази у сусрет" онима који траже сензације и ексклузивитет.

Ми не желимо сукобе, већ очување стабилности и дуготрајни мир, поручио је Вучић и указао да његова очекивања нису претерана, мада, каже, можда га и изненаде.

Разговор са Федером Могеринији је трајао дуже него што је планирано.

Шта год данас да буде, без разговора нема решења 

„Шта год да се деси данас у Берлину, у будућности ћемо свакако морати да разговарамо, јер се сваки проблем мора решавати разговором, рекао је Вучић на питање новинара колико је реално да данашњи самит буде почетак краја бриселског дијалога.

"Не можете 2006. године да потпишете ЦЕФТА споразум, а 2008. да донесете акт о отцепљењу, најтежи акт против суверенитета државе. И матична држава вам тада не уведе таксе, а ви их уводите њој, јер вам је тако пало на памет, 10 година касније", истакао је српски председник у изјави новинарима у Берлину, после састанка са Федериком Могерини, а уочи самита о Западном Балкану, касније поподне.

Како је рекао, увођење такси је можда и било могуће у прошлости, али не може на почетку 21. века.

"Када се то реши, ми ћемо да седнемо да разговарамо. Сваки проблем мора да се решава разговором, другог начина за решавање проблема осим разговора нема", закључио је Вучић.

"Много тога бих могао да говорим, али то ћу да сачувам за вечерас. Не желим да правимо било какав политички циркус. Знам да људи траже неку врсту сензације, ексклузивитета, не би ли се направио неки нови сукоб. Ми никакве сукобе не желимо, желимо чување и очување стабилности, дугорочни и дуготрајни мир као најбоље и почетак решавања свих оних проблема који коче све то", рекао је Вучић новинарима у Берлину после састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини. 

Да ли ћемо у томе успети или не- моја очекивања нису превелика, каже он. 

"Нисам велики оптмиста, али нисам оптимиста ни по природи, можда је боље тако. Можда се и изненадимо, можда буде нешто добро, али, не бих се кладио на то", закључио је Вучић. 

Могерини, лидери ЗБ о региону, посвећеност сарадњи, помирењу

БЕРЛИН/БРИСЕЛ: На билатералним састанцима шефице европске дипломатије Федерике Могерини, које је током дана имала у Берлину са лидерима "западнобалканске шесторке", разговарало се о ситуацију у региону и истакнут је значај и опредељеност за регионалну сарадњу,добре суседске односе и помирење.

Како се наводи у саопштењу из њеног кабинета, у том контексту је Споразум из Преспе означен као историјски пример.

Такође, разговарало се о напретку и будућим перспективама на путу "западнобалканске шесторке" ка ЕУ.

У саопштењу се наводи да је Могерини имала низ билатралних сусрета и то са: председником Србије Александром Вуцицћем и премијерком Аном Брнабић, председником Савета министара БиХ Денисом Звиздићем, косовским председником Хашимом Тачијем, премијером Северне Македоније Зораном Заевом, премијером Албаније Едијем Рамом и председником Црне Горе Милом Ђукановићем. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести